Вежбама убрзајте циркулацију

Vežbama ubrzajte cirkulaciju

5 marta 2019

ŠTO su razvijeniji kardiovaskularni i respiratorni sistem, to je veći protok krvi. Bolja cirkulacija znači da će veći broj crvenih krvnih ćelija koje su bogate kiseonikom stići do mišića i organa. Povećana količina krvne plazme i drugih materija doprinosi stvaranju energije, što dovodi do dobrog zdravlja kako fizičkog, tako i psihičkog. Istovremeno, dobra cirkulacija doprinosi boljem prilagođavanju na predstojeću promenu godišnjih doba.

Da bi se ojačalo srce i pluća najbitnija je redovna rekreacija. Koje vežbe su za ovu namenu najbolje savetuje Igor Kovačević, diplomirani profesor fizičkog vaspitanja i sporta i osnivač pokreta „Živi zdravo“.

POLUSKLOPKA

Ležeći na leđima podižite jednu nogu, blago savijenu u kolenu, do ugla od 90 stepeni u odnosu na zglob kuka, a obema rukama i samo lopatičnim delom leđa podižite se ka podignutoj nozi. Zadržite ovaj položaj dve do tri sekunde, uz postepeni izdisaj, pa se vratite u početni položaj. Ponovite isto podižući drugu nogu. Pri tome donji deo leđa nikako ne sme da se odiže od podloge. Uradite po 10 podizanja za svaku nogu.

POLUČUČANJ

Iz stojećeg položaja postavite stopala paralelno, malo šire od širine kukova. Ruke su uz telo. Savijajući kolena, gurajte zadnjicu pozadi kao da želite da sednete na neku udaljenu stolicu. Istovremeno trup naginjite blago ka napred, leđa su prava, blago nagnuta napred, ruke podignite ispred tela. Spustite se do ugla od 90 stepeni, zadržite položaj dve sekunde. Uradite 20 puta.

ČETVORONOŽNA DIJAGONALA

Iz četvornožnog položaja (kada ste oslonjeni na kolena i na šake, leđa ispravljena) podižite suprotnu ruku i nogu istovremeno, a glava mora da bude u produžetku kičmenog stuba.Zadržite poziciju tri sekunde, vratite se u početni položaj pa podignite drugu ruku i noge. Uradite 20 puta.

NAPOMENA: Sve tri vežbe radite jednu za drugom, a onda u zavisnosti od trenutnog nivoa fizičke spremnosti, ponovite od dve do četiri serije sa pauzama od dva minuta između njih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *