ВЕСТ КОЈА ЈЕ УЗДРМАЛА ЗАПАД! Папа на састанку са Столтенбергом није хтео да подржи НАТО и Запад!

VEST KOJA JE UZDRMALA ZAPAD! Papa na sastanku sa Stoltenbergom nije hteo da podrži NATO i Zapad!

24 oktobra 2016

NATO Secretary General visits the Vatican

Kada je generalni sekretar SAD-NATO vojne alijanse Jens Stoltenberg otišao da vidi papu 13. oktobra, bilo je nekih posmatrača dovoljno neljubaznih da izraze iznenađenje da je gospodin Stoltenberg mogao da izdvoji vreme za takav sastanak; ali sve je postalo jasno kada je objavljeno da je poziv načinjen tokom njegove posete Rimu na proslavi godišnjice osnivanja Koledža NATO odbrane, institucije koja je mnogo doprinela italijanskoj ekonomiji.

Njegova Svetost Papa nije, naravno, dao javnu izjavu o sastanku, ali NATO mašina za publicitet (velika i izuzetno skupa organizacija) je nadomstila taj propust najavljujući da su on i njegov istaknuti posetilac razgovarali o globalim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući sukobe u Siriji i Bliskom istoku, značaju zaštite civilnog stanovništva od patnje, kao i značaju dijaloga u međunarodnim odnosima kako bi se smanjile tenzije. Generalni sekretar je takođe naglasio da klimatske promene mogu da predstavljaju značajan bezbednosni rizik.

Sastanak je bio intrigantan i na druge načine. Podsedimo se da se u februaru 2016. godine patrijarh ruske pravoslavne crkve Kirli sastao sa papom Franjom u Havani i da su naslovi zapadnih medija uključivali “Papa Franja predao Putinu diplomatsku pobedu“ koji je bio apsurdan koliko i trivijalan. Ali čak je i naslov u The Economist bio sličan sa pitanjem “Da li je papa upravo poljubio Putinov prsten?“

Ovo je postavilo ton za druge komentare, ali jedna stvar iz ovog izveštavanja je bila posebno okrivajuća, ističući u šokantnom tonu da je papa “jasno stavio do znanja u svom intervjuu pred sastanak da se o pojednim pitanjima slaže sa Putinom a da se ne slaže sa Amerikom i njenim saveznicima.“ Zaista je strašno kako se papa samo usuđuje da bude nepristrasan i da kaže da se ne slaže sa zapadnim svetom o međunarodnim odnosima.

The Economist je dalje naveo da je “Po pitanju Libije, gde su zapadne sile pomogle da se svrgne bivši dikator Muamer Gadafi, papa bio izričit: Zapad bi trebalo da bude samokritičan. I nastavio da je jednim delom došlo do približavanja analiza između Svete stolice i Rusije.“ The Economist nije pomenuo neprijatnu činjenicu da su “zapadne sile“ – SAD-NATO vojna alijansa – bombardovali Libiju do katastrofalnog rasula i stvorili osnovu za islamske teroriste.

Saznanje da je papa imao drskosti i moralni realizam da se “ne slaže sa Amerikom i njenim saveznicima“ nije sasvim iznenađujuće, ali izveštaj da se “u vezi sa određenim pitanjima slaže sa Putinom“ mora da je uzdrmalo gospodina Stoltenberga, čiji je osnovni stav da “Rusija pokušava ponovo da uspostavi sfere uticaja duž svojih granica i da za njega, to samo podvlači značaj jakog NATO-a, snažnog partnerstva sa drugim zemljama u Evropi koje nisu članice NATO-a.“

Gospodin Stoltenberg smatra da zbog toga što Rusija želi da uspostavi – ili, tačnije, održi – sfere uticaja duž svojih granica, ona mora biti obeshrabrena ili čak sprečena da to učini. To je konfrontacija, i ne iznenađuje što je papa stavio do znanja da Vatikan nije bezuslovna podrška Pentagona i njihovih sedišta NATO-a u Briselu.

Gospodin Stoltenberg možda nije shvatio kada je papa na američkom Kongresu 2015. godine rekao: “Moramo da izbegnemo iskušenje ovih dana: da odbacimo sve što se pokaže kao problematično. Setimo se zlatnog pravila: “Čini drugima ono što bi hteo da drugi učine tebi“.“ Kako je rečeno, “rečenica je izazvala trenutni goromoglasni aplauz od demokrata, a zatim, sa malo oklevanja, i od strane republikanaca.“

Kao što je predsednik Putin primetio u jednom intervjuu: “Mi se ne širimo nigde; NATO infrastruktura, uključujući i vojnu infrastrukturu, su ti koji se kreću prema našim granicama. Da li je to manifestacija naše agresije?“ Ne, nije – osim u očima kao što su gospodina Stoltenberga.

Možda je Stoltenbergov susret sa papom uticao na njegovo kratkoročno pamćenje. On ignoriše neprijatne činjenice da je na Kosovu, kako navodi Freedom House, došlo do “malog napretka u jačanju njegove državnosti,“ dok je Avganistan na rubu totalne anarhije i, kako što je već rečeno, SAD-NATO rat protiv Libije je uništio zemlju. Ovo je daleko od primera “bezbednosti i stabilnosti,“ u šta bi Stoltenberg voleo da mi poverujemo, ali samoobmana ne poznaje granice.

Kada je Stoltenberg postavljen za načelnika NATO-a, predsednik Putin ga je smatrao “ozbiljnim, odgovornim licem,“ ali je upozorio sa predviđanjem: “Videćemo kako će se naši odnosi razvijati sa njim na njegovom novom položaju.“ Nažalost, takvo shvatanje budućeg razvoja je više nego opravdano.

Webtribune.rs

 

KOMENTARI13 komentara

 1. Trifun says:

  Ovo je sasvim drugciji Papa! Videlo se to odmah na pocetku, naravno svi smo bili skepticni pomalo. Za mene licno on je jedno veliko i prijatno iznenadenje, moram priznati. Kamo srece da ih je bilo vise kao on.

  • Neca says:

   Ne veruj papi ni kad ti orahe daje.ipak je on papa,zlo u ljudskom obliku

  • Kosovac says:

   Trifun,….. Baš si se lepo izrazio da ti je papak lepo i prijatno iznenađenje, sve to vodi ka zaključku da si verovatno i ti budući deo njegovog stada. Neka. Ali nije lepo što si do sada toliko srbovao, e ta dva ne idu zajedno. Idu, ali kod osoba tipa komunista ili Draškovićevaca „kralju veran Titu odan“, čije ponašanje može da bude ilustracija ovoga što si danas napisao. A obzirom da je i „Intermagacin“ napisao članak koji je afirmativan za papka, moguć je i zaključak da si ti bio trol od početka. „Intermagacin“ ne bi prodavao tek tako svoj ugled, ali je papak izgleda našao pravu cenu.

  • Kosovac says:

   Tolstoje, jel se ovaj generalni sekretar SAD-NATO vojne alijanse Jens Stoltenberg isto kezi kao ranije, ili je i on prijatno iznenađenje?

  • Kosovac says:

   Tolstoje, Ruku na srce, pa i njegov kez nije toliko neprijatan. (Stoltenbergov – sto mu majke jebem).

  • Kosovac says:

   Tolstoje,……. greška, greška. Ako nešto može da znači, izvinjavam se na lapsusu, mnogo se izvinjavam. Ništa nije bilo upućeno tebi, adresa je bila na Trifuna. Neko bi reko kompjuter je kriv, ovde kod mene kriv sam ja pored tastature.

 2. opet ja says:

  Hmm Papa možda jeste drugačiji, ali kažu da Vatikan vode Jezuiti. U svakom slučaju Vatikan nije priznao nezavisnost Kosova, što se potpuno kosi sa zapadnom politikom.

 3. Republika Srpska says:

  Treba ne verovati u nista sta kazu katolici i masoni iz kaubojstana, ali postoji mogucnost da su se drski kauboji toliko uzoholili da oce i papu da zaobidju i vatikanske interese da potcine svojima,drugim recima da od ratova samo oni imaju korist za svoje potrebe sa cime se vatikan ne moze sloziti i tu MOZDA dolazi do podela i svadja oko podele kolaca. To bi bilo dobro ako je tako.

 4. tinman19 says:

  Kaubojstan nema veze s papom. Kauboji nisu katolici nego protestanti.

  • Kosovac says:

   tinman19,….. Pa šta ako su protestanti, to je narod. Praviš se kao da nisi primetio da papak kontroliše čak i pravoslavne, ali samo pri vrhu hijerarhije. Za muslimane primenjuje drugu metodu – tu siđe povremeno u muslimanski narod, pa kao nekom opere noge – ali to ne može tako brzo da donese željene rezultate. Lakše je da potkupi pravoslavne episkope – nisu to velike pare zato što se oni broje desetinama. Narod nikad ne može da kontroliše, on se broji milionima, sem kada povremeno pribegne inkvizicionoj sili ili sili medijumskog spina, kao ovo što radi ovaj izvrsni sajt „Intremagazin“. A spin nema dugi vek trajanja pa se mora često obnavljati pa je to naporno. Zato mislim da su bačene pare ovo što je „Intermagacin“ napisao.

 5. tinman19 says:

  Nemam ja ništa protiv protestanata, puno su mi draži od pravoslavaca a pogotovo od katolika, samo što papa nema veze sa prekrajanjem planete od strane NATO pakta. NATO će izvrnuti i prevrnuti sve da uspostavi svoj model svijeta, pri čemu mogu i papa i rusi i marsovci i venerijanci i svi ostali samo otvarati i zatvarati usta poput šarana. Papa nema nikakav utjecaj na svjetske tokove, previše je rizično dati mu mogućnost da sve pokvari. Papa je samo figura koja se pojavljuje na televiziji i ništa više.

  • Kosovac says:

   tinman19,….. Znaš li kako Zmija krije noge? Znam, kao „tinman19“.

  • Kosovac says:

   tinman19,….. Krio ne krio noge, deklaracija sve govori, ne treba čovek da bude UDBA pa da shvati da da je neko opisno između hladnokrvnog Rodnoverca ili Hrvata srpskog porekla...... Kako se srećno smeška ovaj Stol - tenberg, sedeći na onom kraju Stola. Simpatično.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *