ВЕСТ БОМБА – СЛОВЕНЦИ ПОБЕДИЛИ ХРВАТЕ: Пирански залив у рукама Словеније

VEST BOMBA – SLOVENCI POBEDILI HRVATE: Piranski zaliv u rukama Slovenije

29 juna 2017

Stalni arbitražni sud u Hagu presudio je u korist Slovenije u graničnom sporu koji su ta država i Hrvatska vodile oko Piranskog zaliva, javljaju hrvatski mediji.

Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaliva, nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali jeste prolaz kroz deo hrvatskog mora, odlučio je Arbitražni sud. Takođe, Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz deo hrvatskog mora ka međunarodnim vodama. Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i prema rečima suda slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje.

Hrvatska izgubila deo morske teritorije

Predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom, pročitao je deo presude prema kojoj Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini granice sa Slovenijom, pripada Hrvatskoj, dok je ostatak Piranskog zaliva pripao Sloveniji.

– Tribunal donosi odluku da Piranski zaliv ima status unutrašnjih voda. Imao ga je u Jugoslaviji, a zadržao ga je i kasnije. Granica će biti ravna crta – rekao je Gijom.

Sudija je pokazao i mapu razgraničenja u Piranskom zalivu prema kojoj su Slovenci su dobili oko 3/4 zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila deo morske teritorije, piše Jutranji list.

– Slovenija ima slobodu izlaska na otvoreno more. Tu se računa sloboda kretanja, aviona, brodova, kablova i cevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove bez obzira na nacionalnost. Uživanje ovih prava ne odnosi se samo na slovenačke letelice i brodove već i na brodove i letelice koji putuju pod svim drugim zastavama – deo je presude koju je pročitao Gijom.

Presudom se navodi da linija razgraničenja u zalivu mora da spoji kopnene granice na ušću reke Dragonje do tačke na kraju zaliva u Sloveniji, koja je na trostruko većoj daljini od Rta Madona u Hrvatskoj.

Vojni objekat JNA na vrhu Žumberačke gore, koji je posle 1991. godine zauzela slovenačka vojska, ostaje na hrvatskoj teritoriji. Zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škriljei kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskojjer je sud doneo odluku da granica u Istri sledi Dragonju i završava se na sredini kanala Sveta Odorika.

Zagreb arbitraža ne zanima

Čitanju odluke u sudnici prisustvuje šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec dok predstavnici Hrvatske nisu prisutni, u skladu sa odlukom Hrvatskog sabora iz jula 2015. o povlačenju iz arbitraže zbog „teške povrede arbitražnog postupka“.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

I Sekolec i Drenik su se posle toga povukli a Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta razvrgnuće sporazuma u slučaju njegove „teške povrede“.

Nekoliko dana pre odluke arbitražnog suda u Hagu, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da „Hrvatsku arbitražni postupak ne zanima“ i da je se u Hagu „neće dogoditi ništa posebno“. Kitarovićeva je za ljubljanski Dnevnik rekla da Hrvatska neće prihvatiti niti odbiti rezultat arbitraže s obzirom na to da ta odluka za zvanični Zagreb ne postoji.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati.

(Blic)

 

KOMENTARI2 komentara

  1. Svetislav Surina says:

    Budu li slovenci inzistirali kao i EU, na odluci sporazuma, Rusija će dobiti izlaz na Jadran.

  2. Biser says:

    A u sledećem ratu nacista, gde Hrvati caruju, Srbosek će se pretvoriti u Slovenosek. ....će vam Hrvati nanu...Hrvati su posekli sve redom i zgrabili teritorije koje im je dala Nemačka i Amerika kao nagradu za nacizam. Počistili su Mađare, Cigane, Srbe, muslimane i sve što su hteli osim malo Istarskih zbunjenih italo-hrvata. I oni će doći na red, ako se nacizam u EU i Americi zadrži u ovom veku. Slovenci, jadna vam majka. Što se tiče izlaska Rusije na mediteran preko Slovenije, tu Rusija ima dvaes puta manje šanse nego sa Crnom Gorom. Nije uspela ni sa Crnom Gorom a ne sa Slovenijom. U Sloveniji je tihi, mentalni samonacizam i Slovenci ga kurvanjski sakrivaju, ali nisu mogli kad je trebalo "isterati" vojsku koja se mirno povlačila. Onda su Slovenci napravili grešku i izgubili uvek sigurno srpsko skrovište. Neće više moći da se sklanjaju u Srbiju kada ih Hrvati udare onako papinski blago. To što imaju relativno dobre veze sa Rusijom, je samo zato što Rusija prihvata sve da bi imala neki kontakt unutar EU. Slovenci to vešto koriste, kao i uvek. Rusija ima samo jednu šansu da izađe na Jadran i ta šansa su Srbi. Dakle, ako želi na Jadran, moraće teško da se bori i vojno i medijski, a ne samo bajkama u UN, za Srbe. Prvo, da nas oslobodi okupacije, odnosno da pomogne svaki ajdučki pokret koji se pojavi u Srbiji, a oće, ne brinite. Sigurno će se pojaviti. Ako Rusija tada podrži taj pokret potpuno, a ne samo teoretski, onda ima šanse da taj pokret pokrene veći deo Srba. Samo imam utisak da Rusi neće da budu "veći Srbi od Srba", što je samo glupa misao. Srbi ne mogu pokrenuti ništa u Rusiji, jer za Srbe važi da ne mogu biti "veći Rusi od Rusa" i potpuno je na svome mestu. Dakle, izraz da Rusi ne mogu biti veći Srbi od Srba je čista retorika i sakrivanje nežne ruske glavurde u pesak. Shvataju to Rusi, ali isuviše sporo. Postoji opasnost da se raspadnu dok shvate da su tu, skoro na dan pre napada. Oni još uvek ne veruju i misle - jeste, to je zaista priprema za napad! Samo misle, ali ne shvataju. Misle dobro kao i uvek, a ne shvataju ništa dok ne grune. Problem je u tome što Rusi znaju da će ih napasti, ali sve nekako kao kupuju vreme. Nažalost, ne shvataju da nikako ne mogu nadoknaditi vreme, jer svakim danom se obruč steže. Jedno vreme kupe, Ameri im umaknu za dva vremena. Dok Rusi ne shvate blagoslovenost hitnog preventivnog udara, može lako da im se dogodi da zakasne na neku novu mirovnu konferenciju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *