ВЕСЛИ КЛАРК открио намере АМЕРИКА СА СРБИЈОМ

VESLI KLARK otkrio namere AMERIKA SA SRBIJOM

19 februara 2021

Srbiji neće biti ponuđen ni „smokvin list“ da se odrekne Kosova, kaže Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik časopisa „Hronikls“, povodom izjave bivšeg komandanta NATO, generala Veslija Klarka da je „uzajamno priznanje Srbije i Kosova“ zvanična politika američke administracije i da će Beograd pre ili kasnije morati na to da pristane.Američki general, koji je naredio bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, rekao je za albanski servis Glasa Amerike, i to uoči godišnjice obeležavanja samoproglašene nezavisnosti Kosova u Prištini, da misli da „budućnost odnosa Srbije i Kosova, kao i to da li će između dve strane doći do međunarodnog priznanja, zavisi od političkih lidera u Srbiji“.

„Mislim i nadam se da će oni uvideti privlačnost značajnijeg približavanja Zapadu, što bi značilo i priznavanje Kosova kao nezavisne države. To je stvar udaljavanja od prošlosti i gledanja u budućnost“, izjavio je Klark.

Srbiji od Zapada ni „smokvin list“ u zamenu za Kosova

Srđa Trifković kaže da je oduševljen jer je Klark dao upravo ovakvu izjavu.

„Moja radost zbog te izjave je zasnovana na činjenici da je reč o ratnom zločincu koji će, po prirodi stvari, diskreditovati svaku ideju koju podrži. Drugim rečima, to je kao da Adolf Ajhman daje izjavu iz Argentine pedesetih godina o potrebi da Izrael prizna palestinsku nezavisnost, a njegov lik i delo garantuju da će čak i oni Srbi koji na momente izgube veru u sposobnost otpora samoimenovanoj globalnoj imperiji, dobiti novu inspiraciju da ipak istraju“, ocenjuje Trifković.

Kako on dodaje, na isti način gledao je pre izvesnog vremena i na oglašavanje Medlin Olbrajt na saslušanju u spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma, neposredno nakon američkih izbora.

„Takvi likovi garantuju da Srbiji neće biti ponuđen čak ni najelementarniji „smokvin list“ koji bi neko možda eventualno pokušao da predstavi kao neki „kvid pro kvo“, kao ipak neku kompenzaciju za odricanje od Kosova. Drugim rečima, od likova poput Medlin Olbrajt, Danijela Servera, Januša Bugajskog i naravno Veslija Klarka možete biti sigurni da se neće dati apsolutno ništa“, kategoričan je sagovornik Spunjika.

Šta više, napominje Trifković, u novom timu u Vašingtonu imamo izrazito preteće tonove kada govore o suzbijanju navodnog malignog ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu, a to se pritom stavlja u istu ravan sa Ukrajinom i Gruzijom ili, sa druge strane, kao jedan od šest strateških prioriteta.

„Ne zaboravimo da je novi šef Stejt departmenta Entoni Blinken opsesivni rusofob koji je već najavio da će Ukrajina biti snabdevana ofanzivnim naoružanjem, da se istočno proširenje NATO-a vraća na dnevni red i da će ponovo biti podsticani demokratski procesi u postsovjetskom prostoru, što će reći organizovane kodirane revolucije i državni udar poput Majdana u zimu 2013./2014. godine“, ukazuje Trifković.

„Zapadna ocija“ za Srbe atraktivna koliko i zaštita Al Kaponea

Prema njegovim rečima, priča o tome da će za Srbe biti atraktivna „zapadna opcija“, odnosno Srbija tobože zaštićena NATO kišobranom, je otprilike kao zaštita koju je Al Kapone nudio svojim žrtvama u Čikagu dvadesetih godina prošlog veka.

„Odbijanje te zaštite je značilo da će ti biti bačena bomba na restoran ili bakalnicu ili da ćeš biti ubijen na ulici. Na isti način, da napravim jednu istorijsku paralelu, nuditi zaštitu znači pretvarati objekat te zaštite u protektorat, a to se upravo desilo sa ostatkom Češke nakon što je Nemačka zgrabila Sudetsku oblast u Minhenu 1938. godine, i gde je na čelo protektorata Češke i Moravske došla Himlerova desna ruka Rajnhard Hajdrih“, napominje Trifković.

Tako da se, kako kaže, stvari menjaju da bi – ostale iste.„Bilo je uzaludnih i, rekao bih, ni na čemu konkretno zasnovanih nadanja nekih srpskih fukcionera, uključujući i ambasadora u Vašingtonu, da ovaj Bajden ipak nije onaj od pre 30 godina. Na svoj način i nije, još je gori jer je sada jedna olupina od čoveka, a vođenje politike nacionalne bezbednosti i spoljnih odnosa je u rukama globalnih intevencionista. Na kraju krajeva, prošle godine je sam Entoni Blinken objavio zajednički tekst sa mužem Viktorije Nuland o potrebi nečeg što su oni nazvali „diplomatijom prinude“, što znači ništa drugo nego povratak grubog siledžijstva na svetsku scenu, po recepturi Bila Klintona, s tom razlikom da ovog puta oni misle da određene poslove mogu da odrade neuznemiravani od Rusije i Kine, konkretno pri likvidiciji Republike Srpske i radikalne revizije Dejtona“, kaže Trifković.

Njihova je namera, dodaje naš sagovornik, da od te operacije na kojoj rade, pokušaju da naprave pokaznu vežbu ruske nemoći i geopolitičkog udaljavanja od Balkana. Sa druge strane, napominje Trifković, oni imaju mali problem u smislu da je danas ipak nezamislivo da bi se unutar EU i NATO sklopio konsenzus za obnovu direktno siledžijskog ponašanja kakvo je bilo bombardovanje Republike Srpske 1994-1995 i same Srbije 1999.

(Sputnjik)

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad 5 says:

  pa slažem se da će pokušati nešto da "organizuju" u srbiji, ali sve su to "papirni generali",neko će da napravi koncept ,uzme honorar ili napreduje u kancelariji,neko će da daje izjave,neko će da preti,neko će da dodje u beograd sa "ponudama" i to je to.ONI nemaju vremena ni znanja ni kapaciteta da više bilo šta ozbiljno urade ovde ili bio gde drugde.Jedini razlog uspeh "izvoza demokratije" je što smo SVI MI poverovali u američke filmove:)Ma koliko to bila blesava stvar UPRAVO TO SE DESILO.SAD TOGA VIŠE NEMA.USA su potpuno i neopozivo potrošile moralni,ekonomski i politički kredit koji su tako dugo i brižljivo gradili a dva puta ista laž proći neće.Ostaje samo nasilje ,ali ni za to nisu spremni.Ako žele da vode rat protiv srbije zajedno sa vazalima iz okoline moraće da RASTURE NATO a ni vazali nisu više ono što su bili, i to im se ne isplati.Sve u svemu prazn priče, oni imajuu problem kko da OSTANU na vlasti u americi,vreme lagodnih fotografisanj za štampu kao jedinae političke aktivnosti posle pobede na izborim u USA je PROŠLO.Problemi koji im dolaze na naplatu su OGROMNI a ova garnitura je gomila nesposobnih čankoliza i guzičara, mogu da zamislim nivoe panike koji će se medju njima širiti sa svakom novom katastrofom i ekonomskim potresom koji im bude nailazio tokom sledećih meseci u talasima.Neče više biti nikakve koristi od daljeg napada nba nas i zato se više time neće niko ni baviti tamo a šiptari su ostali bez kontrole nrko tržišt i nemaju para da nahrane gladna usta u USA,prošlo je vreme kada je JEDAN kongresmen mogao da radi za jih sd će morati da plate malu armiju zlikovaca i lopova da bi nešto KONKRETNO uradili:)

 2. Ramonda Serbika says:

  Priznanje terorističke države kosovo ne zavisi od srBskih političara već od SRBSKOG naroda.SrBski političari su DUŽNI da izvršavaju zahteve srBskog naroda a ne belosvedskih protuva,pripadnika okupacionih snaga,terorista,trgovaca ljudskim organima....

 3. Za Srbiju says:

  Vesli Klark može samo da kenja, jer nema nikakvu funkciju. A ako bude pravde, biće na optuženičkoj klupi za ratne zločine, zajedno sa svojom bulumentom.

 4. Ivke says:

  Ti ces pre ili kasnije morati na robiju

 5. Pendrek says:

  Sa AV i SNS on ce se lako dogovoriti.

 6. marko says:

  da postoj i srpska drzava ovog ubicu bih odavno ubili i cutali kao zaliveni odgovoran je za smrt civila najmanje 2000 da je mene pitati da sam u tajnim sluzbama ubio bih ga bez ikakvog dokaza

  • Lun says:

   Ovakvog resavam brzo i necujno ,mogu jos

  • Zapadnjak says:

   Pa marko niko se tebe pitati ali ti nko ne braniti da to i uradiš,samoooo,ti nemati muda,jel tako marko?-:)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *