ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА: Шта се то десило између АСАДА И ЕРДОГАНА?

VEST KOJA JE ODJEKNULA: Šta se to desilo između ASADA I ERDOGANA?

3 februara 2019

Predsednici Turske i Sirije, Redžep Tajip Erdogan i Bašar el Asad, mogu se pomiriti ako Damask odobri vojnu operaciju turskih snaga protiv Kurda, piše „Špigl“.

Nemački nedeljnik navodi da su Erdogan i Asad nekad bili prijatelji, čak su 2008. godine proveli odmor zajedno u turskom odmaralištu u Bodrumu. Međutim, nakon početka građanskog rata od njihovog prijateljstva nije ostalo ništa: Erdogan je nazvao Asada „teroristom“ i „ubicom“, taj je optužio turskog predsednika da podržava sirijske džihadiste.Na kraju je Erdogan nastavio da insistira na Asadovom svrgavanju, čak i 2015. godine kada se u sukob umešala Rusija. Međutim, poslednjih meseci kritike se sve više smanjuju. „Špigl“ to objašnjava jačanjem treće strane u konfliktu — kurdskih Odreda narodne samoodbrane.

Sada Erdogan, po mišljenju nedeljnika, nije više koncentrisan na obaranje Asada, već na to da se ne dozvoli pojava kurdske autonomije u Siriji.

U isto vreme haotična sirijska politika Donalda Trampa je dovela do toga da se Turska i Odredi narodne samoodbrane sada trkaju ko će pre zaključiti sporazum sa Rusijom i Sirijom, piše list. Na strani Turske može biti Adanski sporazum iz 1998. godine, po kojem se sirijska Vlada obavezala sa će preduzeti akcije protiv neprijateljskih snaga prema Turskoj, koje se nalaze na teritoriji Sirije.

Ako sporazum bude ponovo aktiviran, Turska može izvesti napad na Kurde u zamenu za priznanje Asada za zakonitog predsedinka Sirije. I Erdogan izgleda sve više je spreman na takav korak, piše „Špigl“.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    "U isto vreme haotična sirijska politika Donalda Trampa je dovela do toga da ..." Nije tramp zapoceo rat u Siriji, nego Obama.

  2. Pera says:

    Tuzno je to sto svi citamo ovo bez nekih emocija, a oni se dogovaraju kako da uniste jedan narod ? Jezivo !

  3. Ilija Cvorovic says:

    Erdogan je prevario Asada vise puta. Da nije bilo Rusa Asad bi zavrsio kao Gadafi ili Sadam. E sada je red da Asad zavuce Turcima i da Kurdima autonomiju,kao sto im je i obecao,u suprotnom je obicna nula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *