Vestervele: Prepoznajemo zalaganje Srbije

Vestervele: Prepoznajemo zalaganje Srbije

25 juna 2013

Gvido Vestervele„Prepoznajemo zalaganje Srbije i Kosova na implementaciji političkog dogovora i pozdravljamo njihovu spremnost da primene sporazum o normalizaciji odnosa”, izjavio šef nemačke diplomatije u Luksemburgu.

Nedelja u kojoj će Evropska unija odlučivati o početku pregovora o članstvu sa Srbijom počela je sastankom Saveta ministara spoljnih poslova u Luksemburgu. Pored goruće situacije u Siriji i načina za zaustavljanje tamošnje krize, evropski šefovi diplomatija razgovaraće i o Bliskom Istoku, dešavanjima u Turskoj i Afganistanu. Šefica evropske diplomatije, Ketrin Ešton, koja predsedava Savetu ministara, dodaje:

„Podneću i izveštaj i o progresu Srbije i Kosova. Premijeri su bili na sastanku kod mene prošle nedelje. Ta tema će biti uveliko zastupljena u sutrašnjim razgovorima Saveta, ali važno je i da šefovi diplomatija to razmotre.“

Ešton je tako najavila jednu od glavnih tema sutrašnjeg Saveta ministra opštih poslova, koji bi trebalo da formulišu odluku o sledećem koraku Srbije na putu evrointegracija. Iz irskog predsedavanja EU već je izneto očekivanje da će ministri u utorak biti u mogućnosti, i bez konačnog glasanja nemačkog Bundestaga, koje je zakazano za 27.06, da donesu pozitivnu odluku o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, odnosno pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

Nemački šef diplomatije, Gido Vestervele, dolazeći na sastanak u Luksemburg ocenjuje:

„Želim jasno da kažem da pozdravljamo spremnost i energiju koju Srbija i Kosovo pokazuju u primeni sporazuma o normalizaciji odnosa. Možemo da vidimo zalaganje i Srbije i Kosova u primeni političkog dogovora i ja to prepoznajem.“

Evropska odgovornost prema Zapadnom Balkanu

Ne želeći da spekulišu oko mogućeg ishoda, odnosno formulacijom odluke zemalja članica, kada je početak pristupnih pregovora Srbije u pitanju, u EU pozdravljaju napredak u dijalog Beograda i Prištine. U Briselu se sada se očekuje „pozitivan evropski odgovor“ i podrška daljoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Komesar za proširenje EU, Štefan File i visoka predstavnica Ketrin Ešton, u svom pismu u petak (21.06.) pozvali su zemlje članice, da odlukom o napretku u procesu evrointegracija Srbije i Kosova podrže i “strateški zaokret” u regionu. Švedski šef diplomatije, Karl Bilt, ocenio je da je EU „strateška celina koja ima stratešku politiku“, u kojoj je proširenje jedan od najuspešnijih i najvažnijih instrumenata:

„Mislim da je to važno i kada govorimo o Srbiji i Balkanu. EU ima dugoročnu odgovornost i predanost prema zemljama Zapadnog Balkana i važno je da stojimo iza toga“, izjavio je Bilt pred razgovore zemalja članica EU o pregovorima o članstvu Srbije u EU.

(Dojče vele)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *