ВЕСТ БОМБА ИЗ ХРВАТСКЕ: Ево шта су Хрвати планирали да ураде после „Олује“! И ДАНАС БИ ТЕКЛА КРВ БАЛКАНОМ

VEST BOMBA IZ HRVATSKE: Evo šta su Hrvati planirali da urade posle „Oluje“! I DANAS BI TEKLA KRV BALKANOM

6 avgusta 2018

Zagrebački „Jutarnji list“ objavio je pompezan članak o navodnom nikad sprovedenom planu o opsežnoj akciji hrvatske vojske neposredno posle završetka „Oluje“, kojom je planirano izbijanje na granice Srbije. Operacija je imala kodno ime „Vatrene kočije“.

Prema tim navodima, u septembru i oktobru 1995. godine samo je uzak krug visokih vojnih oficira i državnih zvaničnika Hrvatske znao za planiranje te operacije.„I danas se malo zna o najvećoj bici na ovim prostorima koja se nije dogodila. Planovi za ovu vojnu operaciju u Glavnom štabu počeli su da se izrađuju odmah nakon završetka operacije ’Oluja‘. Za komandante akcije na terenu određeni su generali Pavao Miljavac i Vinko Vrbanac“, piše „Jutarnji list“.

Operacija je dobila naziv „Vatrene kočije“ zbog načina njenog izvršenja. Naime, plan je navodno bio da se „razrova tlo na ulazu u Baranju“ i na taj način uspostavi „vatreni tunel“ kroz koje bi prošla pešadija.

U tu svrhu na prednje linije postavljeno je skoro 1.200 topovskih cijevi.

„Žestokim artiljerijskim udarom trebalo je uništiti minska polja u Baranji i time omogućiti prodor pešadije u dubinu neprijateljske teritorije. Za operaciju je pripremljeno pet gardijskih brigada, a dve su bile u rezervi, kao i jedinice iz Zbornog područja Osijek.

Određena su dva glavna i jedan pomoćni pravac delovanja. Glavni pravci delovanja bili su Beli Manastir — Batina i Ilok. Rezervni pravac je bio Vukovar“, piše „Jutarnji“.

Prema navodima zagrebačkog dnevnika, bilo je planirano da hrvatska vojska u roku od 24 sata izbije na granicu sa Srbijom i da se u roku od tri dana završe sve vojne akcije.

Kao i u „Oluji“, i u toj operaciji je sedma gardijska brigada imala značajnu ulogu. Naime, upravo njeni pripadnici trebalo je da prvi izbiju na srpsku granicu.

„Na simboličan način smo hteli pokažemo da su potpuno netačne sve priče da Zagorci ne znaju da se bore“, kažu sagovornici hrvatskog lista.

O pripremama hrvatske vojske za novu vojnu operaciju sve su znali i operativci CIA na terenu koji su o svemu obaveštavali Vašington.

„To dokazuju dokumenti CIA koji su objavljeni pre nekoliko godina. Oni jasno pokazuju da su američki obaveštajci i te kako računali na novu vojnu akciju hrvatske vojske i svoje nadređene u Vašingtonu obaveštavali da će Hrvati u toj operaciji pobediti. U obaveštajnom memorandumu od 12. oktobra 1995. godine stoji da je Zagreb skloniji vojnom rešenju situacije u sektoru Istok nego pregovorima. Navode kako je tadašnji šef Tuđmanovog kabineta Hrvoje Šarinić tvrdio da Hrvatska neće proterati tamošnje Srbe, ali, tvrdi se u dokumentu, većina hrvatskih funkcionera se nadala da će većina Srba otići“, piše „Jutarnji“.

Međunarodna zajednica je od Tuđmana tražila da odustane od vojnog rešenja. Prema rečima sagovornika „Jutarnjeg lista“, na to je pristao tek kad su mu predočene procene žrtava na hrvatskoj strani.

(Sputnjik)

KOMENTARI18 komentara

 1. Um says:

  Umnobolesni i neznaju nista drugo osim da planiraju i cine zlo !

  • Za Srbiju says:

   Šteta što tada nisu krenuli, dok smo još imali vojsku, jer bi se proveli ko NATO i šiptari 99.

 2. Nebeska Srbija says:

  Slepci.

