ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА! РУСИ САОПШТИЛИ: Рат у Венецуели неће бити локални! ЕВО ШТА ЋЕ СЕ ДЕСИТИ

VEST KOJA JE ODJEKNULA! RUSI SAOPŠTILI: Rat u Venecueli neće biti lokalni! EVO ŠTA ĆE SE DESITI

31 januara 2019

Venecuela nije tiranska autokratija i njena kriza NIJE organska; to je duboko podeljeno i polarizovano društvo – koje SAD iskorišćavaju za posebne interese.

Sam socijalizam nije stvorio užasnu situaciju s kojom se trenutno suočava venecuelanski narod. Decenije sankcija i uplitanja pokazala su se neverovatno efikasnim u guranju ekonomije u vrtlog haosa, urušavanju valute i odvajanju od ostatka sveta – doslovno ih izgladnjujući do smrti.Kako piše thefreethoughtproject.com, ovo je verovatno dugo bio plan. Kao što je Džordž Galovej, koji je bio član britanskog parlamenta 30 godina, primetio, “pre nego što puste bombe, oni, naravno, puste priču. A bombardovanje dezinformacijama u Venecueli je jedno od najdužih bombardovanja u istoriji. Ogromne sume američkog novca utrošene su na medijsko narušavanje, subverziju, sabotažu, vojne udare i pretnje invazijom tokom čitavog doba Čavez-Maduro. ”

Za one koji možda nisu svesni, potvrđene rezerve nafte u Venecueli su poznate kao najveće na svetu, ukupne vrednosti 297 milijardi barela. U decembru, Karakas i Moskva potpisali su ugovor o ulaganju od 5 milijardi dolara za povećanje proizvodnje nafte u Venecueli za jedan milion barela dnevno. Ovaj potez je učinjen kako bi se suzbili efekti američkih sankcija koje su osakatile zemlju.

Štaviše, osim dokazanih naftnih nalazišta, Venecuela je poznata i po izuzetno bogatim zlatnim nalazištima. Takođe u decembru, Karakas je dao zeleno svetlo Rusiji da počne eksploataciju zlata u svojoj zemlji.

“Što se tiče učešća Rusije u rudarstvu zlata ili drugim rudarskim projektima, Venecuela je napravila širok spektar interesantnih predloga koje trenutno razmatraju zainteresovani ruski rukovodioci”, rekao je ambasador.

Zbog svojih bogatih nalazišta i potrebe da potkopaju američke sankcije i američko oružje – dolar, Venecuela je postala 25. najveća zemlja po količini posedovanja zlata na svetu, što je čini direktnom pretnjom globalnom bankarskom sistemu.

Misliti da su američki interesi u Venecueli čisto humanitarni nije samo glupo, već i slepo ignorisanje decenijskog američkog intervencionizma, koje naglašava suprotno – posebno s obzirom na ono što se desilo u Libiji.

Kao što je TFTP ranije izveštavao, 20. oktobra 2011. godine, Zapad je preuzeo na sebe obavezu da iskoristi NATO kako bi srušio Gadafija – ne zbog bilo kakve humanitarne pretnje civilima, kao što je u više navrata tvrdio, da je navodni podstrek iza državnog udara u Venecueli – već zato što je njegova planirana izgradnja nove valute, koja će se koristiti širom Afrike, predstavljala opipljivu egzistencijalnu pretnju centralnim bankama u srcu zapadnog finansijskog i političkog sistema.

U stvari, pre nego što je Vašington podržao Gaida, Venecuela je izvršavala sličan plan. Predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je pokrenuo trgovinu zlatom sa Madurom. Ali to nije bilo samo pomeranje zlata sa jednog mesta na drugo. Maduro je najavio da će svoj celokupni proces rafinisanja nafte premestiti direktno u Tursku što je direktan potez protiv zapadno-monetarnih sankcija.

Sada se nalazimo na ivici totalne invazije na njihovu zemlju.

Dok se američke sankcije i dalje nastavljaju, zbog sve veće koalicije zemalja posvećenih borbi protiv njih, američki vojno-industrijski kompleks neće imati drugih opcija za samo-očuvanje osim rata.

Bez obzira na vaše lično mišljenje o onome što se dešava sa venecuelanskim narodom i njihovom vladom, gutanje novih laži koje zapadni intervencionizam koristi – u još jednoj zemlji kojoj “treba sloboda” – nesumnjivo će proizvesti katastrofu, što se pokazalo stopostotno tačnim i u nedavnim sličnim situacijama.

Ostaje veliko pitanje šta će se desiti u narednom vremenu jer je Rusija stacionirala u Venecuelu vojsku i naoružanje. Ne zaboravimo da su Rusi nedavno demonstrirali silu kada su u Venecueli vršili vojne manevre sa bombarderima koji nose nuklearno oružje. Pri tome treba imati u vidu da je Venecuela veoma blizu SAD.

Sva je prilika da je započeo još jedan vrući rat Rusije i SAD, gotovo isti kao u Siriji. Kako će se odvijati ostaje da vidimo.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad says:

  amerika je krenula u rat na 2 fronta, napadaju i kinu i rusiju istovremeno.Ostale "neposlušne" države su takodje na listi za napad i su već pod napadom.Mislim da će se uskoro formirati ozbiljna alijansa PROTIV amerike i njenih VAZALA ,jer oni saveznike NEMAJU i NE ŽELE da ih imaju, prepotnetnost koja će ih koštati.Ovaj rat će biti nuklearan i to veoma brzo jer amerrikanci to žele i oni će upoptrebiti nukelarno oružje ponovo, a posle toga više ništa neće biti isto i na odgovor se neće dugo čekati.

  • Željko says:

   Rusija ne može zaštiti vlastito "dvorište": Ukrajinu, Gruziju i Armeniju a da reagira negdje u Južnoj Americi, ne budite smiješni!!

   • Slobodanka says:

    Kada su 2008 godine konačno zaštitili Južnu Osetiju i Abhaziju zaštitili su i Gruziju od daljih sukoba. Gruzini mogu i dan danas to da ne shvataju, ali uzalud se ljute jer činjenica je da imaju mir. Ukrajina je predviđena da bude puno veće ratno poprište nego što jeste te u nekoj meri zaštićeni su i Ukrajinci od još većih stradaća sve dok njihovi sukobi aamo tinjaju. Baš si zao jer ti očigledno želiš ratnu vatru i masovne pokolje i pogibije u velikom slovenskom dvorištu, tj. u Ukrajini.

   • miki says:

    Rusija vrlo uspesno stiti i svoje interese i "vlastito dvoriste"! Imate pravo da mislitr drugscije,ali to nema nikakve veze sa realnoscu!

 2. Milan says:

  Nije realan ovaj naslov, ni ova rečenica " Sada se nalazimo na ivici totalne invazije na njihovu zemlju., a ni poslednja dva pasusa. Sve je još uvek na nižem nivou - specijalni rat - obojena revolucija - relativno mirna smena vlasti. ... Podsećam da "Specijalni rat ili hibridni rat je izraz kojim se opisuju neprijateljske aktivnosti jedne suverene države ili više njih prema drugoj suverenoj državi koje po svojim ciljevima odgovaraju ratu, ali koje ne uključuju element neposrednog oružanog, odnosno konvencionalnog sukoba, odnosno u kome je direktna akcija zamenjena širokim rasponom ekonomskih, obaveštajnih, propagandnih i sličnih operacija kojima se posredno ciljana država nastoji uništiti ili oslabiti kroz subverziju." - Venecuela je već duže vreme podvrgnuta specijalnom ratu, a u januaru ove godine samo su još više podignute te aktivnosti sa većim psihološko-propagandnim operacijama konkretno pretnjama. Npr. na bazi oduzimanja značajne imovine venecuelancima šalju poruku: VI gladni bićete izloženi još većem siromaštvu i gladovanju, ako mirno ne predate vlast našem milom bratu i izabraniku Huanu Gvaido. Takođe pretnje ratom iz Kolumbije ili na bilo koji drugi način su još uvek deo psihološko-propagandnih operacija te šalju venecuelancima poruku: Vi izgladneli što ćete biti još gladniji ako ne predate mirno vlast našem izabraniku, bićete i usmrćivani. U ovom periodu SAD gaze baš prosto i primitivno i očekuju prvenstveno ovo: Mirnu predaju vlasti. Pretpostavljam da zato Rusija ne izlazi sa bombastim izjavama i koliko stignem da vidim iz pisanja ruskih medija nadaju se da Nikolas Maduro dobiče i ovu bitku na tom nižem nivou - na nivou specijalnog rata, a u kome još uvek nema konkretnog krvavog klasičnog rata. Na to ukazuju i izjave opozicionih lidera u Venecueli danas. Oni se nadaju da će doći do mirne predaje vlasti i smatraju da neće doći do američke vojne intervencije. Verovatno su obučeni iz inostranstva da budu tako pametni ili "pametni". --- Inače tokom 2016 godine bilo je baš dosta opomena na račun medija da nije pametno ni dobronamerno da dižu adrenalin stanovništvu pišući naslove i tekstove: "Biće rata", "Rat samo što nije počeo", "Svetski rat počinje", itd. Ta samo još da napišu - Evo ga na vratima je, ulazi na 4 noge ili možda na 100 nogu, kao superstonoga.

 3. Milan says:

  Šta god da će biti i neće biti, ali u ovoj fazi, i uprkos svemu, naši nervi treba da budu smireni i emocije pozitivne, na nivou ljubavi. Nije uzalud nastala ona stara misao-poruka: "Ne boj se, stado malo". To je duhovni otpor zlu. Nije dobro da se prepustimo strahovanju jer tako dižemo adrenalin i hranimo zver, ohrabrujemo je da nastavi. Ovo je još uvek keženje vuka koji nastoji da pretnjama narod svede na preplašene ovčice koje će mu se same predati na čuvanje. Vuku šipkove pokazati, a tom narodu iskreno poželeti život, zdravlje i sabranost.

 4. Vojna i ojdesve says:

  Biche rata, danas ili sutra al biche ga. Sad smo u vremenu stvaranje mamonskog opshtestva, apokalipsa, armagedon, anti-hrist. Novi svetski poredak. Sad I kina su u dogovoru. Samo igre su. Maduro ide sa ovog sveta od snajpera. Zao mi je, Al ovo je realnost... Nato je rimsko carstvo.

 5. Kulak says:

  Madura podržava oko 51% stanovništva Venezuele,ali mu je veliki problem što su Ameri u zemlje koje okružuju Venezuelu na vlast instalirali svoje trabante (nedavno u Brazilu i već poodavno u Kolumbiji).Opstanak na vlasti mu je jako upitan.Aku su Rusi u Venezueli igrali samo na kartu opstanka Madura,to mi deluje naivno.

 6. Slobodanka says:

  Izgradnja zida prema Meksiku i eventualni rat protiv Venecuele da li su povezani? Ko zna otkad oni planiraju preuzimanje Venecuele i koje su sve varijante u igri. Američke sankcije prema Venecueli pojačavaju se od 2015 godine, a već 2-3 godine slušamo o potrebi izgradnje "meksičkog zida". Da je taj zid već izgrađen rat protiv Venecuele bi već počeo bez rizika da se mnoštvo izbeglica slije u SAD. U slučaju rata protiv Venecuele bilo bi posledica po ceo region. Tada bi milioni izbeglica pohrlili van zemlje i mnogi bi došli u SAD što je čak normalno jer u SAD od ranije postoji imigracija i iz Venecuele. ... Urugvaj i Meksiko su sazvali konferenciju o Venecueli za 7. februar u Montevideu (Urugvaj), na kojoj će učestvovati 10 država, saopštio je MIP Urugvaja. Ove dve države priznaju legitimitet predsednika Venecuele Nikolasa Madura.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *