ВЕСЛИ КЛАРК ОПЕТ ХУШКА НА РАТ!

VESLI KLARK OPET HUŠKA NA RAT!

22 februara 2024

Rat u Ukrajini je u „veoma opasnoj fazi“ i ukoliko u Kongresu ne bude usvojen zakon o dodatnoj pomoći, Ukrajincima će biti izuzetno teško da zadrže čak i trenutne pozicije na istoku zemlje.

Ne samo Harkov i Kijev, već i granice NATO-a mogu biti ugrožene, upozorava penzionisani general američke vojske, dobro poznat i na ovim prostorima, Vesli Klark, bivši komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi.„Ako donesemo zakon o pomoći i tretiramo Ukrajinu u krizi na način na koji smo se odnosili prema Izraelu 1973. godine, kada smo zapravo uzeli oružje od naših snaga u Nemačkoj i isporučili Izraelu, ako budemo tretirali Ukrajinu na ovaj način i isporučimo pravo oružje na pravim mestima, mogli bismo da stabilizujemo situaciju u kojoj se sada nalazimo. A onda, uz odgovarajuću dodatnu opremu i posle 12-14 meseci rada, postoji šansa da negde uspeju da probiju ruske linije, na Krimu ili u Donjecku. To bi se moglo uraditi“, rekao je Klark, koji je predvodio snage NATO-a na Kosovu.

Ako se to ne dogodi, malo je verovatno da će Ukrajinci moći sami da drže front, kaže Klark.

“Moraju da imaju sredstva modernog ratovanja. Ne možete očekivati da se bore bez nadmoći u vazduhu”, objašnjava sada biznismen Klark.

Rat u Ukrajini je sada u četvrtoj fazi

Prva faza je, kaže Klark, usledila nakon neuspelog napada na Kijev na samom početku invazije u punom obimu, druga je bila pregrupisavanje ukrajinske vojske za kontraofanzivu, treća je bila ukrajinska kontraofanziva sve dok u sadašnjoj etapi pogađa ruske odbrambene položaje.

U ovoj četvrtoj fazi, rat je dostigao tačku u kojoj Ukrajinci moraju da izađu iz pozicionog ratovanja, ali im je potrebno više oružja da bi vodili mobilni rat. Rusi se, pak, posle prvih trzavica spremaju za ofanzivu. Ruske trupe na istoku i gradove poput Harkova i Kijeva deli nekoliko stotina kilometara uglavnom otvorenog terena.

„To je uglavnom krševit, šumovit i otvoren teren. Postoji nekoliko rečnih linija koje treba preći, ali najteži teren je onaj gde se trenutno vode borbe“, rekao je sada biznismen Vesli Klark.

Klark: Oružje obećano Ukrajini nije dovoljno za poraz ruskih snaga

On kaže da su i SAD i njihovi saveznici Ukrajini isporučili dovoljno oružja da je spreči da izgubi, ali nikada dovoljno da dobije rat, da porazi Rusiju.

„Ako će ukrajinska vojska da vodi rat u pokretu, nije joj potreban 31 (američki) tenk i 100 tenkova Leopard. Potrebno je 1-2 hiljade tenkova. Ne treba im 300 vučenih artiljerijskih oruđa, treba samohodna artiljerija; ne treba im 25 F-16, potrebno mu je nekoliko stotina F-16“, rekao je Klark.

Ovo oružje, čak i ako paket pomoći bude odobren, neće stići odmah, tako da Ukrajinci sada moraju da se drže ovih pozicija, dodaje Klark.

Na konferenciji koju je u utorak, 20. februara organizovao “Centar za strateške i međunarodne studije” (CSIS), Klark je izrazio uverenje da su vojni lideri SAD i NATO-a svesni opasnosti da će ruska vojska, ukoliko dođe do kolapsa odbrane Ukrajine, doći do NATO granice u Evropi i tu se neće zaustaviti.

„General Kavoli (komandant savezničkih snaga u Evropi, Kristofer Kavoli) savršeno dobro razume da ćemo, ako ih ne zaustavimo ovde, imati front NATO od 2.500 milja. Jedva smo mogli da upravljamo unutrašnjom nemačkom granicom od 400 milja tokom Hladnog rata. Ne mogu da zamislim šta bi bilo potrebno da se mobiliše NATO snaga ako Ukrajina padne i suočimo se sa pretnjom koja se proteže od Baltičkog do Crnog mora“, rekao je Vesli Klark.Na pitanje Eliota Koena, šefa strategije u CSIS-u i bivšeg savetnika američkog Stejt departmenta za vreme predsednika Džordža V. Buša, da li je ruska vojska naučila iz svojih prošlih neuspeha, Klark je rekao da bi bila greška suditi o vojnoj moći Rusije prema početnoj fazi rata. Uostalom, rekao je, nije vojska naredila invaziju. Ali kada je vojska preuzela komandu i planiranje operacija, situacija se promenila, a Rusi su se pripremali za odbranu i sada planiraju ofanzivu, rekao je Klark.

Klark na Kosovu

Podsetimo, uporedo sa kosovskim ratnim planovima generala NATO-a Veslija Klarka, nastajali su i poslovni planovi o iskorišćavanju rudnog bogatstva srpske južne pokrajine.

Tako se Klark, iz uniforme američkog generala sa četiri zvezdice, preko noći presvukao u američko-kosovskog japija i osnovao kompaniju „Envidity”.

Pravo da eksploatiše trećinu teritorije Kosova u potrazi za rudom uglja vlasti Kosova dale su kanadskoj kompaniji „Envidity Energy ltd“, kojoj predsedava penzionisani američki general Vesli Klark, jedan od predvodnika NATO bombardovanja na Srbiju 1999. godine, objavili su i novinari u okviru Projekta za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (Organized Crime and Corruption Reporting Project-OCCRP) partnera Balkanske israživačke mreže BIRN.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad5 says:

  sve su ih izvukli pa i ove iz fijoke da rade na "terenu" i ponovo u javnosti huškaju na rat...tačno se vidi EKIPA u udruženom zločinačkom poduhvatu potiv mira u svetu,prva postava se gura sad,novinarčići i lažovski mediji više nemaju dovoljno uticaja i sad mora da izadju na scenu i protagonisti i glavni glumci...prosto je neverovatno da oni i dalje verglaju pesmu o ruskoj opasnosti i nekom NATO frontu on 2000km,ali je i smešno, jer dotični bandit sa zvezdicama indirektno daje podatak tačno koliko se NATO PROŠIRIO i svakom iole intelignetnom čoveku se nameće pitanje zašto su "granice NATO pakta " sa 400km porasle na 2000 km,koji je razlog da se to uradi u trenutku kada su sklopili "dogovor" sa rusima i kad su se rusi očigledno povukli i više od 20 god. držali tog dogovora?...mislim da je sasvim jasno KO je ovde napadač a ko napadnuta strana ali da ne bude zabune,rusi su NAPADNUTI od strane NATO pakta i potpuno legitimno se brane o te pretnje,od te ŽIVOTNO OPASNE PRETNJE po njhivu državu i narod...mislim da ne treba biti astrofizičar da se shvati domet te pretnje i potencijal ruskog odgovora na te pretnje,ali NATO je već imao konferenciju,doduše krajnje misitčnu i zatvorenu za javnost, na kojoj su "delili" ruske teritorije,šta će kome da pripadne kao feud i kolonija od ruske zemlje...rusi znaju za to i znaju šta se tamo dogovralo i šta je tačno "spisak želja" iz NATO pakta i njihovih gospodara u tom polu-feudalnom vojnom paktu,oni su zaista umislili da su neki "vitezovi" ili nešto tako,sad će da krene i takva medijska kampanja tamo,videćet vizuelni deo,biće u načelu kako sam vam sad napisao,kopiraće gebelsa u evropi,jer oni i nisu za bolje od copy-paste...

 2. Carnex Pasteta says:

  A AV cuti i verovatno dobije koji profit od tih zlikovca.

 3. Milutin says:

  Da bi zadržao tu "siću" koju ima na Kosovu Klark želi da ceo svet dovede na rub opstanka. A posebno interesantno je izvrtanje činjenica. Kao, Rusi će doći na granice NATO-a! A NATO se decenijama približavao granicama Rusije. Ali sve se svodi na sistem vrednosti Zapada i većine sveta. Zapadni sistem vrednosti je LAŽ koja im donosi korist. Za razliku od većine sveta gde se izgovorena reč oslanja na obraz, čast, ljudsko dostojanstvo, Zapad ima samo izgovorene reči koje ga ničim ne obavezuju. I čisto demonsko zlo izbija na površinu. Sve one lepe mašnice na ukrasnom celofanu u kojem su bile upakovane njihove LAŽI sada su nestale. Žalosno je to koliko ljudskog znanja je uloženo i zloupotrebljeno da bi održavali svoj sistem zasnovan na lažima.

  • Velika Metla says:

   Milutin, pa to je kao ona priča " stanica se približava vozu". Pa ko veruje neka veruje.

  • RASPUCHIN says:

   Rusija se i graničila sa NATO paktom još od dogovora u Jalti a granica je išla dolinom rijeke Soče pa kroz Austriju do tromeđe iste sa Istočnom i Zapadnom Njemačkom. Vesli nije glup , bar ne toliko , ali je žestoko kvaran tip i zreo za čekičanje.

   • Milutin says:

    Zemlje Varšavskog pakta na čelu sa SSSR su se graničili sa NATO-om. A u SSSR-u, i ako najbrojniji narod, Rusi su se najmanje pitali. Kao i Srbi u Jugoslaviji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *