ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАПАЛИЛА ЗАПАД: Руси отварају војну базу у Белорусији

ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАПАЛИЛА ЗАПАД: Руси отварају војну базу у Белорусији

28 маја 2021

Вести о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије изазвале забринутост у Украјини и Западу.

Русија је наводно већ развила војно-технички споразум са Белорусијом, према којем ће се на територији земље налазити пуноправна војна база руских ваздухопловних снага.Ово мишљење дели и бивши украјински амбасадор у Сједињеним Државама Валери Чали, анализирајући преговоре Москве и Минска. Он је рекао да ће гласине о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије ускоро бити потврђене, а такође је скренуо пажњу на чињеницу да би таква ситуација представљала озбиљну претњу безбедности Украјине.

Гласине о стварању руске ваздухопловне базе на територији Белорусије изазвале су забринутост у Украјини. Kао илустративан пример можемо навести реакцију бившег украјинског амбасадора у Сједињеним Државама Валерија Чалија.

Пре свега, скренуо је пажњу на недавне разговоре руског председника Владимира Путина и његовог белоруског колеге Александра Лукашенка, подсећајући да је састанак одржан иза затворених врата.

Према речима политичара, ствар је у томе што су лидери две државе радили на војно-техничком споразуму, према којем ц́е део руских ваздухопловних снага бити распоређен на територији Белорусије.

„Мислим да споразум већ постоји и да су за август 2021. планиране вежбе на територији Белорусије, након којих би ове трупе могле једноставно да остану“, приметио је украјински политичар.

Он такође наводи да би одлука о размештању руских војних авиона у Белорусији могла да нанесе озбиљан ударац украјинској одбрамбеној способности. Такав развој ситуације био би потпуно изненађење за Kијев, јер ц́е представљати озбиљну опасност у случају могуц́ег војног сукоба.

„Имамо велики изазов – шта стратешки урадити са Белорусијом? Да ли разумете шта би се могло догодити у будућности? Имамо хиљаду километара северне границе, само замислите“, ужаснут је Чали, напомињући да ће Москва, постављајући руску војну базу у Белорусији, добити много више маневарског простора у случају разних провокација из Kијева .

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARI9 коментара

 1. šiško says:

  Neka im je sa srećom i Bože zravlja, sledeće godine ili čim završe tu u Belorusiji, da odmah započnu još jednu u Srbiji. Bože daj!

 2. Ivke says:

  Zar Rusija zbog ukra to radi? OBoze ovi su ista g. kao i kurvati... samo misle da je sve zbog njih

 3. Риста says:

  У рату Украјине против Русије? Овај није нормалан. Иначе, без базе у Белорусији, Русија није била ништа за Украјину? Украјина би то час посла. Е, али база све мења. То они по западним правилима дижу дреку, иначе свеједно спрам Русије нису у стању ни да стану ни да се носе. Али могу се носе...Украјина би радо напала, или бар део украјинаца, али неће и не може. Једино ако НАТО уђе са трупама, Украјинска војска ће им се прикључити али ту је увек проблем да ће се пола војске ипак предати Русима после првих већих чарки. То НАТО не може да ризикује и зато и не прима Украјину у...себе. Али НАТО ипак може да створу неки привид присуства и подвали Украјинце којима су на челу све сами идиоти, као Зеленко на пример. Тешко ће НАТО и то урадити, иако може, јер ће се у том случају превара НАТОа брзо открити и не пола, него 3/4 укро војске би пребегло код Руса. Није да НАТО неће Украјину у састав због "нерешеног питања територија", то је само оправдање, жвака. Прави разлог је велика стрепња НАТОа да ће се Украјинци на по пута придружити Русији и то је то што неда мира нашим кокама.

 4. persida says:

  Zelenko nije idiot, on je mesetar i kriminalac, kao i njegov jevrejski sabrat Vajcman (za publikum nazvan Porosenko). Putin nikada nije stopirao Porosenkove biznise (cak ni kad mu je Ukrajina udarila sanskcije), a nedavno je izjavio da jedva ceka da se sretne sa Zelenkom. Putin je takodje Jevrej i oni komuniciraju na frekvenciji koju mi ne mozemo da shvatimo.

  • Suzuki Vitara says:

   Sido, ako ti ne sto ne shvatas, molim te ne govori u mnozini. Ti si zaslepljena Rusofobnim naocarima.

 5. Triglav says:

  pripremite se za rat. ratovi u kapitalizmu savršeno su predvidljiva pojava. periodički se ponavljaju kao okrepljujuće sredstvo. masovna proizvodnja bez plana, kako bi bila uspješna i trajno rastuća, mora se temeljiti na cikličkom masovnom uništavanju.

  • test01 says:

   surovo ali istinito !!! Pogodili ste sustinu.

 6. Covid histery idiot says:

  Ukrajinski Kukulelesije, vatikaner iz Galicije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u