Veza između CIA, mudžahedina i SDA

Veza između CIA, mudžahedina i SDA

2 avgusta 2013

CIA01Komandant odreda „El mudžahedin“ Abu Mali za vreme i posle rata u BiH bio je operativna veza današnjeg poslanika SDA u Predstavničkom domu parlamenta BiH Šemsudina Mehmedovića, tvrdi ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

Mehmedović je u to vreme prvo bio šef tešanjske policije, a zatim ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Galijašević je ispričao da je Abu Mali tokom celog rata u BiH obaveštavo islamsku grupu u San Dijegu u Kaliforniji o toku i ciljevima rata.

On ističe da je taj podatak, kao i da su i u San Dijegu, a ne samo Nemačkoj, obučavani piloti koji su učestvovali u napadu 11. septembra postao poznat nakon konferecije za novinare direktora američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) generala Kita Alekzandera.

Galijašević tvrdi da je NSA juče potvrdila saznanja i informacije koje je Ekspertski tim jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i korupcije konstantno dostavljao bezbednosnim agencijama i javnosti. On navodi da je Mehmedović svoju operativnu vezu – Abu Malija vodio pod imenom „Vazal“. Kada je komandant mudžahedina za to saznao bio je uvređen jer, prema rečima Galijaševića, „vazal“ znači „sluga okupatora“, a ne „sluga Božiji“.

On napominje da su prvi mudžahedini u BiH stigli, zahvaljujući Mehmedoviću koji ih je doveo u selo Jablanicu kod Tešnja, a sarađivao je i sa Šeikom Abel Azizom Barbarosom, optuženim za napad na stambeni kompleks u Dahranu u Saudijskoj Arabiji 1996. u kome je 372 ljudi ranjeno, a 19 poginulo.

Galijašević navodi da je Mehmedović u ratu pomogao mudžahedinima da steknu uslove za državljanstvo BiH tako što im je omogućio da se venčaju sa ženama sa ovih prostora.

„On je ugostio i poznatu terorističko-kriminalnu grupu iz Rubea u Francuskoj, a jedan od njenih šefova Kristofer Kaze Abu Velid slikao se sa odsečenom srpskom glavom na Crnom Vrhu kod Tešnja zbog čega se protiv Mehmedovića vodi istraga“, priča Galijašević.

Prema njegovim rečima, Abu Mali je i danas državljanin BiH i stanuje na adresi Predsedništva BiH. Državljanstvo je dobio pod jednim od 170 sumnjivih imena sa te ili sličnih lokacija. Ranije je stanovao na adresi španske Ambasade u Sarajevu, navodi Galijašević.

Abu Mali, odnosno Alžirac Abdel Kader Mokhtari državljanstvo u BiH dobio je kao Halid Ibn Abdulah, poreklom iz Kuvajta, kao i Halid Šeik Muhamedi, prvooptuženi za napad 11. septembra. Galijašević navodi da su njih dvojica jedan do drugog u knjizi državljana BiH. Abu Mali je kasnije promenio ime u Halid Ćatić, a onda je kao ataše u diplomatskoj misiji BiH pri UN nastupao pod imenom Safet Abid Ćatović.

Kao jedini problem Galijašević smatra činjenicu da je CIA u ratu u BiH koristila usluge Abu Malija i sada ne mogu govoriti o prirodi tog odnosa.

„NSA, kao druga Agencija koju vodi savetnik predsednika SAD, mora to otkrivati da bi zaštitila kredibilitet i opravdala program telefonskog i elektronskog nadzora koji je otkrio bivši službenik CIA Edvard Snouden“, dodao je Galijašević.

Galijašević ističe da je NSA, odnosno njen direktor juče otkrio da u San Dijegu deluje jak islamski centar sa kojim današnje vehabije iz BiH održavaju vezu. Amerikanci su znali i da je Muhamed Apta, ključni operativac izvođenja napada 11. septembra, imao državljanstvo BiH i da je godinu dana pre tog napada šest meseci proveo u Bočinji kod Maglaja.

U aferi prisluškivanja NSA je dokazala da su znali te podatke što je i otkrio direktor ove agencije. Galijašević ističe da je general Alekzander defitinitvno potvrdio vezu Halida Al Mihdara sa tzv. grupom iz San Dijega gde je prošao kurs za pilota i da su naknadnim preslušavanjem njegovih razgovra došli do ćelije u kojoj je bio Adis Medunjanin, državljanin BiH.

„Tako je sprečen teroristički napad na njujorški metro i ta grupa je, zahvaljujući tome, uhapšena i osuđena zajedno sa Medunjaninom, kako tvrdi direktor NSA“, objašnjava Galijašević.

U izveštaju o 11. septembru koji je urađen 2004. godine na više od 500 strana i usvojen u američkom Kongresu samo je dva puta pomenuta BiH i to u kontekstu da su Navaf Al Hazmi i Halid Al Mihdar jedno vreme ratovali u BiH i da su o tome imali saznanja.

„Nakon jučerašnje konferencije NSA saznajemo da su Amerikanci sve vreme znali za ulogu Izetbegovićeve nomenklature i mudžahedina i terorista“, zaključio je Galijašević.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *