ВЕСТ БОМБА – ШПАНЦИ ДОНОСЕ ВЕЛИКУ ОДЛУКУ! Усташе ће полудети! ТЕЖАК УДАРАЦ ЗА ХРВАТСКУ

VEST BOMBA – ŠPANCI DONOSE VELIKU ODLUKU! Ustaše će poludeti! TEŽAK UDARAC ZA HRVATSKU

26 jula 2018

Ukoliko Španija usvoji novi Zakon o istorijskom sećanju, grobnice ustaških lidera iz Drugog svetskog rata, Ante Pavelića i Vjekoslava Maksa Luburića biće izmeštene.Ukoliko španska vlada levog centra usvoji najavljeni Zakon o istorijskom sećanju pripremljen u cilju suočavanja sa sećanjem na građanski rat u Španiji tridesetih godina prošlog veka, grobnice hrvatskih profašističkih lidera iz Drugog svetskog rata možda će morati biti izmeštene sa sadašnjih poznatih lokacija u Madridu i Valensiji, prenosi BIRN.

Posmrtni ostaci ustaškog lidera Ante Pavelića nalaze se na groblju San Isidro u Madridu, dok su posmrtni ostaci komandanta ustaških koncentracionih logora Vjekoslava Maksa Luburića sahranjeni na groblju Karkasjen u Valensiji.

Prema predloženom Zakonu o istorijskom sećanju, biće izbrisana krivična evidencija osoba koje su osuđene zbog suprotstavljanja bivšem fašističkom režimu u Španiji, a organizacije koje čuvaju sećanje na diktatora Franciska Franka, kao što je Fondacija Francisko Franko, biće zabranjene.

Španski portal Eldiario.es je u ponedeljak objavio da usvajanje novog zakona može dovesti do izmeštanja posmrtnih ostataka Pavelića i Luburića na manje vidljiva mesta ili u njihovu rodnu zemlju. Pavelić i Luburić su rođeni u današnjoj Bosni i Hercegovini, koja je u vreme Drugog svetskog rata bila deo Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Razlog za izmeštanje njihovih posmrtnih ostataka je to što su njihovi grobovi mesta za obeležavanje sećanja desničara, što je pitanje kojim će se novi zakon baviti.

U junu, novi premijer Španije, socijalista Pedro Sančez izjavio je da grobnica bivšeg diktatora Franka treba da bude izmeštena iz velikog kompleksa Valije de los Kaidos (Dolina palih), koji se nalazi kod Madrida. U ovom kompleksu, koji je izgradila Frankova Vlada, se nalaze posmrtni ostaci oko 34.000 vojnika, pripadnika fašističke falange, i onih na republikanskoj strani, koji su se međusobno borili tokom Španskog građanskog rata. Novim zakonom je takođe predviđeno formiranje Komisije za istinu, koja bi istraživala zločine koje je počinila država u vreme Frankove vladavine.

Tokom devedesetih godina, hrvatski predsednik Franjo Tuđman je imao ideju da prebaci posmrtne ostatke Pavelića u Hrvatsku, zajedno sa posmrtnim ostacima bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, koji je sahranjen u Beogradu, ali je rođen u Kumrovcu u severnoj Hrvatskoj. Pavelić je 1945. godine pobegao iz Hrvatske i sigurnost je našao u Argentini, gde je nastavio svoje političke aktivnosti. U njega je, 1957. godine, u Buenos Airesu, pucao srpski emigrant Blagoje Jovović, ali je Pavelić preživeo atentat.

On zatim odlazi u prijateljsku Španiju, jer je imao dobre odnose sa Frankovim režimom, gde je 1959. godine, sa 70 godina starosti, preminuo.

Luburić se 1949. godine takođe preselio u Frankovu Španiju i živeo u Valensiji, gde je vodio štampariju u kojoj je objavljivao proustaške časopise.

Agenti jugoslovenske Službe državne bezbednosti infiltrirali su se u njegovu štampariju i 1969. godine ga ubili. Nakon Frankove smrti, Španija je usvojila amnestiju, poznatu kao “pakt ćutanja”, da bi se sprečilo ponovno otvaranje rana iz građanskog rata. Pristalice ove amnestije su kazale da je ovaj čin olakšao mirni prelaz Španije u demokratiju. Međutim, porodice pripadnika republikanske strane koja je izgubila rat, smatraju da je amnestija nepravedno stigmatizovala njihove porodice i na efikasan način odala počast fašističkom nasleđu.

KOMENTARI13 komentara

 1. goran says:

  Tompson vec uvezbava sta ce pevati na sahrani u Zagrebu.

  • Danijel says:

   Kao sto su nekad tsko bi i danas trebsli sve jih istrebuti ustasku bagru

   • Mali Vuk says:

    Da, ali je li ovo Seselj na slici? Lepo mu stoji njegova kapa!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  ni španija više ne želi da ima ništa sa hrvackim maymunima.

 3. Kulak says:

  Veliki ljubitelji ustaškog poglavnika kolinda i tompson jedva čekaju da mu dočekaju leš u Zagrebu.Evo da će ga oni na rukama nosit!

  • goran says:

   Mogao bu u nosenju leseva da pomogne i onaj orangutan Modric.

  • PASTOR AETERNUS says:

   ...i postaviti ih vidljivo uz grob svog nebeskog zaštitnika Svetog Alojzija Stepinca -SRBOSJEKA u zagrebačkoj katedrali radi zajedničkog klecanja svojim uzoritostima ! !

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Koje zaostale, maloumne njuške, pravi KROmanjonci. Nije ni čudo da im je glavna privredna grana kopanje kontejnera.Oni su mentalno zaostali.

 5. PASTOR AETERNUS says:

  ...i postaviti ih vidljivo uz grob svog nebeskog zaštitnika Svetog Alojzija Stepinca -SRBOSJEKA u zagrebačkoj katedrali radi zajedničkog klecanja svojim uzoritostima ! !

 6. Milutin Popovic says:

  neverovatno je da Hrvati medju kojima ima ucenih i pristojnih ljudi stalno dozvoljavaju sebi da ih vode fasisoidni ideolozi kao njihovi uzori i luconose istih onih ideja iz doba Pavelica.Jedina konstanta je da mrze Srbe i slede patploske likove iz proslostiiz reda najprimitivniji zlocinaca u istoriji Evrope_?Da li je moguce da tamo nema ni jednog intelektualca koji ce podici koprenu sa stvarnog lika ustasoida koji vekovima nastoje da sakriju cinjenicu da je od njih,vise od polovine pokrsteno od strane Vatikana i da sebi postave jedno prosto pitanje..Kojim jezikom oni govore, ako nisu od Srba potekli, zasto se sluze srpskim jezikom koji je najbolji dokaz da ni sami ne znaju ili ne priznaju od koga su uistinu potekli.

 7. Dalmacija says:

  Španjolsku ponovo jašu komunisti, a glupavi Srbi se tome raduju. Niste bili puno pametniji ni 1945... Sve će to izgladiti i spriječiti hrvatska diplomacija, te katolička solidarnost španjolaca.

 8. rajko says:

  U tim grobovima nema ništa. Ako je neko i sahranjen u njima, to su neki anonimusi, beskućnici ili žrtve kriminala. Pavelić i Luburić sigurno nisu tamo, kao što ni u Beogradu ne leži J.B. Tito. Ako još postoji neka institucija u Srbiji trebalo bi tražiti genetske uzorke tela koja se eventualno pronadju radi utvrdjivanja istorijske istine i u ime miliona Srba koje su ova dvojica pobila.

 9. Mate says:

  Štovatelji, Pavelića i Luburića, mogu posjetiti grobove,donijeti cvijeće za svoje miljenike, zapjevat koju od Tompsona, ali vi, štovatelji Draže Mihailovića to nikada nećete moći, a sve zahvaljujući J. Kapičiću koji je leš Dražin bacio u Beogradsku kanalizaciji.Jedino vam preostaje Hrvat, TITO.Na njegovo poslednje počivalište možeti održati i parastos, zapevati "po šumamama i gorama" i zaplesati užičko kolo.Samo vi tražite genetske uzroke tela kod ove dvojice zlotvora, možda nešto i otkrijete što mi ostali ne znamo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *