ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАПАЛИЛА ЗАПАД: Руси отварају војну базу у Белорусији

VEST KOJA JE ZAPALILA ZAPAD: Rusi otvaraju vojnu bazu u Belorusiji

28 maja 2021

Vesti o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije izazvale zabrinutost u Ukrajini i Zapadu.

Rusija je navodno već razvila vojno-tehnički sporazum sa Belorusijom, prema kojem će se na teritoriji zemlje nalaziti punopravna vojna baza ruskih vazduhoplovnih snaga.Ovo mišljenje deli i bivši ukrajinski ambasador u Sjedinjenim Državama Valeri Čali, analizirajući pregovore Moskve i Minska. On je rekao da će glasine o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije uskoro biti potvrđene, a takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da bi takva situacija predstavljala ozbiljnu pretnju bezbednosti Ukrajine.

Glasine o stvaranju ruske vazduhoplovne baze na teritoriji Belorusije izazvale su zabrinutost u Ukrajini. Kao ilustrativan primer možemo navesti reakciju bivšeg ukrajinskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Valerija Čalija.

Pre svega, skrenuo je pažnju na nedavne razgovore ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog beloruskog kolege Aleksandra Lukašenka, podsećajući da je sastanak održan iza zatvorenih vrata.

Prema rečima političara, stvar je u tome što su lideri dve države radili na vojno-tehničkom sporazumu, prema kojem će deo ruskih vazduhoplovnih snaga biti raspoređen na teritoriji Belorusije.

„Mislim da sporazum već postoji i da su za avgust 2021. planirane vežbe na teritoriji Belorusije, nakon kojih bi ove trupe mogle jednostavno da ostanu“, primetio je ukrajinski političar.

On takođe navodi da bi odluka o razmeštanju ruskih vojnih aviona u Belorusiji mogla da nanese ozbiljan udarac ukrajinskoj odbrambenoj sposobnosti. Takav razvoj situacije bio bi potpuno iznenađenje za Kijev, jer će predstavljati ozbiljnu opasnost u slučaju mogućeg vojnog sukoba.

„Imamo veliki izazov – šta strateški uraditi sa Belorusijom? Da li razumete šta bi se moglo dogoditi u budućnosti? Imamo hiljadu kilometara severne granice, samo zamislite“, užasnut je Čali, napominjući da će Moskva, postavljajući rusku vojnu bazu u Belorusiji, dobiti mnogo više manevarskog prostora u slučaju raznih provokacija iz Kijeva .

(Webtribune.rs)

KOMENTARI9 komentara

 1. šiško says:

  Neka im je sa srećom i Bože zravlja, sledeće godine ili čim završe tu u Belorusiji, da odmah započnu još jednu u Srbiji. Bože daj!

 2. Ivke says:

  Zar Rusija zbog ukra to radi? OBoze ovi su ista g. kao i kurvati... samo misle da je sve zbog njih

 3. Rista says:

  U ratu Ukrajine protiv Rusije? Ovaj nije normalan. Inače, bez baze u Belorusiji, Rusija nije bila ništa za Ukrajinu? Ukrajina bi to čas posla. E, ali baza sve menja. To oni po zapadnim pravilima dižu dreku, inače svejedno spram Rusije nisu u stanju ni da stanu ni da se nose. Ali mogu se nose...Ukrajina bi rado napala, ili bar deo ukrajinaca, ali neće i ne može. Jedino ako NATO uđe sa trupama, Ukrajinska vojska će im se priključiti ali tu je uvek problem da će se pola vojske ipak predati Rusima posle prvih većih čarki. To NATO ne može da rizikuje i zato i ne prima Ukrajinu u...sebe. Ali NATO ipak može da stvoru neki privid prisustva i podvali Ukrajince kojima su na čelu sve sami idioti, kao Zelenko na primer. Teško će NATO i to uraditi, iako može, jer će se u tom slučaju prevara NATOa brzo otkriti i ne pola, nego 3/4 ukro vojske bi prebeglo kod Rusa. Nije da NATO neće Ukrajinu u sastav zbog "nerešenog pitanja teritorija", to je samo opravdanje, žvaka. Pravi razlog je velika strepnja NATOa da će se Ukrajinci na po puta pridružiti Rusiji i to je to što neda mira našim kokama.

 4. persida says:

  Zelenko nije idiot, on je mesetar i kriminalac, kao i njegov jevrejski sabrat Vajcman (za publikum nazvan Porosenko). Putin nikada nije stopirao Porosenkove biznise (cak ni kad mu je Ukrajina udarila sanskcije), a nedavno je izjavio da jedva ceka da se sretne sa Zelenkom. Putin je takodje Jevrej i oni komuniciraju na frekvenciji koju mi ne mozemo da shvatimo.

  • Suzuki Vitara says:

   Sido, ako ti ne sto ne shvatas, molim te ne govori u mnozini. Ti si zaslepljena Rusofobnim naocarima.

 5. Triglav says:

  pripremite se za rat. ratovi u kapitalizmu savršeno su predvidljiva pojava. periodički se ponavljaju kao okrepljujuće sredstvo. masovna proizvodnja bez plana, kako bi bila uspješna i trajno rastuća, mora se temeljiti na cikličkom masovnom uništavanju.

  • test01 says:

   surovo ali istinito !!! Pogodili ste sustinu.

 6. Covid histery idiot says:

  Ukrajinski Kukulelesije, vatikaner iz Galicije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *