ВЕСТ КОЈА ЈЕ ЗАТРЕСЛА ЗАПАД! Оснивач Давоса оптужен за сексизам и дискриминацију

VEST KOJA JE ZATRESLA ZAPAD! Osnivač Davosa optužen za seksizam i diskriminaciju

1 jula 2024

Rukovodstvo Svetskog ekonomskog foruma (VEF), uključujući osnivača Klausa Švaba, ignorisalo je diskriminaciju žena i crnaca, kao i seksualno uznemiravanje u organizaciji, objavio je „Volstrit džornal“, pozivajući se na zaposlene i druge izvore.

Optužbe su u suprotnosti sa preporukama VEF-a, koji glasno poziva na unapređenje rodne ravnopravnosti koja će, kako navode analitičari Foruma, „dodati“ bilione globalnim ekonomijama i značajno povećati ekonomsku proizvodnju nekih zemalja.Forum, kolokvijalno poznat kao Davos, osnovao je Švab 1971. godine i vodi se kao neprofitna fondacija. Godišnji skup foruma u ​​Davosu, Švajcarska, najveći je godišnji poslovni i ekonomski događaj na svetu – obično privlači desetine visokih svetskih lidera i izvršnih direktora.

Prošlog meseca, Švab (86) je najavio da planira da se povuče sa svoje pozicije nakon više od 50 godina na čelu godišnjeg skupa i da pređe na funkciju predsednika bez izvršne vlasti pre sledećeg foruma 2025.

Pod Švabovim nadzorom, forumom je vladala „bolesna atmosfera koja je neprijateljska prema ženama i crncima“, navodi list citirajući interne žalbe, mejlove i intervjue sa članovima osoblja i ljudima koji su upoznati sa praksom.

Najmanje šest žena je navodno otpušteno ili je njihova karijera trpela nakon trudnoće ili povratka sa porodiljskog odsustva, dok su viši menadžeri, od kojih su neki i dalje u organizaciji, seksualno uznemiravali još šest žena. Dve žene su izjavile da su ih pre više godina seksualno uznemiravali VIP gosti na forumskim skupovima.

Menadžeri foruma su crnce nazivali „crnčugama“, i preskakali su kada su se razmatrala unapređenja.

Švab je navodno pokušao da uvede starosnu granicu za članove osoblja, rekli su ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem, dodajući da je bivši izvršni direktor „izdvojio grupu zaposlenih starijih od 50 godina i dao instrukcije svom šefu ljudskih resursa da ih se svih reši“.

Tri službenice, koje su blisko sarađivale sa Švabom, rekle su da im je davao sugestivne komentare zbog kojih su se osećale neprijatno. Nekoliko drugih saradnika potvrdilo je ove navode.Portparol Foruma Jan Zopf rekao je za „Volstrit džornal“ da Švab nikada nije bio „umešan u vulgarno ponašanje“ koje su mediji opisali, nazivajući te tvrdnje „nejasnim i lažnim“ i dodajući da nije napravljen nikakav „seksualni potez“ prema zaposlenima.

VEF je takođe odbacio navode o starosnoj granici, rekavši da organizacija koja stoji iza godišnjeg događaja „ima nultu toleranciju na uznemiravanje ili diskriminaciju i da je adekvatno reagovala na sve primljene žalbe“.

Portparol je naglasio da se mnoge optužbe, uključujući one koje se odnose na diskriminaciju trudnica, odnose na bivše zaposlene koje su otpuštene zbog radnog učinka ili u sklopu restrukturiranja. On je dodao da je uprava primila tri prijave u kojima se navodi rasna diskriminacija u protekle četiri godine i da su sve detaljno istražene i preduzeti odgovarajući koraci za rešavanje ovog problema.

KOMENTARI5 komentara

 1. Gagi says:

  Ima li jos koga, da ga ove informacije zacudjuju. Nekada su postojale sluzbe koje su besne i razularene kerove hvatali i imali program neutralizacije. Ocigledno je, u nasoj ljudskoj vrsti se to desava drugacije, ratom. Problem je u tome, koren zla se nikada nije unistio, uvek se povrati i pocne da buja. Danas je apsolutno vidljivo, Rusija je sebi samodovoljna za normalan zivot, to je problem olosima. Svako moze da analizira i razmisli, kakav je to zapadni duh i cemu on tezi. Samo zidana taraba, sest metara visoka sa bodljikavom zicom. Mozda nekada i bude, Karlovac-Ogulin.

  • NikolaVeliki says:

   Ah kakvih li zlih optužbi prema jednoj tako humanoj organizaciji i njenom šefu, matorom, debelom krokodilu, koji samo sebi dopušta da omatori, dok svojim podredjenima to ne dopušta. U svetu "jednakosti" koji on stvara, očito je ostalo gadjenje prema crnčugama i ... onima koje kvare agendu "zlatne milijarde"- trudnicama. Uzvišeni, matori nacista, sa adekvatnim prezimenom ŠVAB- svakodnevno svet čini "boljim mestom za život u održivom razvoju"- naravno, bez "beskorisnih izelica" .

 2. upozorilo says:

  Bezobrazan jedan...a oduvek mi je bio sumnjiv...😂

 3. Pravda says:

  i trst je srbski, pa ti vidi sta sve moze da bude.

 4. milorad5 says:

  koje ludilo našali se sa sekretaricom ona to pogrešno shvati i to je "polno uznemiravanje"....ali ako, sami su sebi tu čorbu skuvali a tamo gde su pare,ološa koliko hoćeš i svi bi da se ogrebu o debelo prase koje nezna koliko para ima:)...mislim da su zaposleni kod ovog klausa npr. i njemu sličnih oligarha, gore djubre čak i od gazde ali sami su gazde negativnu selekciju pravili i okružili se armijom lažova spletkaroša i parazita...dobar je onaj korejski filma "parazit" lepo je secirana ta pojava i zlo koje onda cveta u takvim najprimitivnijim formama ljudskih odnosa.....gadno je što klaus i njemu slični ustvari uživaju u toj zloj igri jer im ovi "uposlenici" (koja rogobatna reč novogovora crknem od smeha kad je pročitam)generalno ne mogu ništa sem da skviče kukaju i grebu se kako znaju i umeju a ako stvano nešto ozbiljno pokušaju eto "dobrovoljnog donora",odvratni su i jedni i drugi...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *