ВИКИЛИКС објавио документа о пучу у Турској!

VIKILIKS objavio dokumenta o puču u Turskoj!

20 jula 2016

wikileaks 4565Vikiliks je, uprkos masovnim sajber napadima, objavio jedan deo od skoro 300.000 imejlova i na hiljade fajlova vladujuće stranke u Turskoj.

Vikiliks je pre dva dana najavio da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

Deo od 294.548 imejlova Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) objavljene su u 23 h po lokalnom vremenu u Turskoj.

„Vikiliks je ubrzao objavljivanje dokumenata kao odgovr na čistke u Turskoj nakon pokušaja državnog udara“, navedeno je u saopštenju Vikiliksa.

„Verfikovali smo materijal i izvor, koji ni na koji način nije povezan sa pokušajem državnog udara, niti sa rivalskim političkim partijama ili državama“, dodaje se u saopštenju.

Vikiliks naodi da je objavljivanje skoro 300.000 imejlova samo prvi deo u nizu i obuhvata 762 „sandučeta“ koja počinju slovima od A do I.

Svi imejlovi su sa domena „akparti.org.tr“ koji pripada vladajućoj poličkoj stranci u Turskoj.

Imejlovi su iz perioda od 2010. do 6. jula. 2016. godine, samo nedelju dana pre neuspelog puča.

Vikiliks navodi da su, uoči objavljivanja dokumenata pretrpeli sajber napad, koji je verovatno za cilj imao sprečavanje objavljivanja imejlova.

„Napadi se i dalje nastavljaju i korisnici imaju teškoće u pristupu materijalu“, dodaje se.

Režim Redžepa Tajipa Erdogana smenio je za 72 sata 49.321 osobu nakon neuspelog pokušaja vojnog puča u zemlji. Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Te mere sprovedene posle neuspelog puča izazvale su zabrinutost zapadnih zemalja koje su pozvale Tursku da poštuje vladavinu prava i ustavni poredak kao i da se uzdrži od moguće opšte represije u zemlji.

U noći 16. jula pokušan je vojni puč u Turskoj, sa glavnim sukobima koji su se odvijali u Ankari i Istanbulu.

Tursko državno vođstvo je u međuvremenu objavilo da je puč ugušen, a prema poslednjim informacijama 290 ljudi je tokom njega ubijeno, a 1.440 osoba je ranjeno.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *