ВЕСТ ГОДИНЕ – ОВО МОРАТЕ ПРОЧИТАТИ: БиХ се обавезала да неће окупирати месец и да неће користити нуклеарно оружје у свемиру

VEST GODINE – OVO MORATE PROČITATI: BiH se obavezala da neće okupirati mesec i da neće koristiti nuklearno oružje u svemiru

17 januara 2020

Bosna i Hercegovina se obavezuje da neće okupirati Mesec niti druga nebeska tela. To stoji u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak, 16. januara, na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu. Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira, uključujući Mesec i druga nebeska tela.

„Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Šarović, zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu Bosne i Hercegovine.„Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našim životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih“, naveo je Šarović.

Na šta se obavezuje BiH?

Bosna i Hercegovina se ugovorom obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

Radi se o međunarodnom Ugovoru, a neki parlamentarci kažu kako on baš nije tako prioritetan za Bosnu i Hercegovinu. Jedan od njih je i zastupnik Šemsudin Mehmedović, iz Stranke demokratske akcije (SDA).

„Dok država gubi ogroman broj stanovnika, šaljemo najsvežiju radnu snagu u Evropu, mi se bavimo svemirskim problemima koji se nas apsolutno ne tiču, ali, eto, mora se uskladiti s nekim evropskim principima“, naglašava Mehmedović.

(Intermagazin)

KOMENTARI6 komentara

 1. Gardista says:

  Vasiono cujes li me?

 2. Ivke says:

  Ovo im je bitno da nemaju vreme da ukljuce mozak

 3. Za Srbiju says:

  Zašto ne objave, da je od potpisivanja, počelo zasipanje otrovima iz aviona, tzv chemtrails.

 4. M says:

  To je mali korak za Balkan,ali veliki za čovječanstvo!

 5. petrovgrad says:

  Ni manje države, ni više budala.

 6. Gagi says:

  Ebiga, gde ce sad Mujo da kuje konja?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *