ВЕЗЕ ИЗМЕЂУ ДВЕ НАЈВЕЋЕ НАТО ЧЛАНИЦЕ НИСУ ДОБРЕ: Пале су на најнижу тачку

VEZE IZMEĐU DVE NAJVEĆE NATO ČLANICE NISU DOBRE: Pale su na najnižu tačku

24 septembra 2021

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da veze Turske sa Sjedinjenim Američkim Državama nisu dobre.On je kazao da Vašington mora da „sredi“ stvari u vezi s tim što je Ankara kupila ruske odbrambene sistema S-400, objavila je televizija Haberturk.

Veze između NATO saveznika pale su na najnižu tačku ranije ove godine kada je Vašington uveo sankcije turskoj vojnoj industriji zbog kupovine ruskih odbrambenih sistema S-400, prenosi Rojters.

A takođe je, kako navodi Rojters, Vašington izbacio Ankaru iz svog mlaznog programa F-35, gde je ona bila kupac i proizvođač.

„Ne mogu da kažem da se odvija zdrav proces u tursko-američkim vezama. Kupili smo F-35, platili smo 1,4 milijarde dolara, a ti avioni nam nisu predati. Sjedinjene Države moraju to prvo da reše“, rekao je Erdogan novinarima nakon što je prisustvovao Generalnoj skupštini Ujedininjenih nacija u Njujorku.

Turski predsednik je poručio da će Ankara zadovoljiti svoje odbrambene potrebe na drugim mestima ukoliko Vašington ne pomogne.

Dve zemlje bi trebalo da sarađuju kao prijatelji, ali „trenutni pravac ne obećava“, rekao je Erdogan i dodao da američki predsednik Džo Bajden nije „počeo dobro“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *