ВЕСТ ОДЈЕКНУЛА КАО БОМБА: Шпанија тражи да се укључи у преговоре између Београда и Приштине

VEST ODJEKNULA KAO BOMBA: Španija traži da se uključi u pregovore između Beograda i Prištine

6 juna 2018

Na sastanku članova Službe EU za spoljnu politiku u Briselu na kome su članice obaveštene o dešavanjima vezanim za dijalog, Španija i još neke zemlje Višegradske negodovale su što nisu uključene u proces dijaloga Beograda i Prištine.

One su iznele primedbe da taj proces nije transparentan i da, zbog neuključenosti u proces, imaju utisak da se na postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine radi ubrzano i u tajnosti.Prema saznanjima predstavnici tih država pokazali su otvoreno nezadovoljstvo na tom sastanku i zatražili da budu uključeni u poslednju fazu dijaloga Srbije i Kosova, koja bi, prema najavama, trebalo da rezultira potpisivanjem pravno obavezujućeg sporazuma.

„Španija je postala jako nervozna, kao i još neke zemlje koje nisu priznale Kosovo. Otvoreno su rekli na sastanku da je sve što radi Brisel po pitanju konačne faze dijaloga Beograda i Prištine netransparentno, kao i da ih niko ne konsultuje. Oni su zatražili da budu obavešteni i uključeni u tu poslednju fazu pregovaračkog procesa“, naveo je izvor blizak pregovorima i dodaje da prigovore nisu imale države Kvinte, odnosno najmoćnije članice EU, koje čak insistiraju da pregovori dve strane budu što pre završeni potpisivanjem sporazuma.

Sagovornik upućen u tok pregovora navodi da je utisak da se sve prebrzo dešava, kao i da do maja sledeće godine, kada se održavaju izbori u Evropskom parlamentu, Brisel mora da pokaže rezultat u pregovorima Beograda i Prištine.

To naročito važi za visoku predstavnicu EU za spoljne poslove Federiku Mogerini, koja bi, kaže naš sagovornik, mogla da završi mandat bez ikakvog rezultata, ukoliko srpski i kosovski zvaničnici ne postignu sporazum.

O uključivanju u pregvoarački proces na samitu u junu

Jedan od predloga sa pomenutog sastanka je da se uključivanje članica EU u izradu konačnog sporazuma Beograda i Prištine uvrsti i u konačne zaključke na junskom samitu gde će šefovi država i vlada EU razgovarati o prilikama na Zapadnom Balkanu.

Kako piše „Radio Slobodna Evropa“, radi se na tome da to bude jedna od tačaka dnevnog reda.

Nadležni za Balkan iz zemalja-članica se ovih dana redovno sastaju kako bi pripremili nacrt zaključaka koji će formalno biti usvojeni na samitu 28. i 29. juna.

Ako se u zaključke uvrsti i zahtev o uključivanju i zemalja-članica u ovaj proces, onda će tim Federike Mogerini biti obavezan da ispoštuje zahteve zemalja Evropske unije koji bi tim dokumentom dobili formalan karakter.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Ova Spanijea samo pravi problem Vucicu. Prvo Rusija mu pravi problem, pa SPC, sad i Spanija.

  • E.Lirsch says:

   A sto mu Rusiaj pravi Problem?... Ne podrzava li ga Putin umesto naroda. SPC mu ljubi skute jer je on Irinejov "Blagodareni" sto se bori kao lav… Ili bice ni ti nisi odavle.

   • goran says:

    Dobro kazes, pred svake izbore Putin zove Vucica u Moskvu da stvari iluziju koja koristi Vucicevoj karijeri. Putin je naslednjik Jeljcinove politike prema Srbiji i to ne vide samo fetisisti i bolesnni tipovi.

  • Hruscov says:

   Znaju ljudi ishod dogadjaja sto ce se njima obiti o glavu, pa ajd izdajnike malo da bocnu...cisto da se zna da postoji neko normalan i patriota.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *