VETERANI OSLOBODIOCI: Stegla se srca, suze umivale ordenje

VETERANI OSLOBODIOCI: Stegla se srca, suze umivale ordenje

17 октобра 2014

rep-veter_620x0 4t5U koji minut do 15 časova, prema centralnoj loži, korakom pobednika, stupali su oslobodioci Beograda. Borci NOV Jugoslavije, njih trideset i dvoje. Čini se, svu snagu prikupili su za ovaj dan, za dan obeležavanja slobode, koju su Beogradu doneli borci srpskog i ruskog naroda.

Korača, polako, deo naše slobodarske istorije. U ešelonu: Milan Surla, Šesta lička. Kristina – Cica Jovanović, iz Srema, prva devojka koja je na ruskom tenku ušla u Beograd.

– Ruse smo dočekali u Nikincima, odatle pravac Beograd – seća se ova žena. – Kako je bilo? Sad o tome… nema mesta da govorim, pred ovom počašću koja nam se, ponovo, ukazuje. Sve mislim, srce će mi pući.

Savka Đurić, Treća vojvođanska brigada, Ljubiša Antonijević, avijatičar. Zdenko Duplančić, Splićanin u uniformi vazduhoplovca, nema mesta gde bi stao još neki orden, Prva proleterska… Stevo Opačić, Ličanin, narodni heroj. Dobrosav Bogdanović, predstavlja se da je iz Lisovića kod Barajeva, borac Kosmajskog odreda… Zorica Đukić, Irig, Osma vojvođanska brigada, Pedeset prva divizija Narodnooslobodilačke vojske… Vaso Bunčić, Sedma banijska brigada.

– Vi ste Banijci, bogami, strašno stradali – govori Bunčiću Miloš Žigić, selo Bjelopolje, Korenica, Šesta proleterska „Nikola Tesla“.

– Jesu, Banijci su strašno stradali – dodaje Ljubomir Veljković – bombaš, Zaplanje, Grkija, Niš – Šesta lička.

Polako koračaju oslobodioci, a pokušavaju, vidi se to, da svu snagu prikupe.

– Ja sam Mileva Vujović, Danilovgrad, Zagore Donje, Četvrta poleterska – kaže nekadašnji borac, žena oslobodilac. – A ovo je Marija Štulić, moja drugarica iz Šeste ličke.

Mirko Anđelić, predstavlja se: 29. hercegovačka brigada, Trebinje. Bio je kurir Oblasnog komiteta za Hercegovinu.

– Imao sam 16 godina, kada smo oslobađali Beograd, a srce pet puta toliko veliko – kaže idući prema centralnoj loži. – A kako se sad osećam? Sad mi je deset puta veća. Da li će izdržati? Ne znam, evo već ga suze izdaju.

– Neka, Mirko, suze umivaju naše ordenje – dodaje Kristina Cica Jovanović.

– Nije to samo sad – odgovara Anđelić.

– Suze krenu kad god se setim drugova kojih više nema. Kad god pomislim na budućnost naše mladosti.

Uz ovo dvoje saboraca, i njihov je drug Jovan Radovanović, Druga proleterska, i Jovo Mišković, Kosmajski odred, preživeli junak „otpisanih“. Miloslav Gajić, rodom Banjalučanin, danas Mladenovčanin, najmlađi je živi partizan. Drug Boška Buhe. Borac sa Sutjeske i Neretve govori da drhti pred ovom počašću i nezaboravom koji mu produžava život, jer je deo ove velike svečanosti i ponovnog susreta Srbije i Rusije u veličanstvenoj proslavi 70-godišnjice slobode Beograda.

– Ne umem ni da kažem kakva su osećanja što prisustvujem paradi, dolasku Putina u državu Srbiju i svima koji je danas dostojanstveno predstavljaju.

Oslobodioci Beograda, uparađeni. Obukli najlepša odela. Svečane uniforme. Izglancali odličja. Svaki na poprsju ima po deset i više visokih odlikovanja. Razgovaraju tiho. Vraćaju se sećanja na oktobarske dane, pre sedam decenija. Izmešane sudbine. Uzvišena osećanja, korak pobednika.

– Ja sam Milan Ateljević, Trebinje, Deseta hercegovačka proleterska brigada – govori starina, tiho, u hodu.

Svaki od ovih starina koji su učestvovali u oslobođenju Beograda, u centralnoj loži imao je svoje mesto. A, kada su stigla dvojica predsednika, Putin i Nikolić, kada je usledio govor… Kada je odjeknula počasna paljba, raport komandanta vojne parade, padobranski desant, defile pešadijskog ešelona – starine su stegle srca. Odale su ih suze pred egzercirom Garde i defileom motorizovanog i vazduhoplovnog ešelona.

– Nikada nisam bio ponosniji – rekao nam je Milosav Gajić.

Narodni heroj Stevo Opačić je posle parade kazao:

– Sada sam miran. Srbija je u sigurnim rukama.

rep-veteranu ffg5PAŽLjIVO ČUVAMO USPOMENU

Uvek ćemo pažljivo čuvati uspomenu na sovjetske i jugoslovenske ratnike koji su svoje živote dali za mir u Evropi. Pamtimo taj podvig koji je omogućio da se približi naša zajednička velika pobeda. Poklanjamo se njihovom junaštvu i požrtvovanosti.

Ove reči upisao je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin u spomen-knjigu na Groblju oslobodilaca Beograda.

Putin je zajedno sa predsednikom Srbije Nikolićem posetio spomen-groblje na kojem su sahranjeni srpski i sovjetski heroji koji su stradali u borbi za oslobođenje Beograda.

Posle intoniranja ruske i srpske himne, predsednici su položili vence na kamenu kapiju na kojoj stoji natpis „Oslobodiocima Beograda“ i na spomenik „Crvenoarmejac“.

Putin je na Groblje oslobodilaca došao nešto pre 13 sati, odmah posle dočeka na aerodromu. Posle polaganja venaca, Putin i Nikolić razmenili su nekoliko reči na ruskom, a onda su se upisali u spomen-knjigu.

Nikolić je ostavio poruku: „Zastavu slobodnog Beograda i Srbije koju ste podigli 20. oktobra 1944. godine i danas čvrsto držimo u zahvalnim rukama“.

GOSTI U SKUPŠTINI GRADA

Oslobodioci Beograda biće danas gosti Skupštine grada. A, 20. oktobra, svaki od njih biće odlikovan povodom jubileja – 70 godina oslobođenja glavnog grada od fašizma.

(Novosti)

KOMENTARI6 коментара

 1. mitovi mitovi says:

  Četa šumskih bandita !!

 2. Нимбус says:

  Колико су Срба побили, да би се дочепали дедињских вила, скотине од скотина! Ето ша је овој власт на понос, је*о их Фрања Јосиф!

 3. srećko says:

  Moram priznati, stidim se ovakvih komentara. Molim vas razdvojite herojsku borbu ljudi protiv okupatora ,željnih slobode, od političkih događanja za vreme rata i posle. Retki su došli do vila .Većina je u borbu ušla u želji da se oslobodi od okupatora.

 4. невена says:

  Не пљујте по херојима ,то су наши дедови и прадедови "Ослободиоц Београда и носилац Споменице је био и мој покојни Деда ,а био је и остао Православни Србин до своје Смрти . Они су "сазидали на својој крви" имали Државу коју су оставили нама ,који смо је уништили за неколико мјесеци ,а ни ми ни наши очеви нису бољу направили ...или ...реците да јесмо Слава Херојима !

 5. Dragana says:

  OOOOO Srbi, procitajte sta je napisao Vladimir Vladimirovic Putin u spomen knjigu palim borcima! Treba da nas je sramota svih onih koji su herojski dali svoj zivot u borbi protiv fasizma, sto ni sada ne mozemo da se poklonimo senima SVIH podjednako bez obzira kakva su im ubedjenja bila. Ali, sigurna sam da im je cilj bio isti. Sloboda za obicne ljude, unistenje neprijatelja koji je porobio i tlacio narod. Mi moramo da zivimo slozni, da gledamo u buducnost kao jedno,da se secamo onih kojih nema sa postovanjem jer su zasluzili, jedino tako cemo opstati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u