ВЕРОВАТНО МИСЛИO НА СЕБЕ: Тачи у УН оптужио Србију за фашизам

VEROVATNO MISLIO NA SEBE: Tači u UN optužio Srbiju za fašizam

22 avgusta 2015

taci-unNekoliko dana pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu je juče u Savetu bezbednosti UN došlo do diplomatskog okršaja ministara spoljnih poslova Srbije i Kosova.

Na istup Ivice Dačića u kojem je rekao da Kosovo nije država i da bi njegov prijem u Unesko bio protivan Rezoluciji 1244 SB UN, Hašim Tači je žestoko uzvratio.

Šef prištinske diplomatije je odbacio tvrdnje svog srpskog kolege i optužio Srbiju za „genocid nad Albancima” i „fašizam” u „ratu protiv Kosova” devedesetih godina prošlog veka.

Oštra retorika koja se čula na Ist riveru usledila je posle obraćanja šefa srpske diplomatije, u kojem je svog kosovskog kolegu „prozvao” da je i sam priznao razaranje pravoslavne kulturne baštine i progon Srba kad je naveo da pravoslavna zajednica na Kosovu broji četiri odsto stanovništva Kosmeta.

Na Dačićevo osporavanje zahteva Prištine za prijem u organizaciju UN, Tači mu je uzvratio tvrdnjom da su „srpske snage uništile više od 300 verskih objekata na Kosovu”. U jednom trenutku, ratoborno je poručio šefu srpske diplomatije da se „srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti” na Kosovo.

„Vaš san je završen jednom za svagda, ako pokrenete rat izgubićete”, rekao je šef kosovske diplomatije, koji je poslao svojevrsnu opomenu i članicama EU, ističući kako bi dalje odlaganje potpisivanja SSP-a s Prištinom ili procesa liberalizacije viznog režima za građane Kosova bilo „jaka prepreka za proces dijaloga u Briselu”.

Upravo u tom dijalogu treba razmatrati pitanja prijema Prištine u međunarodne organizacije kao što su Unesko i Interpol izvan konteksta dogovora o regionalnom predstavljanju i saradnji, rekao je Dačić, koji je svoj govor mahom posvetio ukazivanju na stradanje pravoslavne kulturne baštine na Kosovu.

On je rekao da uništavanje koje ISIL preduzima prema kulturnoj i verskoj baštini na Bliskom istoku nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok oni koji skrnave i uništavaju srpsko kulturno nasleđe na Kosovu traže prijem u Unesko uz „tapšanje po leđima kao gest nagrade”.

„Složićete se sa mnom da bi neko ko pretenduje na članstvo u Unesko morao, ne samo rečima već i delima, da potvrdi posvećenost principima Ustava Uneska, s kojima su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana i nekažnjavanje počinilaca ovakvih varvarskih akata”, naveo je Dačić, dodajući da je od juna 1999. meta napada bilo 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika.

„Na Kosovu i Metohiji uništena su 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništen je ili oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik”, kazao je Dačić i priložio slike uništenih objekata.

„Ja sam rođen pre 49 godina u gradu koji se zove Prizren i koji je u 14. veku bio glavni grad Srbije a danas u njemu žive 21 ili 22 Srbina”, rekao je Dačić i zaključio da je Srbija „pružila ruku pomirenja” ali nije „podigla obe ruke u znak predaje”.

Dačić je izjavio da se po Rezoluciji 1244 Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava. Svako drugačije postavljanje prema razmatranju njihovog članstva u Unesku bilo bi kršenje pravnih pravila pod okriljem UN, istakao je Dačić, koji je pozvao UN da ne primenjuju dvostruke standarde.

„Ako mislite da Rezolucija 1244 ne treba da postoji, ukinite je. Ako neko smatra da su pregovori u Briselu gubljenje vremena, neka ih prekinu ali nemojte primenjivati dvostruke standarde prema Srbiji”, naveo je šef srpske diplomatije.

Osporavajući njegove navode, Hašim Tači je između ostalog, rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu, da su materijali koje je šef srpske diplomatije predstavio „propagandna brošura i očajnički čin”, kao i da je kulturna baština na Kosovu sigurnija nego u „poslednjih hiljadu godina” i da je zaštićena „modernim zakonskim okvirom koji je odobrio izaslanik UN Marti Ahtisari”. „Naša policija štiti 95 odsto lokaliteta SPC. Snage NATO-a su nam poverile njihovu zaštitu i zadovoljne su bezbednošću”, rekao je Tači.

Naglašavajući da je Priština već član Svetske banke i MMF-a, on je pozvao članice SB UN da podrže njenu kandidaturu za Unesko i Interpol i najavio traženje prijema i u Savet Evrope. Tači je rekao da su mnoge zemlje – od Austrije do Vijetnama – postale članice Uneska mnogo pre nego što su postale deo UN i optužio je Srbiju da blokiranjem kandidature Kosova za tu organizaciju krši Briselski sporazum.

„Čuo sam oštre reči Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja sledeće nedelje”, kazao je Tači.

Govoreći o formiranju Specijalnog suda na Kosovu, on je ocenio da niko neće dozvoliti da se „genocid države Srbije” izjednačava sa „eventualnim radnjama očajnih pojedinca iz zajednice potlačenih”.

„Rat Srbije protiv Kosova vođen je uz učešće vojske, policije i paravojnih jedinica, a uz podršku srpskih intelektualaca. To je bio čist i jednostavan fašizam”, rekao je Tači, koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom Zahira Tanina na mesto šefa Unmika jer je Avganistan „prijateljska zemlja, jedna od prve dve koja je priznala Kosovo”.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. vitez says:

    zmijo roknuce te tvoji u to budi siguran

  2. Apis says:

    Ne treba se trositi na Tacija! Organizator i izvođac kompletnog zla na Balkanu je SAD, EU i Vatikan. To su zmije otrovnice od cijeg otrova ljudi sirom sveta vekovima umiru. Zato ne dozvilite cirkusantima (koji sa zmijama izvode neke tacke)da vas ubeđuju kako su mambe, kobre i pitoni samo slatki kućni ljubimci. Mozete biti uvereni da će ti ljubimci uskoro progutati i najvećeg cirkusanta Vucića, jer zmije nemaju nikakve emocije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *