ВЕСТ КОЈА СЕ ЧЕКАЛА: Ево када ће Краљ Салман предати престо сину Мухамеду

VEST KOJA SE ČEKALA: Evo kada će Kralj Salman predati presto sinu Muhamedu

9 novembra 2017

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud prepustiće presto svom sinu, princu Muhamedu bin Salmanu Al Saudu.

Primopredaja vlasti odigraće se u naredna dva dana, objavila je, bez više detalja, respektabilna arapska medijska kuća sa sedištem u Londonu Rai al Jum.

Kako navode drugi izvori, u prilog informacijama da se u Saudijskoj Arabiji priprema primopredaja vlasti, ide i vest da je kralj Salman iznenada otputovao u Meku, gde se po saudijskom običaju odigrava ceremonija preuzimanja kraljevske krune.

Da podsetimo, pestolonaslednik Muhamed tokom prethodnih nekoliko dana pokrenuo je „antikorupcijsku“ akciju u kojoj je pohapšen veliki broj članova kraljevske porodice i ministara, među kojima se nalazi i najbogatiji Saudijac Valid bin Talal. Vrednost imovine koja će im biti konfiskovana procenjuje se na više od 35 milijardi dolara.

Prema tvrdnjama upućenih, mnogi članovi kraljevske porodice izrazili su negodovanje kada je kralj Salman objavio svoju želju da tron ostavi Muhamedu, koji ima svega 32 godine. Među najglasnijim protivnicima, pre svega zbog rata u Jemenu, koji je lični projekat tada najmlađeg ministra vojnog na svetu – Muhameda bin Salmana, bio je i nekadašnji saudijski vojni pilot i prestolonaslednik do 2015. Mukrin al Saud, čiji je sin 5. novembra nastradao u helikopterskoj nesreći.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *