ВЕСТ ГОДИНЕ – ОВО МОРАТЕ ПРОЧИТАТИ: БиХ се обавезала да неће окупирати месец и да неће користити нуклеарно оружје у свемиру

ВЕСТ ГОДИНЕ – ОВО МОРАТЕ ПРОЧИТАТИ: БиХ се обавезала да неће окупирати месец и да неће користити нуклеарно оружје у свемиру

17 јануара 2020

Босна и Херцеговина се обавезује да неће окупирати Месец нити друга небеска тела. То стоји у документу који је ратификован у четвртак, 16. јануара, на седници Парламентарне скупштине БиХ у Сарајеву. Реч је о Уговору о начелима којима се уређује деловање земаља у истраживању и коришћењу свемира, укључујући Месец и друга небеска тела.

„Правила коришћења свемирских ресурса могла би причекати, бар док се не уреде овоземаљска“, изјавио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) Мирко Шаровић, заступник Српске демократске странке (СДС) у Парламенту Босне и Херцеговине.„Нећемо да кажемо да је оно небитно и неважно, али у овој нашој збиљи, стварној животној и политичкој, треба дати шансу оним нашим животним питањима бољег живота, економије и развоја као доминантне теме. Све остало је маргина и сматрам да можда није време за питање те врсте, не само овог него и других“, навео је Шаровић.

На шта се обавезује БиХ?

Босна и Херцеговина се уговором обавезује, између осталог, да неће у свемиру користити нуклеарно наоружање.

У уговору стоји да свемир, укључујући Месец и друга небеска тела, није предмет националног присвајања на основу захтева за суверенитетом, путем коришћења или окупације, или било којим другим средствима.

Ради се о међународном Уговору, а неки парламентарци кажу како он баш није тако приоритетан за Босну и Херцеговину. Један од њих је и заступник Шемсудин Мехмедовић, из Странке демократске акције (СДА).

„Док држава губи огроман број становника, шаљемо најсвежију радну снагу у Европу, ми се бавимо свемирским проблемима који се нас апсолутно не тичу, али, ето, мора се ускладити с неким европским принципима“, наглашава Мехмедовић.

(Интермагазин)

KOMENTARI6 коментара

 1. Ivke says:

  Ovo im je bitno da nemaju vreme da ukljuce mozak

 2. Za Srbiju says:

  Zašto ne objave, da je od potpisivanja, počelo zasipanje otrovima iz aviona, tzv chemtrails.

 3. M says:

  To je mali korak za Balkan,ali veliki za čovječanstvo!

 4. petrovgrad says:

  Ni manje države, ni više budala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u