ВИДЕО: Ветрењаче старе хиљаду година и данас раде

ВИДЕО: Ветрењаче старе хиљаду година и данас раде

6 фебруара 2017

635738_untitled_f

У селу Насхтифан у северноисточном Ирану живи Мохамад Етебари, последњи чувар античке традиције. Он је посветио свој живот чувању историјских ветрењача (или млин на ветар) које и данас раде.

Али, он не зна колико ће дуго живети, док млади и нису претерано заинтересовани да се посвете овој традицији. Без његове бриге, ветрењаче које су сместиле ово место на туристичку мапу, могле би да престану да раде, преноси радиосарајево.ба.

– Чист ваздух тера ветрењаче да се окрећу, ваздух због којег сви дишемо – каже Етебари.

Направљене од природне глине, сламе, дрвета… ветрењаче мељу зрна у брашно скоро хиљаду година. Вертикална оса слична је као у оним ветрењачама које датирају из, близу 500 године нове ере.

Свака ветрењача састоји се од осам комора, а у свакој комори је шест оштрица. Јак ветар улази у коморе и покреће оштрице, које мељу зрна. Структуре су високе скоро 20 метара.

Ова област позната је по јаким ветровима, па је назив Насхтифан настао од речи које значе „јаке олује“.

Ветрењаче су 2002. године препознате као национално наслеђе, али њихова будућност је несигурна. Етебари и даље не зна ко ће се бринути о ветрењачама када њега не буде. А данас постоје и лакши начини за млевење зрна, пише Натионал Геограпхиц.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u