ВЕСТ ОДЈЕKНУЛА KАО БОМБА: Kубанска вакцина Абдала има невероватну високу ефикасност

VEST ODJEKNULA KAO BOMBA: Kubanska vakcina Abdala ima neverovatnu visoku efikasnost

22 juna 2021

Kubanski centar za genetički inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je, nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove Abdala vakcine protiv koronavirusa delotvorne čak 92,28 posto.

Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom Tviter profilu, a što su s oduševljenjem dočekali i podelili mnogi zvaničnici Kube.Rezultati o efikasnosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine – Soberana 2, koja je efikasna 62 posto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.

Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za korišćenje.

Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv koronavirusa. Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična.

Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venezuele je već izrazilo interes za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo proizvoditi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Če Gevara says:

    To su uspeli tako što nije bilo na njih uticaja zapadne medicine i zapadnih otrova jer su pod sancijama više od 50 godina, zato su razvijali svoju domaću i narodnu medicinu ličnom naukom i pameću. Kubanci već davno imaju jedan od najpouzdanijih lekova protiv kancera pluća. Viva revolution.

  2. Rista says:

    Kubanci zaista imaju prave lekare, neiskvarene, a pod sankcijama i izolacijama su 50 godina. Severna Koreja stvarno ima nuklearne glave a pod sankcijama i izolacijama je već 50 godina. I sad pitanje na koje ja ne smem da dam odgovor jer sam isuviše star i ponekad isuviše brezobrazan. Šta bi Srbija imala da je pod sankcijama i izolacijama 50 godina?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *