ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА – АМЕРИКА И ТУРСКА НАШЛЕ ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНТЕРЕСЕ: Ердоган хитно добија оружје од Трампа!

VEST KOJA JE ODJEKNULA – AMERIKA I TURSKA NAŠLE ZAJEDNIČKE INTERESE: Erdogan hitno dobija oružje od Trampa!

17 maja 2017

Predsednici SAD i Turske Donald Tramp i Tajip Redžep Erdogan založili su se danas za poboljšanje bilateralnih odnosa i za partnerstvo u borbi protiv Islamske države, uprkos neslaganju oko uloge kurdskih boraca u sirijskom konfliktu.

Tramp je posle sastanka sa Erdoganom u Beloj kući najavio da će obnoviti vojno i ekonomsko partnerstvo sa Turskom kao i da će podržati borbu Turske protiv Islamske države i kurdskih pobunjenika PKK koje SAD, EU i Turska smatraju terorističkom organizacijom.

„Danas smo suočeni sa novim neprijateljem i moramo da se borimo zajedno. U poslednje vreme smo suočeni sa velikim brojem terorističkih napada, stojimo zajedno i predlažemo podršku narodu Turske. Mi podržavamo Tursku koja je na čelu borbe protiv terorizma, koja se bori protiv terorističkih grupa kao što su Islamska država i PKK“, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Vašingtonu.

Tramp je dodao da će SAD hitno isporučiti američku vojnu opremu koju je naručila Turska.

Takve grupe „neće imati sigurnu četvrt“, rekao je on.

Erdogan je čestitao Trampu na izbornoj pobedi. I mada je pozvao Vašington na izručenje turskog imama Fetulaha Gulena koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u Turskoj prošle godine, AP navodi da to nije izazvalo veću napetost.

Tramp se u obraćanju novinarima nije direktno osvrnuo na odluku da naoružava sirijske Kurde, ali je naglasio da su SAD i Turska zajednički opredeljeni ka okončanju konflikta u Siriji.

Sa druge strane, Erdogan je rekao da je apsolutno neprihvatljivo smatrati kurdsku miliciju u Siriji za partnera u tom regionu, preneo je AFP.

„U isto vreme nikad nećemo dozvoliti ovim grupama koje žele da promene etničke ili religijske strukture u regionu koristeći terorizam kao izgovor“, dodao je Erdogan.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Erdogan, zajedno sa nasim Vuckom, najveci sizofrenik svetske politike. Menja stavove svaka dva minuta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *