VESNA VEIZOVIĆ: Zašto sam ja privedena, a moj računar uhapšen?

VESNA VEIZOVIĆ: Zašto sam ja privedena, a moj računar uhapšen?

10 decembra 2014

1601033_10203864070436416_8898123080894508832_n-620x330Većina već zna da mi je četvrtog decembra rano izjutra, pre sedam sati na vrata došla policija. Dva inspektora, muškarac i žena, fino su pozvonili, razbudili me u momentu, iako sam se i narednih pola sata nadala da je u pitanju ružan san i da ću se uskoro probuditi. Na brzinu se obukoh, probudih ukućane : Ljudi, ustajte, stigla policija!

Pokazaše mi nalog za pretres, i objasniše da mi moraju uzeti računar.
Ja njima : Ali ljudi, to je moj posao, od čega sad da živim..
Oni meni: Mi samo radimo naš posao… Od toga živimo…

Nakon većanja koga od komšija da pozovemo da bude svedok dok oblepljuju moj računar koji navodno neće ni pipnuti bez mog prisustva, a zatim i negodovnja komšija što smo mi Srbi vazda obespravljeni, gore nego za vreme komunizma, odvezoh se sa inspektorima u stanicu.

Dadoh izjavu u kojoj priznajem da sam ja kao jedina Vesna Veizović zaista pisala te članke i da u mojim člancima nema govora mržnje i da je u pitanju samo kritički osvrt i činjenice sa navedenim fusnotama do linkova. No, bez obzira što možda i neko od njihovih kolega tako misli ja se vratih kući a moj računar ostade u pritvoru. O svemu tome toliko, tema nisam Ja, i nije ovo napad samo na mene već na svačije slobodno mišljenje.
Suština je u sledećem.

Glorofikacija nacizma

Pre manje od pola meseca Srbija je kao jedina zemlja na Balkanu glasala protiv glorifikacije nacizma. Rezoluciju koju je predložila Rusija u Ujedinjenim nacijama podržala je jedino Srbija, dok su Hrvatska, Slovenija, BiH, Crna Gora i Makedonija bile su uzdržane, a SAD, Ukrajina i Kanada su glasale protiv.

Vest o tome je ne samo u Srbiji i na Balkanu, već u celom svetu odjeknula kao bomba, još jednom potvrđujući da nismo ono čime žele da nas načine upravo oni koji su glasali protiv rezolucije i oni koji su svojom uzdržanošću prećutno podržali svoje nacističke korene.

I pored medijskih hajki koje se zaista vode protiv Srbije u celom svetu, ali velkim delom zahvaljujući činjenici da prostor u te medije nemaju obični građani već isključivo osobe koje u ime svih nas priznaju zločine nad muslimani, Šiptarima, Hrvatima, odnosno nad bilo kime ukoliko to odgovara međunarodnoj zajednici i onima koji se sve manje brinu zbog demografske slike svojih zemalja znajući na koji način će svoje dvorište očistiti.(3)

Fakat je da Srbija glasala protiv veličanja nacizma, i da tu „grešku“ mora platiti!

Mediji

Sa već unapred pripremljenim scenariom, jer naravno da svetski moćnici ništa ne prepuštaju slučaju, pred samo izglasavanje kreću hajke i lepljenje etiketa svakom ko ne misli na način koji odgovara stranim okupatorima u Srbiji.

Nekoliko dana pre nego je Srbija donela prirodnu odluku da je protiv glorifikacije nacizma, na Filološkom fakultetu na kom su već danima protesti studenata dešava se incident. Naime, tribina na kojoj je trebao govoriti Joca Jovanović, naš čuveni reditelj i autor kultnog filma koji je decenijama bio zabranjen, a gde je tema tribine bila „Zločini komunista nad srbskim narodom“ sprečena je.

I to na takav način da su studenti, uglavnom pripadnici antifa pokreta i mladi komunisti, pozvali sve pristalice i građane da ukoliko je potrebno i silom spreče reditelja koji je već u osmoj deceniji da govori o zločinima komunista nad Srbima. Zapadni mediji, u kojima je kao i uvek „Blic“ prednjačio ovu akciju je nazvao pobedničkom a nacionaliste koji su se mirno povukli neželeći da prave nerede zbog jednoumlja komunista i agresivnih pripadnika Antife, odmah su etiketirali sa fašisti.(1)

Sledeći slučaj koji se u međuvremenu desio, takođe na Filološkom sa relativno istim učesnicima, bio je na tribini o legalizaciji marihuane, gle čuda promocija opijata nije zabranjena a pričati o komunističkim žrtvama jeste. Naime, prema rečima opet Blica, fašisti su pljunuli divnu liberalnu studentkinju jer ne shvataju zapadne vrednosti i dalje žele da se dave u primitivizmu zdravog društva.(2) Treba napomenuti da se u slučaju incidenta sa propagandistima slobodnog uživanja narkotika, SA nije oglasila, ali im je slučaj ipak prikačen.

Ubrzo se dešava i glasanje u UN, i ofanziva zapadnih medija kreće.

Pre nego što nastavim o sledećim slučajevima, želim da dodam jednu bitnu stvar koja je verovatno suštinska. Većina medija u Srbiji nije pod kontrolom Srba. Blic, B92, RTS, RTV, Alo, Kurir, Informer, NIN, E-novine, Pres, Danas, Tanjug, Beta,Pink, Prva TV, Nova TV itd., dakle niko od nabrojanih medija nije u vlasništvu Srbije, niti informacije koje dolaze od njih mogu biti prihvaćene za relevantne. Oni su tu da grade sliku javnog mnjenja o nekoj ličnosti, događaju po potrebi okupatora, da skreću pažnju, zastrašuju ili drugim rečima ispiraju mozak i zamajavaju narod.

Letos je moj pravozastupnik (advokat) podneo pritužbu povernici za ravnopravnost povodom nekorektnog izveštavanja Blica o manastiru Utešiteljevo, gde su novinari serijom tekstova diskriminisali i vređali monaštvo i pripadnike ove verske zajednice, kao i ataka na decu i roditelje učesnike pravoslavnog kampa.

Pritužba je odbijena a odgovor je glasio da „novinar ima pravo na slobodu mišljenja i izveštavanja koja predstavljaju preterivanje ili provokaciju. “

unnamed 11 Zašto je uhapšen moj računar!

Odakle onda dvostruki aršini? Da ne preteram u provokaciji ako se zapitam da nisu plaćeni iz iste kuhinje, i povernica i novinari?!

Već sutradan po izglasavanju, propaganda kreće.

I to pre svega da bi se demantovala de fakto činjenica da Srbija nije nacistička zemlja, da Srbi nisu vodili osvajačke ratove već su se branili i jer se svaki vid nacionalizma, rodoljublja mora okarakterisati kao nacistički da bi se otvorio prostor za jedan stari scenario čije ostvarenje ide punom parom.

Nemajući za šta konkretno da se uhvate jer je većina rodoljubivih pokreta blago rečeno rasturena uništena, mediji prvo kreću na Srbsku Akciju. Vade događaje od pre nekoliko meseci kada su pripadnici SA opravdano zabrinuti zbog promene demografske slike ali i zbog raznoraznih događaja koje isti ti mediji skrivaju od javnosti, odnosno ne prenoseći narodnu pripadnost počinilaca mnogobrojnih krivičnih dela, krenuli u akciju deljenja letaka.

Dakle, iako je prošlo nekoliko meseci od tada, povernica za odnose sa javnošću koja očigledno iza sebe ima debelog povernika jer je i pored raznoraznih malverzacija i dalje na slobodi, podnosi krivičnu prijavu, uzbunjuje javnost i Srbska Akcija kao savršeno žrtveno jagnje biva prinešena zapadnim poltronima na crvenom tepihu.

Filip Gajić biva uhapšen, jer su kod njega nađeni leci, u kojima između ostalog ima i onih koji govore protiv velikog vođe, čiji se i horoskop menja ako ne valja. (6)

„Domaći mediji“ pobedonosno izvikuju : Uhapšen fašista, uhapšen neonacista, uhapšen klerofašista, prosto neodlučni koja etiketa bolje zvuči pa kroz naslove opipavaju mišljenje onih koji odavno više ne misle čega se više groze : Nacizma ili fašizma.

Ali hajka ni tu ne staje, da bi uveličali celu priču njihova terija zavere ide do te granice da se koriste i scenarijom iz filma „Šišanje“, pa tako ni taj pravnik koji je vođa, zapravo nije vođa, već je i on produžena ruka neke od moćnih tajnih fašističkih organizacija, ili nacističkih taj podatak nisu precizirali. (4)

Već sutradan, događaj se nanovo uveličava, te sam tako i ja postala deo te „neonacističko-fašističke“ priče sa mojim člancima u kojima se kritika odnosi pre svega na odnos države prema nama, Srbima koji smo odavno postali građani drugog reda.(5)

Dalje se nižu bombastični naslovi koliko u Srbiji deluje nacističkih grupa, ko stoji iza njih, da je cela priča šuplja gore od pokvarenog zuba pokazuje i to da nemajući konkretna imena i grupe koje priželjkuju, oni u člancima pominju ljude koji su preminuli ali i one koji su se takođe već odavno odselili iz Srbije, pokrete i grupe koje već decenijama ne postoje. Zatim mešaju imena vođa određenih pokreta sa drugim pokretima, to naravno ne smeta onima koji više ne misle svojom glavom, on je video naslov, on veruje, on će da osudi – bez obzira što osuđuje laž i što na taj način osuđuje samog sebe.

Ne sumnjam da će ova priča imati i nastavak i epilog, i da je tu kraj, još ćemo se nagledati bombastičnih naslova sve dok svi ne poverujemo da su svi nacionalisti neofašisti i neonacisti – pa makad i mi sami to bili.

Suština napada na mene

Ja lično sam smatrala da će verovatno doći dan kada će mi neko pokucati na vrata i pozvati me na informativni razgovor. Na to sam bila spremna već više puta. Ipak izgleda da je ovo bio taj savršeni tajming za lažne optužbe!

Suština mog privođenja ima jednu drugačiju konotaciju od svega dosadašnjeg. I prvenstvo da naglasim da tu nisam u pitanju Ja, već činjenica da sam Ja žena i majka.I poruka koja je javnosti poslata preko mog slučaja je sledeća:

„Ako su napali ženu i majku koja piše i kojoj je sloboda mišljenja zagarantovana Ustavom, pa šta onda vi ostali treba da očekujete od ovakvog totalitarnog i jednoumnog režima?!“

Međutim, nadam se da je ova njihova poruka upućena preko mog privođenja, doživela kontraefekat, u suprotnom će biti ostvariva, jer strah rađa strah, a to je ono što oni žele, zastrašivanjem da nas porobe.

Mada,skoro sam sigurna da od tog porobljavanja i njihovih planova neće biti ništa, pre svega gledajući količinu javne podrške, peticija, članaka i poziva koje svakodnevno dobijam, i sve otvorenijeg govora opravdano revoltiranog naroda.

—————————————————————

1.http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/507736/Srbska-akcija-otkazala-tribinu-studenti-strazare-ispred-Filozofskog
2.http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/508761/Incident-na-tribini-na-FPN-Huligani-gadjali-pretili-i-pljuvali-studente
3.http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/514090/GLASANJE-U-UN-Samo-Srbija-na-Balkanu-protiv-velicanja-nacizma

4.http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/516786/OTKRIVAMO-Pravnik-na–celu–nacistickog-stroja
5.http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:522748-Privedena-jer-je-kritikovala-privilegije-Roma

6.http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/516157/POBEGAO-VODjA-NACISTA-Poternica-za-organizatorom-deljenja-sramnih-letaka-protiv-Roma

(Vaseljenska.com)

KOMENTARI4 komentara

 1. joka says:

  Draga Vesna, Uzasno je sve sto se dogodilo sa vama, isve to me asocira na vreme UDBE kada su ljudi nestajali u trenutku. Zbog cega? Upravo zbog svoje ideje i svog misljenja!!! Da smo civilizovani i malo manje sebicni svi mi koji smo imali informaciju o desavanjima vezano za vas tekst i vas licno, pa i privodjenje, trebali smo da se solidarisemo bilo kojim vidom protesta upravo ispred ministarstva pravde ako ono uopste i postoji....

 2. Svetislav says:

  Sve ovo smrdi iz Beograda i to od 1944-te, iako je pocelo popustanjem bivsim ubicama Srba i od 1918-te. Od tada je za Srbe predvidjena uloga onih koji trebaju da nestanu, ili u najboljem slucaju koji su krivi za sve. Od tada svako mo je radio protiv Srba i Srbije bio je nagradjen, pa je cudo da Srbi uopste i postoje. Nazalost, danas je na nedelu, nova faza antisrpstva koja treba da Srbe u Srbiji napravi manjinu u maticnoj drzavi, posle krvavog obracuna sa Srbima van matice i otimanja Kosmeta. Nadam se da ce se Srbi opametiti, i shvatiti da zabijanje glave u pesak je i Jevreje dovelo do skoro istrebljenja.

 3. Miodrag Tomić Stublinski says:

  JUTRO DUGIH NOŽEVA Zar ste nešto normalno i dobro mogli da očekujete od Vučića. On nikada nije uspeo da napiše jednu svoju rečenicu.Sve što zna prepisao je, nabubao. LJudi koji imaju mali IQ kao Vučić nisu u stanju da smisle ništa suvislo i pametno. Takvi kao on se oslanjaju na tuđu pamet, na citate (na Maksa Vebera,na Makjavelija,na Lutera itd) Uzori su im Hitler, Musolini, Staljin, Tito, Mao, uporno pokušavaju da liče na njih. Mrze pisce, novinare,. Sujetni su , paranoični do ludila . U poslednjoj fazi svoje vladavine postaju ubice naroda.Izdajnicima je uporište uvek negde izvan svoje države i naroda. Poštar će vam makar da zvoni na vrata. Ovi njegovi dželati upadaju pre zore. Ukoliko znate da pišete, ako ste uopšte pismeni, očekujte posetu!

 4. Peticija podrške Vesni Veizović says:

  Za nepuna tri dana peticiju je potpisalo skoro 1200 ljudi što je jako dobar broj. Ako se trend nastavi, prvi cilj od 2000 ljudi koji će stati iza obraćanja ombudsmanu Saši Jankoviću će biti brzo postignut. http://www.peticije24.com/104494 Možda ne bi bilo loše da svaki potpisnik postavio sebi zadatak da dovede još dvoje ljudi. Tako već kod petnaestog u nizu, premašili bi brojku od 30.000 što je zakonski minimum da se zahtev odnese pred Skupštinu. Dakle uz samo malo više angažovanja, cilj je itekako dostižan. Zbog toga, pričajte o ovome kad god i sa kim god. Širite vest jer nemamo sredstva masovnog informisanja. Da li cigani (ne Romi – jer ako je cigan uvredljivo, onda bi mogli da promene naziv popularnog kupališta u Ada Romanija, da budu dosledni, a mogli bi da tuže i muzičku grupu „Gipsy Kings“ za raspirivanje mržnje i netrpeljivosti) imaju više prava ili nemaju, trenutno je sekundarno. Primarno je što nam ne dozvoljavaju da kažemo bilo šta, ograničavaju nam jezik, a možemo misliti samo na svom jeziku – te nam praktično ograničavajući rečnik, ograničavaju prava mišljenja. Sa cenzure u medijima prešli su na privođenja. Sutra će nam upadati u stanove u gluvo doba i namačinjati crne vreće preko glave, da nas pojede „demokratski mrak“ što bi rekao Petar Božović u kultnom filmu Crni Bombarder. Moramo se izboriti prvo za osnovna prava reči i misli. A posle, kad možemo da kažemo šta mislimo a da nas ne privode zbog toga, možemo da razgovaramo i o drugim stvarima. Poslednjih meseci smo svedoci katastrofalnog medijskog mraka. Privođenjem Vesne Veizović vlast je okrenula novi list. Sprečimo ih dok ne stignu do poslednjeg lista i zatvore knjigu slobode. Bez mržnje prema drugima, sa ljubavlju prema svojima i prema slobodi, hvala vam još jednom na podršci. Idemo dalje, zajedno, pa što kaže naš narod, kako radili, tako nam i Bog pomogao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *