ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА – КАРПЕНТЕР ТРАЖИ ОД ТРАМПА: „Одрекни се шиптарских злочинаца, спремају погром Срба на КиМ!“

VEST KOJA JE ODJEKNULA – KARPENTER TRAŽI OD TRAMPA: „Odrekni se šiptarskih zločinaca, spremaju pogrom Srba na KiM!“

21 juna 2017

Pobeda ekstremnih frakcija na vanrednim izborima na Kosovu i Metohiji mogla bi situaciju na ionako uzavrelom Balkanu da dovede do vrhunca, upozorio je američki politički analitičar i saradnik Insituta Kejto Ted Galen Karpenter!

Karpenter, naime, smatra da je to najnoviji zabrinjavajući događaj koji bi mogao da dovede do preokreta u trenutku kada su američke vlasti i mediji usredsređeni na ograničen broj tema u spoljnoj politici.

On je za portal Nešenel interest ocenio da se upravo takva situacija, kako kaže, odvija trenutno na Balkanu, u regionu koji je 90-tih bio prioritet spoljne politike zapadnih država, ali ga je Zapad poslednjih godina skoro potpuno zanemario.

– Dok su američki političari opsednuti Bliskim istokom, Severnom Korejom i baš svakim detaljem veze Trumpa i Rusije, napetosti na Balkanu sve su veće i prete da dostignu tačku ključanja – tvrdi Karpenter.

Kako objašnjava, poslednji zabrinjavajući događaj je pobeda ekstremnih frakcija, takozvane „ratne koalicije“ na izborima u Kosovu čije su vođe predsednik Hašim Tači, lider Demokratske stranke Kosova i Ramuš Haradinaj, vođa zloglasne Oslobodilačke vojske Kosova koji će verovatno postati premijer.

Istražitelji EU i UN, kako podseća, optužuju obojicu za brojne ratne zločine tokom rata na Kosovu.

Tačijev pokret zauzeo je beskompromisni neprijateljski stav prema srpskoj manjini na severu Kosova. Radikali su sprečili i dogovor o granici sa Crnom Gorom te svojataju velike teritorije u toj državi, Srbiji i Makedoniji.

Mnogi od njih, kako se navodi, žele da se Kosovo spoji s Albanijom te uspostavi „Velika Albanija“.

Susedne države sve su više uznemirene porastom militantnih grupa na Kosovu i u Albaniji. Početkom godine i srpska vlada je reagujući na izjavu albanskog premijera Edija Rame upozorila da bi svaki pokušaj Albanije da pripoji Kosovo mogao dovesti do rata.

– Napetosti između Kosova i Srbije porasle su u poslednjih nekoliko meseci i kosovske vlasti neprestano ometaju trgovinu između Srba na sjeveru i same Srbije – piše Karpenter.

Napetost je porasla u tolikoj meri da je američki senator Džon Mekejn, koji je dugo podržavao nezavisnost Kosova, molio vlasti u Prištini da uspostave dijalog sa srpskom vladom jer je to „jedini način za budući napredak“.

SAD i NATO saveznici neprekidno su, ponekad i slepo podržavali politiku lidera Albanije i Kosova, a najistaknutiji primer bila je, kaže Karpenter, vojna intervencija 1999. za odvajanje Kosova od Srbije.

NATO je takođe potom pasivno posmatrao etničko čišćenje Srba i ostalih manjina od strane kosovskih Albanaca, a zapadne vlade takođe su dopustile uništavanje istorijskih hrišćanskih svetilišta.

Takođe se navodi da su Vašington i druge zapadne zemlje vršile pritisak na makedonsku vladu da učini više političkih ustupaka prema albanskoj manjini u Makedoniji.

– Američka vojna intervencija, kao i politička i diplomatska podrška za nezavisnost Kosova bila je pogrešna zbog brojnih razloga – zaključuje Karpenter.

– Ako su SAD smatrale da će ovakvo delovanje dovesti do mira i stabilnosti na Balkanu, ta očekivanja su se pokazala kao strašno pogrešna – ističe američki stručnjak.

Težnja ka stvaranju Velike Albanije, kako dodaje, dobija nov zamah i ta agenda stvara ogromne probleme u susednim državama.

Ako na Balkanu ponovo izbije konflikt, što je sada ozbiljna mogućnost, SAD ne smeju da padnu u iskušenje da se dalje mešaju.

– Vašington naročito ne sme da ponovi ludost iz svojih prethodnih politika i podrži frakciju koja izaziva najveće probleme – zaključuje Karpenter.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Miodrag says:

    Američka politika prema pitnju Kosova,je nažalost,negde trajno konceptualno-zacrtana.Proalbanski lobi u Senatu tvrdoglavo i,za sada,bez većih problema uspeva da održi taj trend.Glas protiv daljeg porasta trenda iste vrste nailazi segmentarno na odobravanje pojedinih krugova,ali je to izuzetno minorna pojava,koja jedino stalnom upornošću,moze da promeni nešto na tom planu."Duboka država"je i dalje čvrsto opredeljena za proalbansku politiku na Balkanu,bez obzira na mogući sukob sa Rusijom oko tog stava.Jaki su i neskriveni interesi Americke oligarhije po albanskom pitanju.Svi to već znamo.

  2. goran says:

    Dosta vise sa Amerima i Rusima. Centar u Nisu pretvoriti u vojnu bazu Kine ili Izraela, pa neka gadjaju koga hoce. Ovako samo gubimo vreme cekajuci Godoa (tj. Ruse)

  3. Aleksandar V. Pavlov says:

    Neka, neka. Polako. Ne uzbuđivati se. Pustiti malo... Nek ih puste niz vodu. Onda su naši i Božiji!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *