ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА! Кубанци имају лек за КОРОНАВИРУС!?

ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА! Кубанци имају лек за КОРОНАВИРУС!?

17 марта 2020

Најпре ебола, а сада корона: хоће ли кубански стручњаци сузбити ову епидемију, пише Дојче Веле и наводи да у светској кризи са корона вирусом једна кубански лек има важну улогу. Реч је о медикаменту Интерферон алфа-2б.

Овај антивирални препарат, према наводима кубанског владиног листа Гранма, спада у 30 медикамената које Пекинг примењује у терапији код оболелих од корона вируса.Када је реч о глобалној примени тог лека, Светска здравствена организација (СЗО) је тренутно уздржана. Дина Пфајфер из медицинског штаба СЗО указује да је немогуће коментарисати шансе за лечење без клиничких студија.

Медицинска сарадња Кубе и Кине би ипак могла бити и прилог социјалистичке земље борби против епидемије КОВИД-19 јер кубански медикаменти и серуми обично нису познати по примени на ратним подручјима, али кубански лекари – јесу, указује Дојче Веле.

Подсећа се да се о томе посебно причало поводом њихове акције у јеку епидемије еболе 2014. у Западној Африци. Куба је послала више од 460 лекара и неговатеља у Сијера Леоне, Либерију и Гвинеју, а 165 њих је радило по директном налогу СЗО.

„СЗО има веома позитивна искуства са кубанским лекарима када је реч о акцији против еболе“, каже Берт Хофман, стручњак за Кубу института за латиноамеричке студије ГИГА.

Он прогнозира да ће и у борби против корона вируса бити тражена кубанска експертиза. „Имаћемо корону и у многим сиромашним земљама са слабим здравственим системима. Ако СЗО хоће да на то реагује, кубански лекари би могли да се ангажују и у Африци“, каже Хофман.

„Армија белих кецеља“, тако је Фидел Кастро назвао кубанске лекаре који су служили у међународним мисијама. Од 1963, према наводима кубанског Министарства здравља, било је више од 600.000 акција у 164 земље. Тренутно је у 67 земаља ангажовано око 30.000 кубанских стручњака, посебно у Африци и Латинској Америци.

Дојче Веле наводи да кубански здравствени систем има много лекара, али да, с обзиром на економску кризу и недостатак девиза, нема довољно медикамената и медицинске опреме. Возачи таксија који се плаћају у доларима зарађују више од лекара.

Статистика показује да на Куби влада успешна превенција и основна медицинска заштита, па је тако смртност деце у САД већа него на Куби. На Куби се вакцинише више деце него у САД, а готово сви грађани спроводе мере превенције канцера.Иако Куба није медицински узор за САД, та социјалистичка острвска држава која издваја 11 одсто свог БДП за јавно здравље, у Латинској Америци и многим афричким земљама важи као једна од најнапреднијих.

Сада је корона вирус стигао и до Хаване. Новине комунистичке партије „Гранма“ објавиле су 12. марта да је троје италијанских туриста позитивно тестирано на вирус.

Берт Хофман оцењује да епидемија корона вируса показује не само преотивречности између богатих и сиромашних, већ и између диктатуре и демократије.

„Државе попут Кубе и Кине су у великој предности када је реч о ригидном сузбијању епидемија, јер је захват државе директан. Постоји једна војна рутина; тамо се, ако треба, у случају нужде испразни цео аеродром. То су акти самовоље који у овој ситуацији могу да делују позитивно“, истиче Хофман.

(Танјуг)

KOMENTARI10 коментара

 1. Duh proroštva says:

  Kada primite serum interferon, nakon njega je najbolje da i sami odete na Kubu, raj. Čegevara i Kastro se nisu zaludno borili za Kubu.

  • padre says:

   Šta je tvoj problem?O kavom odlasku na Kubu ti,govnaru, zbog toga što su sirotinja, ni lekari ti nisu dobri, pa oni nisu svoje lekove saćuvali za sebe, kaošto bi to uradio Tramp, nego ge dele i to bez licencije za naplatu!

 2. Mile says:

  Baš bi bilo lepo da lek stigne sa Kube.

 3. Velika Metla says:

  За швабе је Куба неразвијена и примитивна држава,па како то да ви швабе нисте тако напредни и развијени створили "лек" против "короне"?

 4. Gojira says:

  Sad će da počnu vesti: te ovaj ima lek za virus, te onaj ima lek za zarazu...

 5. petrovgrad says:

  Za sada strogo poštovati mere i odluke vlade Srbije. Lek će se pronaći. Ja verujem u Rusiju, Kubi, Kinu i Indiju. Što se tiče EU, od njih nema pomoći.

 6. Stevo says:

  Povjest je do sada pokazala da je najbolji politički sistem bio pozitivna diktatura. Demokratiju je još Platon opisao kao politički sustav u kome nepismena večina daje političku legitimnost onim najpokvarenijim koji se guraju na vrh. Izgleda da je najnapredniji sustav bio kod indijanaca čije je vjeće staraca donosilo mudre, poštene i pravedne odluke ali, današnja materijalistička civilizacija daleko je od toga. Zato i ova pandemija, bila namjerna ili slučajna, izraz je stanja na planeti, puno govori i daje misliti.

 7. Pera says:

  Od svinjske gripe je bilo obolelo milijarddu ljudi ! Ocigledno da je ovo pandemija za uterivanje straha i vezbanka za dolazak antihrista. Kao sto vidimo, uz debelu propagandu cionistickih medija, medj bezboznicima ima pun efekat !

  • Srbski vitez says:

   Zar su sve ove hiljade umrlih propaganda!? Pogledaj Italiju, Španiju...to je propaganda!? Ne, to je ogoljena stvarnost užasa na delu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u