 3. milorad says:

  kakve budale pa u krajinu su ušli tek kada su se svi odredi povukli, ali to i jeste njihova namera , za hrvate je zemun hrvatski grad zapamtite šta vam pišem opet će oni da napadnu čim pomisle da imaju zaledjinu i podršku sa zapada, ali pošto zapad izumire malo će da se načekaju u tim podlim planovima.Zapamtite samo jedno-većih podlaca od njih NEMA to samo snuje reke srpske krvi to je bolesn patološka mržnja bez razloga i politike i razuma tu nema, jedino to ih čini hrvatima ostalo oni nemaju kao drugi državotvorni narodi da ih odredje i čini posebnima i slobodnima.Hrvati NISU u toj grupi i neće nikad ni biti, jer ni ovu državu koju sad imaju nisu stvorili sami nego im je poklonjena od CIA i NATO.

  • Za Srbiju says:

   Baš tako!

 4. Izmišljači zala says:

  Ko sumnja u pokvarenost ljudskog uma i zadnja vremena neka čita SP. Takođe o ležnim učiteljima, 2 Petrova poslanica, pa o tome kako ubijajući bližnje, misle da Bogu služe, pa o jevrejima koji lažu da su a nisu (hazari, ukri)... Antihrist je iz crkve izašao, a njima zlodela upravo Vatikan blagosilja, oprašta i tera ih na zlo. Dakle, po rodovima njihovim prepoznaju se, jer ne bere se grožđe s trnja... Eto, narode moj, upozoreni smo, pamet u glavu, da se i mi ne opoganimo zlodelima njihovim.

  • Velika Metla says:

   Narod se odbio od Boga,a Sveto Pismo i ne želi da vidi! Sveto Pismo prihvataju SAMO u onim situacijama kad im je interes u pitanju! Žalosno,ali je tako!

 5. Razvlačenjem fronta says:

  se RSK mogla spasiti, svaka čast Legi i Mrletu, a Momi da se oduzmu sva građanska prava. Potkovica im se previše duboko zabila u Srbe, njima nije važno treba li im zemlja ili ne. U službi su zatiranja, tako da posle njih ni potomstva nema. Stavili se u službu zla, glume žrtve, lažu da ISTINA NE BOLI, i mrze čak i umirući.

 6. BLuka says:

  Hahahaha kakva je to bomba!!?? Pa to se odmah znalo!!

 7. doktrina soka says:

  Prave planove,a muda nemaju,cekali da im germani pomognu, ko u Oluji,ali ovi rekli dosta i zagorci krenuli doma.Saka jada,a sada ih nema ni 2 miliona,samo sto im statistika pise drugacije.Golim okom kada prodes Hrvatskom sve pustinja nigdje naroda,osim u gradovima Ri,Zg,Sp I Db.

 8. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Izginuli bi svi Kromanjonci, zato su ih amerikanci zaustavili a ni njima se nikada nije dalo ginuti na tlu. Pošto su Kromanjonci rođene kukavice i ne idu u rat ako ispred njih ne stoje nacistička hitlerova soldateska ili nacistička USA soldateska, oni sami sigurno ne idu, i ovo je dokaz za to; hrvati su kukavice, baš kao i amerikanci.

  • Karital says:

   Da su to učinili, Mirkovaca,Markušice,Bobote,Staićevog,Borovog Sela itd. sada ne bi bilo.Vjerojatno bi ostao po koji starac, a aktivni četnici iz ovih mjesta mogli bi samo gledat preko Dunava i patit za svojim kućama.

 9. mister x says:

  znaci,ova glupost od nazovi plana,je bila realna koliko i plan isil-a,da u frontalnom napadu zauzme evropu!

 10. miki says:

  Sada ste u NATO gacama i pricate nebuloze , sto niste to uradili kad ste planirali???. Slusajte i hrvati i siptari i ostali procicete isto kao i 18 i 45 znaci doci cemo vam u dvoriste i odliciti sta cemo sa vama . Ukoliko dodje do sukoba Amerika ce vam pomoci. kao Nemacka devedesetih pa cete ko misevi da se krijete u kanalizacijama i sumama dok svira Mars na derinu u vasem gradu.

  • Karital says:

   Nema nato pakta da vam pogne kao 1918 godine, sada ste sami, manji od makova zrna, a što se tiče 45 niste vi ništa napravili da isterate švabe i ustaše.Dvije velike bitke ste bili na Lijevča Polju, gdje vas je potukao Metikoš, te na Zelengori gdje vas je potukao Tito.Nečeš ti nikada odlučivati o našoj sudbini.Možeš samo da zagnojiš.

 11. Dane Radakovic says:

  mozete kad oce teee krenuti u beograd vaso je sve lipi moji nema cetana u srbiji da vam izadu na crtu

  • Dabe Srbine says:

   dođi na rakiju i pogaču kod svojih, a zlo ne prizivaj da ti ne bi u kuću ušlo

 12. Savke says:

  He He he... Tako mali hrvoje zamislja rat....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *