„Video sam mudžahedine sa odsečenom glavom moga oca“

„Video sam mudžahedine sa odsečenom glavom moga oca“

30 jula 2013

TešanjKada sam na fotografijama video mudžahedine sa odsečenom glavom mog oca Branislava Đurića u policijskoj stanici u Tesliću imao sam 17 godina. Nikada mi niko ni iz jedne institucije nije odgovorio gde je glava mog oca i njegovih saboraca.

Rekao je ovo “Glasu Srpske” Brane Đurić, sin ubijenog Branislava.

Njegovog oca mudžahedini su izmasakrirali 22. septembra 1992. godine na liniji između Teslića i Tešnja, na Crnom Vrhu, lokalitet Kužno groblje, zajedno sa Blagojem Blagojevićem i Nenadom Petkovićem. Posle mudžahedinskog pira i masakra sve trojici su im odsekli glave koje do danas nisu pronađene.

– Od tada je prošla 21 godina. Obraćao sam se svim nadležnim institucijama od policije, tužilaštva, BORS-a, Komisije za traženje nestalih… ali do nedavno nisam uspeo da dobijem nikakvu informaciju o tome gde bi moglo da se nalaze glave moga oca i njegovih saboraca. Tek pre dvadeset dana, kad su objelodanjene informacije o zločinima Šemsudina Mehmedovića, dolazili su, uzeli su mi krv za DNK nalaz i rekli da bi uskoro moglo da pronađu glavu mog oca – kaže Đurić.

On ističe da su navodno lovci pre dve godine pronašli te tri lobanje na Tromeđi između Maglaja, Tešnja i Teslića i da su tada one odnesene u Visoko. Kaže da veruje da se lobanje i danas tamo nalaze i da se o svemu tome odavno sve zna, ali da je neko moćan svesno to sve sakriva.

Kaže da već godinama postoje informacije, svedoci i fotografije i video zapisi iživljavanja mudžahedina nad trojicom zarobljenih i masakru nad njima.

– Postoje i fotografije na kojima se vidi grupa Bošnjaka, komšija. U razgovoru sa poznanicima saznao sam da je tu bio i radni kolega Blagoja Blagojevića koji je, i pored toga, masakriran – kazao je Ćurić i dodao da Srbi i Bošnjaci u Tesliću, Tešnju i okolini i dalje strahuju od Mehmedovića.

On se na kraju zahvalio ekipi “Glasa Srpske” koja ga je posetila, kazavši da smo prva medijska kuća koja je posetila njegovu porodicu.

“Glas Srpske” ranije je objavio da je osumnjičeni za ratni zločin u “predmetu Ozren”, potpredsednik SDA i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović u više navrata posredno, ali i lično svedocima počinjenih zločina pretio likvidacijama.

Izvor iz istrage rekao je da je SIPA početkom jula Tužilaštvu BiH dostavila izveštaj o počinjenom krivičnom delu ometanje rada pravosuđa sa spiskom osoba koje će biti likvidirane ako Mehmedović bude uhapšen.

SIPA je “predmet Mehmedović” finalizovala početkom jula i on je uhapšen 19. jula. Poslije saslušanja predat je Tužilaštvu BiH koje ga je samo sat kasnije, uprkos dostavljenim dokazima, pustilo na slobodu.

Mehmedović, koji je bio ratni načelnik policije u Tešnju, uhapšen je zbog zločina nad Srbima počinjenih tokom 1992. i 1993. godine. Osim Mehmedovića, za ratne zločine u tom predmetu osumnjičen je i aktuelni bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom i ratni načelnik SDB Tešanj Amir Ahmić, policijski službenik MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Sead Dizdarević i penzionisani policajac iz Tešnja Fadil Bašić.

Identifikacija

Đurić ističe da iako nije prisustvovao identifikaciji, preostale delove tela masakriranih, rođaci i kolege, kaže, identifikovali su po delovima obuće.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *