ВЕТОН СУРОИ ШОКИРАО: „Независност Косова је упитна, плаћамо да Тачи не оде у затвор“

VETON SUROI ŠOKIRAO: „Nezavisnost Kosova je upitna, plaćamo da Tači ne ode u zatvor“

20 februara 2019

„Kosovo je država koja je dovela u pitanje svoju nezavisnost, teri+torijalni integritet i Ustav“, ocenio je prištinski publicista Veton Suroi. On je to naveo povodom 11 godišnjice „kosovske nezavisnosti“ za „Koha ditore“.

Prema njegovim rečima, određena grupa ljudi, koja se već dugo identifikuje sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je projekat nezavisnosti pretvorila u projekat pljačke, ličnog bogaćenja, a zbog gubitka perspektive sve češće se može čuti „nikada nije kasno da se ostave duvan i Kosovo“. Suroi navodi da takse uvedene Srbiji treba ukinuti, ali i dodaje da nije poznato ni kada ni kako će to biti učinjeno.Cilj je bio da se radi na normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, stvaranju prostora za slobodno kretanje robe, kapitala i ljudi, rekao je on i ocenio da bi bilo dobro ako bi se paralelno radilo na suspenziji takse i jačanju pregovaračkog okvira “između Kosova i Srbije”.

Komentarišući odnos međunarodne zajednice prema “Kosovu i kosovskim liderima” Suroi konstatuje da nije samo „izveštaj Dika Martija stvorio Specijalni sud, već i celokupni odnos međunarodne zajednice prema Kosovu“.

– Naša država dugi niz godina plaća agencije za lobiranje u Vašingtonu i na drugim mestima, ne da bi unapredile interese zemlje, već da spreče da Tači ode u zatvor – rekao je Suroi.

Kako je on dodao, iz tog ugla gledano „za one sa slabim pamćenjem“, mora podsetiti da su pre nekoliko godina ambasadori najuglednijih zemalja na Kosovu izjavili da je Zajednica srpskih opština, koju je Tači prihvatio, u interesu Kosova.

Suroi je za Koha ditore rekao da se Kosovo mora vratiti na čvrstu platformu koja zahteva pregovore o dobrosusedskim odonosima, a ne o prisustvu Srbije na Kosovu.

Na pitanje šta se moglo postići za 11 godina državnosti, Suroi je ocenio da je “Kosovo postalo i država u kojoj je većina stanovništva funkcionalno nepismena i besperspektivna”. Ulaganja su otišla na korupciju, zapošljavanja u javnom sektoru ljudi bliskih stranci ili klanu…

– Za veliku većinu građana Kosovo je sinonim za društvene mreže na kojima većina provodi vreme. A trebalo je biti drugačije, tako da Kosovo ne trguje nezavisnošću, da ulaže u ljudski kapital kroz obrazovanje, stvara ambijent za razvoj privrede, preduzetništva i poljoprivrede. Umesto na asfaltiranje dve milijarde evra mogle su biti uložene za proizvodnju struje, očuvanje životne sredine ili za otvaranje radnih mesta – rekao je on.

Suroi skreće pažnju i na Tačijeva ponavljanja da je spreman da načini ovu ili onu izmenu Ustava, čime pravi dve greške, i šalje poruku da se „može ići u kupovinu kad god poželi“ i pokazuju da je sve za pregovaranje.

– Jer ako se može pregovarati o području i ustavnom uređenju zemlje, onda se celi paket nezavisnosti zapečaćen s mišljenjem Međunarodnog suda pravde 2010. godine može dovesti u pitanje – navodi Suroi.

(Sputnjik)

 

KOMENTARI11 komentara

 1. Milica says:

  Veton i bilo ko drugi ne treba da se boje za nezavisnu drzavu KiM dok je vucica i dacica u Srbiji.

  • Zapadnjak says:

   A ti Milice,ako ti je to pravi nick treba da se bojiš jedino da ovi protesti što duže potraju,tako ćeš ti i tebi slični recimo razarači Srbije iz DS,DSS a koji su u šapama Đilasa pokazati koliko stvarno volite svoju zemlju,Kosovo a i nas u dijaspori.Stomak mi se prevće od takvih kao što si ti,jedina želja ti je da nestane Vučića i Dačića,a ti ćeš Milice onda biti predsednik skupštine,garantovano.

 2. Slobodanka says:

  Veton Suroi se boji kompromisa. Taj kompromis sve više liči na mali kamen na kom se može razbiti carska kočija, u ovom slučaju to bi bila kosovska carska kočija. Pokušavam da gledam iz njihovog ugla da bih procenila neprijatelja. Puno više he kritikovao Tačija, a Haradinaja ni pomenuo nije sem indirektno kad je rekao da treba povući takse 100%. Za Haradinaja ne plaćaju da on ne bude osudjen? Primetno je da daje podršku Haradinaju i najvažnije onom rešenju da se sadašnje granice Kosova ne diraju. Zapravo on najviše kritikuje mogućnost da bude napravljena izmena Ustava Kosova. Ustav samoproglašenog Kosova i nečlanice UN, dakle ustav kvazidržave koja je izvan toga i daleko od toga da se može smatrati državom, kako njen ustav može biti stariji i veći od ustava Srbije? Po pitanju Ustava i državnosti Srbija je glavni igrać, mi imamo glavnu polugu u rukama. Srbija samo u slučaju ako želi da prizna Kosovo onda treba da izvrši izmenu svog Ustava. Ako nema ama baš nikakvog kompromisa sa njihove strane, nego očekuju samo čistu i golu kapitulaciju Srbije neće ni Vučić moći da napravi sveobuhvatni sporazum, niti će menjati ustav Srbije. Ako nema izmene njihovog autsajderskog ustava koja bi omogućila kompromis onda neće biti ni izmene USTAVA Srbije, to za njih znači da nema sveobuhvatnog sporazuma ni priznanja Kosova od strane Srbije, a Suroi toliko sigurno zna. ... ČEGA SE ON BOJI? U našem Ustavu u delu "Teritorije i granica" član 8 stoji: "Teritorija Republike Srbije je jedinstvene i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predvidjenom za promenu Ustava". ... Pretpostavljam da nešto slično postoji i u ustava tkzv. Kosova. Da li bi ne baš složni kosovski parlament izglasao dogovoreni kompromis tj. razgraničenje? Ako bi izglasao kako se to odražava na njihovu još uvek pravno nepotvrdjenu državu? Nešto iz oblasti prava je u pitanju, a ja nisam pravnik.

 3. Slobodanka says:

  Evo Haradinaj se takođe boji razgraničenja, a to znači da se boji i izmena ustava Kosova i njihovih drugih akata. Tvrdi da to nije dobro zbog podele po etničkoj liniji, a ja imam utisak da on nešto drugo krije i da se nečeg drugo boji. Samo ne mogu da otkrijem šta je to. ... Evo šta kaže; "PODELA po etničkoj liniji je nemoguća i nerazumljiva na političkom nivou", izjavio je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj. Haradinaj je na konferenciji za medije nakon sednice kosovske vlade ocenio da je opasna izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da je razgraničenje predlog Beograda u pregovorima sa Prištinom, preneo je RTK na srpskom jeziku. "Stav Dačića nije nov, samo je još jednom potvrdio da je zvanični stav Srbije etnička podela, ali to je ono što je dovelo do tragedije na Balkanu. To su opasne izjave, podela po etničkoj liniji je nemoguća i nerazumljiva na političkom nivou", rekao je Haradinaj.

  • Velika Metla says:

   Slobodanka,o kakvom razGRANičenju i kompromisu ti pišeš,kukala ti majka??? Ooooo,svašta!

   • Milan says:

    ZNAM ŠTA MI SE SVE NE SVIDJA KOD KUĆE. Ne budi površan, nego napiši odgovor na pitanje ČEGA SE ONI BOJE. Imali su podršku SAD i ostalih da Uu praksi naprave svoju državu, samo im nedostaje pravno priznanje. Države koje poštuju samo silu pomogle su im da naprave svoju terorističku državu, zatim imaju evo podršku tih istih da naprave vojsku itd. Kad imaju tako jaku podršku ČEGA SE BOJE? Jasno sam napisala "Pokušavam da gledam iz njihovog ugla da bih procenila neprijatelja." Veton Suroi nije tek i samo publicista, to je samo njegovo skromno predstavljanje. Oni izmedju sebe imaju tektonske poremećaje naprimer zbog demarkacione linije sa Crnom Gorom. Ovo bi za njih bilo krupnije, sukobili bi se medjusobno zbog toga i ubrzali bi pražnjenje Kosova.

   • Slobodanka says:

    Slobodanka je ode. Milan povremeno koristi moju imejl adresu.

   • Slobodanka says:

    Nisam za razgraničenje, ni za lažni kompromis, ali ni za globalizam. Ali kad za to isto nije iz EU-globalistana Merkelova i PREDSTAVNICI V. Britanije, zatim nije za to Haradanij i evo ni Veton Suroi onda KAKO SAM SE NAŠLA ZAJEDNO SA NJIMA? Da li je u pitanju slučajno podudaranje ili još nešto ne primećujem? Ako odmah pristupe završavanju sporazuma a bez gubljenja vremena na traženje kompromisa, onda pohlepni i nestrpljivi globalisti brže će se obezbediti po pitanju Trepče i svega ostalog što ih jako interesuje na našem KIM. Zatim u Briselu je i centrala NATO-a pa će i oni brže uknjižiti teritoriju našeg KIM, uvodjenjem "Kosove" u NATO članstvo. Dok troše vreme na traženje kompromisa, a to bi potrajalo, dotle NATO i EU upašće u nove probleme. Biće sve slabiji i zauzeti svojim brigama sve manje će ih interesovati i Srbija i Kosovo. Da bi izbegli ekonomske sankcije SAD i EU da li ovim kupuju vreme?

 4. Velika Metla says:

  Kosovo je država........! "kosove" NIJE država nego narko-kartel sa krimosima u vrhu koji predvodi taj isti narko-kartel!

 5. padre says:

  Mnogo on traži os šiptara, da ulažu u ljudski kapital kroz obrazovanje, stvaraju ambijent za razvoj privrede, preduzetništva i poljoprivrede, to ipak nije u duhu sinova orlova!

 6. Milica says:

  moram da objasnim svoju poziciju na komentar,osobe koja ne zna da li sam Milica ili neko drugi. Stivo je dosta staro (od jucer),pa nisam sigurna da li ce me iko procitati,a posebno osaba koja mi se obratila,a pri tom ne znam da li da joj se obratim u zenskom ili muskom liku.Zasto sam rekla da ovi siptari ne brinu za nezavisno Kosovo dok je u nas dacica i vucica". To sam rekla zbog toga sto je cova dacic rekao da je zvanicna pozicija Srbije razgranicenje,(a i cova vucic mu se onda pridruzio), a pri tom cova ne zna ni gdje je ta linija razgrancinja. To ce valljda da izboksuju na licu mjesta. To znaci da ovi pametnjakovici nemaju ni plan, ni strategiju,a ni namjeru da stite suverenitet i integritiet Srbije.Nista im nije sveto. Da se razumijemo, ja nisam za nikakvo razgranicenje, ja nisam da se odreknemo pedlja KiM, ni pedlja. Takodjer ne vjerujem ni opoziciji, gdje defiluju likovi poput djilasa, jeremeca, borka...Bojim se i jednih i drugih, ne znam kome mi Srbi mozemo vjerovati, jer su oni svi prodana bagra.Jedno vrijeme htjela sam da vjrujrm da vucic pokusava da dobije na vremenu,ali poslije ovih izjava o razgranicenju ne ostaje ni najmanja sumnja da oni uveliko pripremaju izdaju, i sad kuvaju zabu, a ta zaba ili zabe smo mi.I dok se mi na d. mrzama svadjamo, raspravljamo za koga jesmo i za koga nismo,djelimo se, rasipamo bespoterebno enetgiju, objasnjavomo nasim vlastodrscima da postoji Ustav Srbije, Rezolucija 1244,(na sta oni iz svega dosadasnjeg pljuju), oni krcme Srbiju i KiM u Srbiji.Na ovom sajtu obrisan je moj komentar gdje kazem da ulice Beograda i svih drugih gradova u Srbiji budu zakrcine na protestu "Zaustavimo veleizdaju" da se sadasnjim i svim budicim ledi krv u zilama samo na pomisao o izdaji. Jedino nam ostaju SPC i ljudi patriote poput g.Lopmpara, g.Pavica, g.Kovica, g. Brdara, g. Nikica ...Da se razumijemo NI PEDLJA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *