ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА! Кубанци имају лек за КОРОНАВИРУС!?

VEST ODJEKNULA KAO BOMBA! Kubanci imaju lek za KORONAVIRUS!?

17 marta 2020

Najpre ebola, a sada korona: hoće li kubanski stručnjaci suzbiti ovu epidemiju, piše Dojče Vele i navodi da u svetskoj krizi sa korona virusom jedna kubanski lek ima važnu ulogu. Reč je o medikamentu Interferon alfa-2b.

Ovaj antiviralni preparat, prema navodima kubanskog vladinog lista Granma, spada u 30 medikamenata koje Peking primenjuje u terapiji kod obolelih od korona virusa.Kada je reč o globalnoj primeni tog leka, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je trenutno uzdržana. Dina Pfajfer iz medicinskog štaba SZO ukazuje da je nemoguće komentarisati šanse za lečenje bez kliničkih studija.

Medicinska saradnja Kube i Kine bi ipak mogla biti i prilog socijalističke zemlje borbi protiv epidemije KOVID-19 jer kubanski medikamenti i serumi obično nisu poznati po primeni na ratnim područjima, ali kubanski lekari – jesu, ukazuje Dojče Vele.

Podseća se da se o tome posebno pričalo povodom njihove akcije u jeku epidemije ebole 2014. u Zapadnoj Africi. Kuba je poslala više od 460 lekara i negovatelja u Sijera Leone, Liberiju i Gvineju, a 165 njih je radilo po direktnom nalogu SZO.

„SZO ima veoma pozitivna iskustva sa kubanskim lekarima kada je reč o akciji protiv ebole“, kaže Bert Hofman, stručnjak za Kubu instituta za latinoameričke studije GIGA.

On prognozira da će i u borbi protiv korona virusa biti tražena kubanska ekspertiza. „Imaćemo koronu i u mnogim siromašnim zemljama sa slabim zdravstvenim sistemima. Ako SZO hoće da na to reaguje, kubanski lekari bi mogli da se angažuju i u Africi“, kaže Hofman.

„Armija belih kecelja“, tako je Fidel Kastro nazvao kubanske lekare koji su služili u međunarodnim misijama. Od 1963, prema navodima kubanskog Ministarstva zdravlja, bilo je više od 600.000 akcija u 164 zemlje. Trenutno je u 67 zemalja angažovano oko 30.000 kubanskih stručnjaka, posebno u Africi i Latinskoj Americi.

Dojče Vele navodi da kubanski zdravstveni sistem ima mnogo lekara, ali da, s obzirom na ekonomsku krizu i nedostatak deviza, nema dovoljno medikamenata i medicinske opreme. Vozači taksija koji se plaćaju u dolarima zarađuju više od lekara.

Statistika pokazuje da na Kubi vlada uspešna prevencija i osnovna medicinska zaštita, pa je tako smrtnost dece u SAD veća nego na Kubi. Na Kubi se vakciniše više dece nego u SAD, a gotovo svi građani sprovode mere prevencije kancera.Iako Kuba nije medicinski uzor za SAD, ta socijalistička ostrvska država koja izdvaja 11 odsto svog BDP za javno zdravlje, u Latinskoj Americi i mnogim afričkim zemljama važi kao jedna od najnaprednijih.

Sada je korona virus stigao i do Havane. Novine komunističke partije „Granma“ objavile su 12. marta da je troje italijanskih turista pozitivno testirano na virus.

Bert Hofman ocenjuje da epidemija korona virusa pokazuje ne samo preotivrečnosti između bogatih i siromašnih, već i između diktature i demokratije.

„Države poput Kube i Kine su u velikoj prednosti kada je reč o rigidnom suzbijanju epidemija, jer je zahvat države direktan. Postoji jedna vojna rutina; tamo se, ako treba, u slučaju nužde isprazni ceo aerodrom. To su akti samovolje koji u ovoj situaciji mogu da deluju pozitivno“, ističe Hofman.

(Tanjug)

KOMENTARI10 komentara

 1. Duh proroštva says:

  Kada primite serum interferon, nakon njega je najbolje da i sami odete na Kubu, raj. Čegevara i Kastro se nisu zaludno borili za Kubu.

  • padre says:

   Šta je tvoj problem?O kavom odlasku na Kubu ti,govnaru, zbog toga što su sirotinja, ni lekari ti nisu dobri, pa oni nisu svoje lekove saćuvali za sebe, kaošto bi to uradio Tramp, nego ge dele i to bez licencije za naplatu!

 2. Mile says:

  Baš bi bilo lepo da lek stigne sa Kube.

 3. Velika Metla says:

  Za švabe je Kuba nerazvijena i primitivna država,pa kako to da vi švabe niste tako napredni i razvijeni stvorili "lek" protiv "korone"?

  • Dragoljub says:

   Bravo, pravo pitanje.

 4. Gojira says:

  Sad će da počnu vesti: te ovaj ima lek za virus, te onaj ima lek za zarazu...

 5. petrovgrad says:

  Za sada strogo poštovati mere i odluke vlade Srbije. Lek će se pronaći. Ja verujem u Rusiju, Kubi, Kinu i Indiju. Što se tiče EU, od njih nema pomoći.

 6. Stevo says:

  Povjest je do sada pokazala da je najbolji politički sistem bio pozitivna diktatura. Demokratiju je još Platon opisao kao politički sustav u kome nepismena večina daje političku legitimnost onim najpokvarenijim koji se guraju na vrh. Izgleda da je najnapredniji sustav bio kod indijanaca čije je vjeće staraca donosilo mudre, poštene i pravedne odluke ali, današnja materijalistička civilizacija daleko je od toga. Zato i ova pandemija, bila namjerna ili slučajna, izraz je stanja na planeti, puno govori i daje misliti.

 7. Pera says:

  Od svinjske gripe je bilo obolelo milijarddu ljudi ! Ocigledno da je ovo pandemija za uterivanje straha i vezbanka za dolazak antihrista. Kao sto vidimo, uz debelu propagandu cionistickih medija, medj bezboznicima ima pun efekat !

  • Srbski vitez says:

   Zar su sve ove hiljade umrlih propaganda!? Pogledaj Italiju, Španiju...to je propaganda!? Ne, to je ogoljena stvarnost užasa na delu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *