Veza između ekonomije Adolfa Hitlera, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država

Veza između ekonomije Adolfa Hitlera, Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država

20 januara 2014

AmericanFascismHjalmar Šaht je bio Hitlerov momak za ekonomiju. Prema Vikipediji, Šaht je “ postao pobornik Adolfa Hitlera i nacističke partije, služio je u Hitlerovoj vladi kao predsednik Rajhsbanke i ministar ekonomije.

Kao takav, Šaht je odigrao ključnu ulogu u sprovođenju politike koja se pripisuje Hitleru.“

Dobro, svi znamo šta se desilo s Hitlerom. Ali šta je s Šahtom ?

Henri Hazlit je 9. juna, 1947. napisao u Njusviku:

„Nacizam je poražen u ratu. Hjalmar Šaht, ekonomski čarobnjak nacista, je u zatvoru.

Dakle, Hitler je mrtav, a njegov momak za ekonomiju je otišao u zatvor. Ali šta je s ekonomskim idejama kojae su njih dvojica sprovodili zajedno ? Šta se s njima desilo ?“

Hazlit nastavlja:

„Kada Šaht i njegovi preživeli kamaradi pogledaju svet danas, mora da su utešeni. Intelektualni šahtizam je pokorio Evropu. Sistem kontrole cena, kontrola plata, kontrola profita, kontrola kamate, kontrola razmene, spoljnotrgovinska kontrola, bilateralni ugovori, sledovanja, prioriteti, alokacija, kvote, posebne dozvole potrebne za svako nešto više, skrivena rastuća inflacija potisnuta navedenim sredstvima – to je šahtizam. I to je sistem koji je skoro svaka zemlja u Evropi sada prihvatila. “

Dakle, ideje nisu umrle niti su bile ograničene na zatvorske ćelije. Svaku od tih ideja, ne samo da je Evropa prihvatila, već su je prihvatile i SAD !

Hitlerove spoljnopolitičke aspiracije su možda poražene u ratu. Međutim, isto se ne može reći o njegovim ekonomskim politikama. Ove ideje će prihvatiti i primeniti ratni pobednici !

Više od bilo kog drugog sistema ideja, fašizam bi trebao da bude na prvom mestu prioriteta libertarijanaca, da ga raskrinkavaju i ustrajno ga gone. Vladajuće elite su sasvim svesne da čak i one ne mogu da se održe u komunističkom sistemu. Međutim, veruju da je fašizam njihov zlatni pehar.

Šta je fašizam ?

Lu Rokvel ima odgovor:

“ Fašizam je sistem vlasti koji kartelizuje privatni sektor, s centralnim planiranjem i subvencionisanjem proizvođača, uzdiže policijsku državu kao izvor reda, negira osnovna prava i slobode pojedinaca, i izvršnu državnu vlast čini neograničenim gospodarem društva.“

Da li vam to zvuči kao Amerika danas ? Da li uopšte treba da pitam ?

Svi smo uključeni u borbu slobode protiv fašizma.

(Magacin.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    NACIZAM NIJE PORAŽEN PROMENIO JE OBLIK, OVO ŠTO SE DEŠAVA JE SAMO NJEGOVO DRUGO LICE.ONI RAČUNAJU NA ZABORAVNOST LJUDI I OPET KREĆU U OSVAJANJA I PONAVLJANJA ISTORIJE. PRE 23 GODINE SAM UČESTVOVAO U RATOVIMA I PRISETIO SE VEĆ VIĐENE ISTORIJE.TADA SAM GOVORIO " U DRUGOM SVETKOM RATU NISU POBEDILI SAVEZNICI KAKO JE PISANO U ISTORIJI VEĆ JE POBEDIO NACISTIČKI KAPITAL I IDEJA KOJA JE PROMENILA OBLIK I ČEKALA SVOJ TRENUTAK KOJI JE DOŠAO RUŠENJEM BERLINSKOG ZIDA". VREME ĆE POKAZATI HOĆEMO LI BITI PAMETNIJI NEGO 1939.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *