VETERANI TAJNIH SLUŽBI UPOZORILI MERKELOVU: Amerika i NATO lažu povodom Ukrajine

VETERANI TAJNIH SLUŽBI UPOZORILI MERKELOVU: Amerika i NATO lažu povodom Ukrajine

3 septembra 2014

An armed militiaman supporting self-proclaimed Donetsk People's Republic guards checkpoint in eastern Ukrainian city of DonetskNemačkoj kancelarki obratili su se članovi organizacije „Veterani tajnih službi za razumnost“ (Veteran Intelligence Professionals for Sanity, VIPS).

Ta grupa je osnovana 2003. godine, jedan od njenih ciljeva je bio protest protiv korišćenja lažnih obaveštajnih podataka na osnovu kojih je doneta odluka o agresiji SAD, Velike Britanije i i drugih zemalja na Irak.

Originalni tekst pisma objavljen je na portalu Consortium News, koji je osnovao nezavisni američki novinar Robert Peri.

Pozivajući se na sopstveno iskustvo, autori pisma, između ostalog, smatraju da uoči samita NATO treba da upoznaju Angelu Merkel sa svojim stavovima.

„Treba da znate da optužbe protiv Rusije da je izvršila veliku invaziju na Ukrajinu nisu potkrepljene verodostojnim podacima“ – navodi se, između ostalog, u pismu.

– „Obaveštajni podaci“ koji su do sada predstavljeni izgledaju isto tako sumnjivo i politički motivisano kao i nesumnjivo lažni podaci koji su se koristili pre 12 godina da bi se opravdala invazija na Irak na čelu sa SAD.

Mi nismo videli verodostojne podatke da je Irak tada posedovao oružje za masovno uništavanje i ne vidimo verodostojne podatke o ruskoj invaziji.

Pre 12 godina nemački kancelar Gerhard Šreder je bio svestan nepouzdanosti obaveštajnih podataka o iračkom oružju za masovno uništavanje i odbio je da se pridruži napadu na Irak.

Po našem mišljenju, Vi treba s istom sumnjom da se odnosite prema optužbama koje Stejt department i NATO iznose, govoreći o ruskoj invaziji na Ukrajinu“.

Veterani tajnih službi naglašavaju da je američki predsednik Obama svojevremeno, pod pritiskom pristalica rata, umalo naredio napad na Siriju na osnovu problematičnih „obaveštajnih podataka“.

„Upravo zbog toga što nepouzdani obaveštajni podaci igraju sve važniju ulogu prilikom donošenja ozbiljnih odluka, smatramo da je mogućnost eskalacije sukoba i njegovog izlaska van granica Ukrajine značajno porasla poslednjih dana.

Što je još važnije, mi smatramo da se taj konflikt može izbeći, u zavisnosti od stepena zdravog skepticizma koje Vi i drugi evropski lideri prodemonstrirate na predstojećem samitu NATO“.

Po mišljenju autora dokumenta, generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen „ne govori uvek istinu i u prošlosti je već koristio lažne podatke.

Vrlo je verovatno da se tekstovi za njegove govore i dalje pišu u Vašingtonu“.

„Po našem mišljenju, Porošenko i Jacenjuk treba da dobiju nedvosmislen odgovor: neće dobiti nikakvo članstvo u NATO.

I NATO, takođe, treba da se odrekne od bilo kakvih namera da vodi „posredni rat“ [proxy war] protiv Rusije.

I druge članice NATO treba jasno to da shvate“ – podvukli su autori pisma Angeli Merkel.

(Fakti.org)

KOMENTARI2 komentara

  1. VESNA says:

    To je jos za vreme vladavine onog morona Busha mladjeg otkriveno. Amerika je tvrdila sa Sadam ima nuklearno oruzje I napadnut je I unisten Irak da bi kada su se uvukoli u svaku poru Iraka otvorili svoje firme I krenuli eksploataciju ,rekli ups nemaju nuklearno oruzje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *