ВЕСТ „БОМБА“ – СВЕТСКЕ СИЛЕ СТАЛЕ УЗ ИРАН, Америка бесна

VEST „BOMBA“ – SVETSKE SILE STALE UZ IRAN, Amerika besna

14 oktobra 2017

Svetske sile navele su da će stati uz Iran i nuklearni sporazum sa tom zemljom nakon što je predsednik SAD najavio povlačenje iz tog sporazuma.

Velika Britanija, Francuska i Nemačka zajednički su navele da je sporazum “u zajedničkim nacionalnim bezbednosnim interesima“, dok je EU navela da nije “na jednoj zemlji da prekine radni dogovor“.

Predsednik Irana Hasan Rohani naveo je da su SAD “izolovane više nego ikad“.

“Može li predsednik da poništi međunarodni dogovor samostalno“, pitao je Rohani.

“Očigledno, on ne zna da ovaj bilateralni sporazum nije potpisan samo između Irana i SAD“, dodao je.

Sporazum iz 2015. godine potpisao je Iran i još šest zemalja – Velika Britanija, SAD, Rusija, Francuska, Nemačka i Kina. Podrazumeva ograničavanje iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija toj zemlji.

U govoru koji je održao u petak, Tramp je nazvao Iran “fanatičnim režimom“ i naveo da je ta zemlja prekršila načela sporazuma. Optužio je Teheran za podržavanje terorizma i predložio je nove sankcije.

“Nećemo nastaviti da idemo putem čiji je zaključak više nasilja, više terora i stvarna pretnja iranskog nuklearnog udara“, rekao je Tramp.

Inače, kako piše BBC, međunarodni posmatrači navode da je Iran u potpunosti delovao u skladu sa sporazumom.

Od kada je Tramp saopštio odluku, jedino se Kina nije oglasila, ali je ranije pozvala SAD da poštuju ono što je potpisano.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da žali zbog Trampove odluke, ali da ne očekuje da će to sprečiti sprovođenje sporazuma.

Kongres zahteva od predsednika SAD da na svakih 90 dana potvrdi da se Iran pridržava sporazuma. Tramp je već dva puta, a sada Kongres ima 60 dana da odluči da li će napustiti sporazum tako što će pojačati sankcije.

Iako su neki strahovali da će Tramp narediti potpuno povlačenje SAD, u suštini je to uputio Kongresu.

Evropski lideri upozorili su da bilo kakve jednostrane akcije mogu da dovedu do kolapsa sporazuma što bi povratilo nerešenu “nuklearnu igru“ na Bliskom istoku.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini navela je da Evropa ne može da “podnese prekid sporazuma koji je radio, pogotovo sada“.

Predsednik Francuske Emanuel Makron osigurao je Ruhanija da ta zemlja stoji i dalje uz Teheran. Ministars spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson takođe se nada opstanku sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu čestitao je Trampu koji se “suprotstavio terorističkom režimu“. Trampa je podržal i Saudijska Arabija.

Tramp je nedavno napravio novu listu pretnji sa Bliskog istoka, stavljajući na prvo mesto, umesto Islamske države, Iran.

Njegovo viđenje dele i saveznici SAD iz tog regiona, uključujući Izrael i zemlje Persijskog zaliva koje vide Iran kao primarnu pretnju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Pozdrav Americi uz stih iz Karadzicevog "Crvenog bana": "Sto si besna, kad ti nije tesna"?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *