VERSKA UVERENJA: Iranskoj glumici preti bičevanje jer je poljubila predsednika Kanskog festivala

VERSKA UVERENJA: Iranskoj glumici preti bičevanje jer je poljubila predsednika Kanskog festivala

24 maja 2014

iranska glumicaZamenik ministra kulture Irana Husein Nušabadi čak je izjavio da i samo njeno prisustvovanje filmskom festivalu „nije u skladu sa religioznim uverenjima”

Grupa teheranskih studenata javno je pozvala iranski sud da glumicu Lejlu Hatami kazni sa 50 udaraca bičem. Zato što je predsednika Kanskog filmskog festivala Žila Jakova poljubila u obraz.

U peticiji koju su uputili sudu naveli su da se Lejla Hatami nedolično ponašala u Kanu i da je povredila osećanja islamskih vernika time što poljubila „tuđeg muškarca”.

Prethodno su i neki visoki predstavnici iranske vlasti ocenili da je njeno ponašanje u Kanu neprihvatljivo jer „predstavlja iranske žene u lošem svetlu”.

Zamenik ministra kulture Irana Husein Nušabadi čak je izjavio da i samo njeno prisustvovanje filmskom festivalu „nije u skladu sa religioznim uverenjima”.

Prema normama šerijata, žena nema pravo ni da dotakne muškarca koji nije član njene porodice.

Povodom hajke na Lejlu Hatami, oglasio se i Žil Jakov, rekavši da poljubac u obraz ne može biti sporan jer je deo tradicije na zapadu i ne odražava nikakva osećanja.

Sa sličnom osudom se suočila 2012. godine glumica Marzijah Vafamehr koja je bila osuđena na 90 udaraca bičem za ulogu u jednom filmu u kojem se u nekim scenama pojavljivala sa potpuno obrijanom a nepokrivenom glavom.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *