VESNA PUSIĆ: Prema Srbiji ćemo se ponašati kao i do sada, pa nisu oni pustili Šešelja

VESNA PUSIĆ: Prema Srbiji ćemo se ponašati kao i do sada, pa nisu oni pustili Šešelja

29 novembra 2014

150187_0210-vesna-pusic-foto-v-mitic_fSpoljna politika Hrvatske prema Srbiji biće ista kao i do sada, izjavila je šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić, ali je dodala da smatra da bi bilo dobro da se srpske vlasti ograde od ratnohuškačkih izjava Vojislava Šešelja.

Pusićeva je reagovala na novinarsku tvrdnju da je premijer Hrvatske Zoran Milanović otkazao dolazak na sastanak premijera država srednje i istočne Evrope s premijerom Kine Lijem Kećiangom 16. decembra u Beogradu zbog Šešeljeve retorike posle privremenog puštanja iz Haškog suda i povratka u Srbiju.

Na pitanje kakva će biti hrvatska spoljna politika prema Srbiji, Pusićeva je odgovorila: „Ista kao i do sada“.

– Premijer je otkazao posetu da ne bi dodatno raspirivao tu vrstu razgovora, a Hrvatsku će na sastanku 16 predsednika vlada država srednje i istočne Evrope s kineskim premijerom Lijem Kećiangom u Beogradu predstavljati ministar Siniša Hajdaš-Dončić, koji je i na čelu kancelarije za suradnju s Kinom, precizirala je ona.

– S obzirom na istoriju u našem regionu bilo bi mudro, korisno i dobro da se srpske vlasti ograde od te vrste javnog govora… Sagovornik Hrvatske nije Šešelj već Haški sud, a onda njegov osnivač Savet bezbednosti UN. Iako smo u potpunosti svesni da privremeno puštanje Šešelja na slobodu nije odgovornost srpskih vlasti, i mi i oni i svako ko živi u ovom regionu zna što je doneo govor mržnje, huškački govor koji je doprineo ratnim strahotama 90-ih, dodala je Pusićeva.

(Kurir)

KOMENTARI3 komentara

  1. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

    .......REČE UNUKA ČETNIČKOG VOJVODE..... VESNA,SRPKINJO!

  2. Za Srbiju says:

    To je ustaško đubre.

  3. Onyx 2014 says:

    Njoj je otac bio ustaša, bio je u vojsci zločinačke NDH. Taj dio prešučuju u Hrvatskoj. A pogledajte koliko se buke diže oko djeda četnika (ako je istina). Koji licemjeri. evo jednog djela teksta koji SAVRŠENO OSLIKAVA odnos Vesne Pusić prema Srbima, ČINJENICE I SAMO ČINJENICE; Šta je uradila Vesna? Na sednici Sabora posvećenoj ustavnim promenama, održanoj sredinom ovog meseca (2010)., Pusićka je srušila predlog po kojem bi Srbi imali Zajedničko vijeće općina u Istočnom Sremu, Slavoniji i Baranji. Takav zakonski predlog usaglašen je između HDZ-a i Srpske demokratske samostalne stranke, kao kompromis za podršku Pupovčevih Srba ustavnim promenama, ali nakon što je Vesna Pusić sve iznenadila i usprotivila se ovakvom rešenju, preteći da će njena Hrvatska narodan stranka uskratiti podršku celini ustavnih promena, ako prođe takav „ustupak Srbima“, stvar je vraćena na početak, sa vrlo malim izgledima na uspeh. Tvrdo krilo HDZ-a, predvođeno Andrijom Hebrangom, odustalo je od ranijeg dogovora sa Pupovcem i na sednici podržalo Vesnu Pusić, dok su joj neki hadezeovci aplaudirali i čestitali na stavu „kojim je sprečeno stvaranje teritorijalne autonomije za Srbe u Hrvatskoj“. Šokiran ponašanjem Vesne Pusić, ne zbog onog šta je predloženo već zarad onog ko je to predložio, na istoj sednici za reč se javio Milorad Pupovac i rekao: „Vidim da je i ono što je malo – previše. Nije bio problem priznati Kosovo ali je problem priznati i ono malo što ima veze sa Srbima u Hrvatskoj. Šta je zajedničko vijeće općina? Koja je to moć i teritorijaliziranost oko koje se sada pravi bauk. Nema nikakvog trajnog izvora financiranja, izabrani vijećnici srpske nacionalnosti imaju mogućnost raspraviti elemente kulture i obrazovanja i to je vama problem“. Ivan Zvonimir Čičak pripada hrvatskoj političkoj desnici, Vesna Pusić slovi kao ekstremni hrvatski levičar. U njihovim političkim stavovima bez sumnje postoje razlike ali ako se govori o položaju Srba u Hrvatskoj onda Čičak i Vesna postaju jedno; tvrdi hrvatski politički mozak koji Srbe vidi i uvek će ih videti kao remetilački faktor. To što je Čičak u Kninu video Terazije i što je Vesna Pusić u osnivanju jedne benigne srpske zajednice videla opasnost za hrvatsku državu, nije loše za Srbe u Hrvatskoj, ni za državu Srbiju. Trezni i sprečava nove iluzije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *