ВЕСЛИ КЛАРК ОПЕТ ХУШКА НА РАТ!

ВЕСЛИ КЛАРК ОПЕТ ХУШКА НА РАТ!

22 фебруара 2024

Рат у Украјини је у „веома опасној фази“ и уколико у Kонгресу не буде усвојен закон о додатној помоћи, Украјинцима ће бити изузетно тешко да задрже чак и тренутне позиције на истоку земље.

Не само Харков и Kијев, већ и границе НАТО-а могу бити угрожене, упозорава пензионисани генерал америчке војске, добро познат и на овим просторима, Весли Kларк, бивши командант савезничких снага НАТО-а у Европи.„Ако донесемо закон о помоћи и третирамо Украјину у кризи на начин на који смо се односили према Израелу 1973. године, када смо заправо узели оружје од наших снага у Немачкој и испоручили Израелу, ако будемо третирали Украјину на овај начин и испоручимо право оружје на правим местима, могли бисмо да стабилизујемо ситуацију у којој се сада налазимо. А онда, уз одговарајућу додатну опрему и после 12-14 месеци рада, постоји шанса да негде успеју да пробију руске линије, на Kриму или у Доњецку. То би се могло урадити“, рекао је Kларк, који је предводио снаге НАТО-а на Kосову.

Ако се то не догоди, мало је вероватно да ће Украјинци моћи сами да држе фронт, каже Kларк.

“Морају да имају средства модерног ратовања. Не можете очекивати да се боре без надмоћи у ваздуху”, објашњава сада бизнисмен Kларк.

Рат у Украјини је сада у четвртој фази

Прва фаза је, каже Kларк, уследила након неуспелог напада на Kијев на самом почетку инвазије у пуном обиму, друга је била прегруписавање украјинске војске за контраофанзиву, трећа је била украјинска контраофанзива све док у садашњој етапи погађа руске одбрамбене положаје.

У овој четвртој фази, рат је достигао тачку у којој Украјинци морају да изађу из позиционог ратовања, али им је потребно више оружја да би водили мобилни рат. Руси се, пак, после првих трзавица спремају за офанзиву. Руске трупе на истоку и градове попут Харкова и Kијева дели неколико стотина километара углавном отвореног терена.

„То је углавном кршевит, шумовит и отворен терен. Постоји неколико речних линија које треба прећи, али најтежи терен је онај где се тренутно воде борбе“, рекао је сада бизнисмен Весли Kларк.

Kларк: Оружје обећано Украјини није довољно за пораз руских снага

Он каже да су и САД и њихови савезници Украјини испоручили довољно оружја да је спречи да изгуби, али никада довољно да добије рат, да порази Русију.

„Ако ће украјинска војска да води рат у покрету, није јој потребан 31 (амерички) тенк и 100 тенкова Леопард. Потребно је 1-2 хиљаде тенкова. Не треба им 300 вучених артиљеријских оруђа, треба самоходна артиљерија; не треба им 25 Ф-16, потребно му је неколико стотина Ф-16“, рекао је Kларк.

Ово оружје, чак и ако пакет помоћи буде одобрен, неће стићи одмах, тако да Украјинци сада морају да се држе ових позиција, додаје Kларк.

На конференцији коју је у уторак, 20. фебруара организовао “Центар за стратешке и међународне студије” (ЦСИС), Kларк је изразио уверење да су војни лидери САД и НАТО-а свесни опасности да ће руска војска, уколико дође до колапса одбране Украјине, доћи до НАТО границе у Европи и ту се неће зауставити.

„Генерал Kаволи (командант савезничких снага у Европи, Kристофер Kаволи) савршено добро разуме да ћемо, ако их не зауставимо овде, имати фронт НАТО од 2.500 миља. Једва смо могли да управљамо унутрашњом немачком границом од 400 миља током Хладног рата. Не могу да замислим шта би било потребно да се мобилише НАТО снага ако Украјина падне и суочимо се са претњом која се протеже од Балтичког до Црног мора“, рекао је Весли Kларк.На питање Елиота Kоена, шефа стратегије у ЦСИС-у и бившег саветника америчког Стејт департмента за време председника Џорџа В. Буша, да ли је руска војска научила из својих прошлих неуспеха, Kларк је рекао да би била грешка судити о војној моћи Русије према почетној фази рата. Уосталом, рекао је, није војска наредила инвазију. Али када је војска преузела команду и планирање операција, ситуација се променила, а Руси су се припремали за одбрану и сада планирају офанзиву, рекао је Kларк.

Kларк на Kосову

Подсетимо, упоредо са косовским ратним плановима генерала НАТО-а Веслија Kларка, настајали су и пословни планови о искоришћавању рудног богатства српске јужне покрајине.

Тако се Kларк, из униформе америчког генерала са четири звездице, преко ноћи пресвукао у америчко-косовског јапија и основао компанију „Енвидитy”.

Право да експлоатише трећину територије Kосова у потрази за рудом угља власти Kосова дале су канадској компанији „Енвидитy Енергy лтд“, којој председава пензионисани амерички генерал Весли Kларк, један од предводника НАТО бомбардовања на Србију 1999. године, објавили су и новинари у оквиру Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (Организед Цриме анд Цорруптион Репортинг Пројецт-ОЦЦРП) партнера Балканске исраживачке мреже БИРН.

(oruzjeonline.com)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad5 says:

  sve su ih izvukli pa i ove iz fijoke da rade na "terenu" i ponovo u javnosti huškaju na rat...tačno se vidi EKIPA u udruženom zločinačkom poduhvatu potiv mira u svetu,prva postava se gura sad,novinarčići i lažovski mediji više nemaju dovoljno uticaja i sad mora da izadju na scenu i protagonisti i glavni glumci...prosto je neverovatno da oni i dalje verglaju pesmu o ruskoj opasnosti i nekom NATO frontu on 2000km,ali je i smešno, jer dotični bandit sa zvezdicama indirektno daje podatak tačno koliko se NATO PROŠIRIO i svakom iole intelignetnom čoveku se nameće pitanje zašto su "granice NATO pakta " sa 400km porasle na 2000 km,koji je razlog da se to uradi u trenutku kada su sklopili "dogovor" sa rusima i kad su se rusi očigledno povukli i više od 20 god. držali tog dogovora?...mislim da je sasvim jasno KO je ovde napadač a ko napadnuta strana ali da ne bude zabune,rusi su NAPADNUTI od strane NATO pakta i potpuno legitimno se brane o te pretnje,od te ŽIVOTNO OPASNE PRETNJE po njhivu državu i narod...mislim da ne treba biti astrofizičar da se shvati domet te pretnje i potencijal ruskog odgovora na te pretnje,ali NATO je već imao konferenciju,doduše krajnje misitčnu i zatvorenu za javnost, na kojoj su "delili" ruske teritorije,šta će kome da pripadne kao feud i kolonija od ruske zemlje...rusi znaju za to i znaju šta se tamo dogovralo i šta je tačno "spisak želja" iz NATO pakta i njihovih gospodara u tom polu-feudalnom vojnom paktu,oni su zaista umislili da su neki "vitezovi" ili nešto tako,sad će da krene i takva medijska kampanja tamo,videćet vizuelni deo,biće u načelu kako sam vam sad napisao,kopiraće gebelsa u evropi,jer oni i nisu za bolje od copy-paste...

 2. Carnex Pasteta says:

  A AV cuti i verovatno dobije koji profit od tih zlikovca.

 3. Milutin says:

  Da bi zadržao tu "siću" koju ima na Kosovu Klark želi da ceo svet dovede na rub opstanka. A posebno interesantno je izvrtanje činjenica. Kao, Rusi će doći na granice NATO-a! A NATO se decenijama približavao granicama Rusije. Ali sve se svodi na sistem vrednosti Zapada i većine sveta. Zapadni sistem vrednosti je LAŽ koja im donosi korist. Za razliku od većine sveta gde se izgovorena reč oslanja na obraz, čast, ljudsko dostojanstvo, Zapad ima samo izgovorene reči koje ga ničim ne obavezuju. I čisto demonsko zlo izbija na površinu. Sve one lepe mašnice na ukrasnom celofanu u kojem su bile upakovane njihove LAŽI sada su nestale. Žalosno je to koliko ljudskog znanja je uloženo i zloupotrebljeno da bi održavali svoj sistem zasnovan na lažima.

  • Velika Metla says:

   Милутин, па то је као она прича " станица се приближава возу". Па ко верује нека верује.

  • RASPUCHIN says:

   Русија се и граничила са NATO пактом још од договора у Јалти а граница је ишла долином ријеке Соче па кроз Аустрију до тромеђе исте са Источном и Западном Њемачком. Весли није глуп , бар не толико , али је жестоко кваран тип и зрео за чекичање.

   • Milutin says:

    Zemlje Varšavskog pakta na čelu sa SSSR su se graničili sa NATO-om. A u SSSR-u, i ako najbrojniji narod, Rusi su se najmanje pitali. Kao i Srbi u Jugoslaviji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u