ВЕТЕРАН РУСКИХ „АЛФИ“ ОТКРИВА ШОКАНТНЕ ДЕТАЉЕ: „Амерички специјалци су бежали од нас по Југославији!“

VETERAN RUSKIH „ALFI“ OTKRIVA ŠOKANTNE DETALJE: „Američki specijalci su bežali od nas po Jugoslaviji!“

24 aprila 2017

Američki portal Biznis insajder sastavio je rejting listu najopasnijih i najobučenijih specijalnih jedinica na svetu, na kojoj su se američke Foke našle na prvom mestu, a ruske Alfe tek na šestom. U Moskvi smatraju da su američki analitičari potcenili ruske specijalce i da lista ne odražava objektivnu efikasnost Rusije i drugih zemalja.

Osim američkih Foka, koje su na čelu liste, u trojku najboljih ušle su i dve britanske jedinice – Specijalna brodska služba i Specijalna avio-desanta služba (SAS).

Ispred Rusije su i izraelski Sajeret matkal i Grupa za intervencije Nacionalne žandarmerije Francuske (GIGN).

Autori, međutim, nisu naveli na osnovu kojih kriterijuma je rejting lista napravljena, a u svom članku čak i priznaju da je veoma teško utvrditi koja je jedinica najbolja“.

Osim toga, autori su napravili još jednu grubu grešku, upoređivali su specijalne jedinice koje izvršavaju apsolutno različite zadatke.

– Objektivnost u ovom slučaju je ravna nuli. Nejasno je koji su bili kriterijumi i po kojim parametrima su se vodili kada su pravili tu rejting listu. Podsetiću da su pre nekoliko godina ruske jedinice bile u Americi na Međunarodnom takmičenju grupa za specijalne namene i tamo su pobedile. Potpuno smo dominirali, ubedljivo smo pobedili. Na drugom mestu su bili Brazilci – kaže za Sputnjik Igor Ševčuk, veteran grupe Alfa.

Bivši specijalac navodi da su tada Amerikanci činili sve da Rusima pomrse račune i da im ne dozvole da stignu do pobede.

– Mi smo, naravno, zauzeli prvo mesto, ali je psihološki bilo veoma teško, zato što su Amerikanci činili sve da nas sapletu, pri čemu su to činili grubo i neprimereno. Na primer, kada su naši momci završili pucanje i zamoli da im pokažu mete, oni su govorili kako su ih spalili. To je smešno, detinjarija. Potpuno je jasno kakav je tamo nivo obuke. I ako se sastavlja rejting jedinica po efikasnosti koordinacije i borbenoj sposobnosti, onda ne mislim da bi raspored na listi trebalo da bude takav kakav su napravili autori Biznis insajdera – istakao je Ševčuk.

Veteran Alfi kaže da su Amerikanci skloni hvalisanju, ali da je mit o njima kao najboljima i najjačima razbijen u Jugoslaviji.

– Mi znamo kako oni sebe predstavljaju u filmovima – oni su najjači, nepobedivi i najsnalažljiviji u svim situacijama. To, u stvari, nije tako. Ispričaću vam slučaj – Amerikanci su odlučili da organizuju turnir, borbu „prsa u prsa“ među mirovnjacima u Jugoslaviji. Ali, kada su saznali da cěe učestvovati pripadnici ruskih desantnih jedinica, Amerikanci su se povukli iz takmičenja. Njima je veoma prijatno da budu prvi među ragama, ali kada treba da se takmiče sa rasnim konjima, kakve su, metaforički rečeno, naše jedinice, onda se Amerikanci veoma brzo predaju – kaže Ševčuk.

On ističe da ruske elitne jedinice specijalne namene prolaze vrhunsku obuku i odličnu školu, a imaju i dugu tradiciju.

– Imamo vojno-pomorske specijalne jedinice koje su veoma dobro obučene. O tome se posebno ne govori, jer oni obavljaju veoma složene i teške zadatke, deluju u tajnosti i zbog toga se ne reklamiraju. Ali, ti momci prolaze kroz veoma tešku obuku. Slobodno se može reći da su naši momci najbolji na svetu. Još od sovjetskih vremena, obuka našeg Specnaza je bila najbolja. Ako bi se izvršavao neki zadatak koji se smatrao nemogućim, stručnjaci širom sveta da su znali da njega izvršavaju sovjetske specijalne jedinice – zaključio je Ševčuk.

KOMENTARI8 komentara

 1. Trifun says:

  Ma standardno hvalisanje i busanje u prsa zapadnih genocidnih hijena. Pokusavaju na fazone i psiholosku propagandu da dobijaju ratove, ali to je davno provaljeno. Najjaci covek na svetu je Rus. Dokazano. I priznato u citavom svijetu. Sada je u njihovoj 'skupstini' na poziv Putina. Drugi smo mi. Pa nas covek je skoro nokautirao medvjeda. To je zavrsilo cak i na BBC, inace antisrpkom i antiruskom rasistickom mediju koji nekaznjeno sprovodi rasizam.

 2. namćor says:

  Ma, dajte, bre vi Rusi. Šta lupetate. Pa Ameri imaju Ramba, Švarcenegera...a onog vašeg šmokljana boksera, ona inkarnacija Stalonea, ubi od batina! Uostalom, ne umete, kao ljudi ni da zalegnete, kada se puca, već čekate metke Američkih "junaka" kao kakve babe! Zar niste sve to gledali u filmovima? Šta se, bre, kurčite, tradicijom? Pa zna se da je Amerika oduvek, a vi ste samo jedno Kavkasko pleme! Koje, sticajem okolnosti vlada najvećom teritorijom na svetu (i logično, u okviru toga i najvećim prirodnim resursima), pa bi ste hteli to i da zadržite samo za sebe? A ništa Rokfeleru, Klintonovima, Bušovima....Pa stvarno...Još ste dozvolili sebi da se kurcobečite i EMT (elektromagnetni topovi) isključujete struju Američkim perjanicama na moru. Bre, Rusi, baš niste kooperativni! I HVALA BOGU DA NISTE! DA NEMA VAS, NE BI POSTOJAO SLOBODAN SVET!

  • Buba says:

   Bravo baćuške

 3. kuka says:

  Da je reč o pljačkanju, Ameri bi svakako bili apsolutni rekorderi. Ali ne može se istovremeno držati fokus na dva cilja. Pljačkanje i borba ne mogu se voditi istovremeno. Pljačkaši idu IZA vojske, jer u prvim redovima se ne može pljačkati. Američka vojska nije napravljena za odbranu, nego samo da pravi dimnu i zvučnu zavesu iza koje njihovi bogataši pljačkaju napadnute zemlje.

 4. M says:

  Kako nije jasno po kakvim kritreijima je pravljena ova rang-lista?!?Pa po političkim,to je bar jasno!To je,daklen,politićka rang lista.

 5. Dondon says:

  Iskreno nase jedinice su potpuno ravnopravne britanskim, americkim oa i ruskim. Ukoliko uzmemo u obzir kako se nasi obucavaju u odnosu na pomenute na.vrlo visokom smo nivou. Pa cist primer je raspustanje svega sto je valjalo u SRJ, a poslednje je unistavanje JSO koje su imale izuzetne podvige na kojima im mogu zavideti kolege iz sveta.

 6. Mlax says:

  Roki,Rambo i Svarci protiv Predatora....Amerikanci I njihova masta mogu svasta......

 7. Lajla says:

  Rade Stancic iz Loznice je za njih RAMBO,kako je samo prebio engleskog pilota u Cirihu,koji se hvalio da je bombardovao j*bene Srbe. On se samo K*ce iz daljine i po njihovim gebelsovim medijima,a kada stanu face to face,kake u gace.A mos mislit kada vide ruskog Specnaza.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *