VESNA PEŠIĆ: Ovu Vladu je formirala Moskva

VESNA PEŠIĆ: Ovu Vladu je formirala Moskva

7 maja 2014

vesna-pesic_500x300Sociolog Vesna Pešić ukazuje na opasnost od mogućeg disbalansa u spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije koja zvanično proklamuje ravnotežu između Zapada i Rusije.

Dok Zapad Srbiju polako prepušta samoj sebi, istovremeno raste sve više zainteresovanost Rusije za Srbiju, odnosno Balkan. Ova Vlada formirana je pod ključnim uticajem Moskve, kaže Vesna Pešić u razgovoru za RSE i ukazuje da dok EU izmiče jer usporava proces proširenja pa se članstvo Srbije pomera u sve dalju budućnost.

Pešić: Otkako je napravljena ova vlada, odnosno sa istim čelnim ljudima, može se videti pojačan ruski uticaj i to zbog dva faktora: zato što tradicionalno bivši radikali koji se sada zovu naprednjaci, a i Miloševićevi socijalisti, srpske nacionalne interese povezuju sa Rusijom kao spasiocem. To su rusofili koji su skloni proruskoj politici. Podsetila bih da je Nikolić jednom prilikom u Skupštini rekao da bi voleo kada bi Srbija bila ruska gubernija. Tu postoji linija dugotrajnog uticaja na određene stranke, u koje spadaju današnji socijalisti i radikali.

Međutim, postoji jedna činjenična stvar: da prvi put kad je napravljena vlada pre dve godine između Dačića i Vučića, ta vlada je napravila dosta značajan prodor prema EU. Ova druga vlada, koju smo dobili, je napravljena u Moskvi. Njeni energetski interesi su pojačani zbog toga što Zapad priprema da pritisne Rusiju preko gasa, jer to nije samo gas nego i rusko oružje. Sad taj Južni tok i Balkan i Srbija u toj ukrajinskoj krizi za Ruse dobijaju mnogo veći značaj.

RSE: Da li predviđate da ova naizgled ravnoteža „i Brisel i Moskva“, više nije ravnoteža i da se Srbija naginje ka Moskvi?

Pešić: Ja sam takvu pretpostavku napravila, da tu može da dođe do izvesnog disbalanasa jer to „i EU i Rusija“ je isto kao Tadićeva formula „i Kosovo i EU“. Posebno u sadašnjoj situaciji kada su Rusi postavili ministra spoljnih poslova; to je sve bilo dogovoreno u Moskvi i nije bio samo Vučić tamo, nego obojica na onom čuvenom lekarskom pregledu. Ja predviđam da može da dođe, to nije nešto to bi moglo da se isključi.

RSE: Šta Srbija može da očekuje od Moskve? Dačić je nedavno rekao da nećemo uvesti sankcije Rusiji jer ih ona nije uvela nama, što nije tačno.

Pešić: Znamo to. Godine 1992. ona je uvela sankcije Srbiji i znamo da je to uradila više puta. Ima dosta zemalja koje nikada nisu izrekle sankcije Srbiji, ali to nije bitno. Reč je o tome da je to poruka da je sada Srbiji Rusija jednako bliska kao Evropska Unija, a s obzirom na sadašnju konstelaciju, veoma lako se može desiti da prevagne ruski interes u Srbiji, što znači da bi što se tiče EU, Srbija išla unazad.

(RSE)

KOMENTARI2 komentara

  1. Antipod says:

    Gdje si Veki jebo te pas! Uvijek sam fasciniran tvojim analizama!

  2. velimir says:

    GDE JE TVOJA VLADA KOJU SU FORMIRALI AMERIKANCI I UNAZADILA NAS .? TI SPODOBO NEMAŠ PRAVA DA NEKOG KRITIKUJEŠ , TVOJ MALI ČEDA BRAŠNJAVI 1999 JE IMAO SAMO STARKE,FARMERKE I MAJICU A POSLE SE MALO ZAIGRAO PA KRADUCKAO I SAD ZARAĐUJE MILIONE. BILO BI TI BOLJE DA ĆUTIŠ I DA SE SAKRIJEŠ U RUPICU I POKLOPIŠ UŠIMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *