Да ли је ВИКИЛИКС ОКТРИО ко је у СПЦ играч Запада и ко су сукобљене стране у СПЦ!?

Da li je VIKILIKS OKTRIO ko je u SPC igrač Zapada i ko su sukobljene strane u SPC!?

3 maja 2017

Hercegovački episkop Grigorije, kako navode depeše Vikiliksa, je  jedan moćan igrač u SPC na koga zapad može računati u vremenu koje dolazi.

U želji da se dobro pozicionira i proširi svoju moć i uticaj u  SPC, episkop Grigorije je pokrenuo niz privatnih poslova i stekao zavidan kapital.

Međutim, Grigorije ima jedan gotovo nesavladiv problem, a to je Irinej bački, čiji uticaj u SPC je i dalje veoma jak. Posle uklanjanja vladike Kačavende, kome je, kako se spekuliše, dobrim delom kumovao vladika Grigorije, otvorile su se mogućnosti za njegov veći uticaj u crkvi.

Sve svoje otrovne strelice Grigorije je sada usmerio na Irineja bačkog, i klan vladika vezanih za bačkog episkopa.

Kompromitovanjem bačkog episkopa, Grigorije računa da će se bolje pozicionirati u SPC i steći jače adute prilikom narednog izbora za patrijarha i ujedno ukloniti ozbiljnu konkurenciju.

Kad je propao pokušaj da se kompromituje mitropolit Porfirije u Trebinju sa Jeremićem, koji važi za desnu ruku Irineja bačkog, sledeći udar je išao preko novosadskih ljotićevaca.

Postalo je već simptomatično da se decenijama unazad uoči redovnog majskog zasedanja sabora SPC u medijima počinju plasirati prave i izmišljene crkvene afere.

Većinu informacija medijima dostavljaju upravo zavađeni i surevnjivi episkopi, na taj način pokušavajući da kompromituju svoju konkurenciju ili da pokrenu neki proces u crkvi oslanjajući se na pritisak javnosti.

Gotovo je neverovatno kako je do medija dospeo slučaj parastosa kvislingu Dimitriju Ljotiću, s obzirom da novosadski ljotićevci predstavljaju jednu malu zatvorenu gupu čije aktivnosti se praktično odvijaju u ilegali.

Fanovi episkopa Grigorija iz redova novosadskih ljotićevaca verovatno nisu ni slutili da će njihova dojava  o održanom parastosu u Novom Sadu, biti vešto iskorišćena  preko Grigoriju naklonjene američke televizije N1, za obračun sa episkopom bačkim Irinejom. Vest o ovom događaju su ubrzo preneli i drugi domaći mediji.

Cilj ove, medijske kampanje ni najmanje nije nekakav antifašizam, već prvenstveno kompromitovanje episkopa bačkog Irineja u čijoj eparhiji je održan ovaj parastos.

Predstojeći sabor SPC na kome se rešavaju aktuelna pitanja i problemi crkve ali i koji služi kao poligon za direktan obračun među srpskim vladikama, može lako iznedriti sukob na relaciji Grigorije-Irinej bački, no o tome će mediji prvenstveno biti obavešteni upravo preko Grigorija.

(Radar , Vidovdan)

KOMENTARI46 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Grigorije je kleknuo i poljubio skute dubrovačkog biskupa. On je katolička peta kolona u SPC.

  • Lajla says:

   Kada so obljutavi,vernici ce ici 100tine kilometara na pricest.Neka se samo blate,bar ce se odvojiti zito od kukolja.

  • Sinisa says:

   Ne govori neistine.

  • Mićo says:

   Nije samo Grigorije ljubio skute katolicima ima ih još

  • David says:

   Uhapsiti sto prije tog tipusa

 2. Srdjan says:

  Kakvo kovanje zavera, komunisticki princip: Ukazes im na problem, oni kazu stani neprijatelji i domaci izdajnici. To sto crkva ima svoje firme i proizvodnju i ne podleze pritom porezu na sve: rakije, vina, mleko, sireve, odevne predmete, metalne proizvode, nikom nista. To sto naivnom narodu uzimaju ono malo crkavice da grade nove crkve dok nam stare propadaju a Hram jos ne mozemo da zavrsimo, sto Lavrentije ima svalrku (Lerovu unuku) i sto svom svesteniku psuje dete u stomaku, sto Pahomije dira decu, Kacavenda mladice, sto je zicki vladika polulud a sumadijski protezira popove ciji sinovi diluju drogu, sto su nam zbog poreza zatvorili crkvu u Svajcarskoj, sto Milutina valjveskog zovu Dolar, sto se vladike preko okeana kupaju u parama, sto obicni popovi mantraju dve iste molitve (znam staroslovenski), sto nas gule 1000 godina, to je nebitno. Vazno je da je uvek neko drugi kriv.

  • Slaviša says:

   Mnogo toga se može montirati, ali ovo nije montaža! https://www.youtube.com/watch?v=N3QgHuuZtLA

  • Istina says:

   Od svih komentara, mislim da je ovaj najistinitiji i najtačniji. Samo što izgleda da tu ima i još viših koji su se kompromitovali svojom prošlošću.

   • Istina says:

    Mislim na Sršanov komentar.

  • Monte says:

   Bravo za komentar!!

  • Pravoslavac(ka) says:

   Zivela SPC

  • Duško says:

   Bravo. U pravu ste. Crkva je postala skandalozna

  • Dragan says:

   Covece sta to ti sve ispljunu. Ko tebe obrazuje duhovnosti.Crkva ocito NE.MANI SE STAMPE BUDALO I CITAJ OZBILJNU LITERATURU I PRICASCUJ SE.

   • Deda Micko says:

    A sta ces ti ovde, u medijima, zar nisi na pricescu?

  • Aleksandar says:

   Da nam je ovakvih vladika kao Grigorije više, i nama bi bilo bolje...

   • kRo says:

    Mora da je i tebe držao u krilu na nekoj fešti i poveo te poslije nje da ti pokaže sobu, čim ga tako podržavaš

    • Constella says:

     😂😂😂 Uvek u pamcenju ostaje prvi snosaj!

 3. Bagre crvene says:

  Kacavenda i slicni njemu - Udbaska podmetacina a ovaj americki, znaci iz iste kujne g...! Sramota jeste al vera je jaca od svih njih!

  • Budimir says:

   Crkva je institucija koja je postojala i pre ove države i zašto bi plaćala porez državi? Znači po vašem rezonovanju ova sadašnja država koja je stvorena raspadom ranijih država ima više prava od SPC koja u kontinuitetu traje više od 800godina? Hajte, molim vas...

 4. Ruski Agrokor says:

  Ja mislim da su ovo zapadna podmetanja da bi se slabila SPC. Grigorije je dobar sa Dodikom a Dodik svakako nije zapadni igrac,to i budala vidi, a Dodik sa zapadnim igracom ne bi se ni rukovao.

  • Nemanja Vlahović says:

   Biznismena i zapadnog (vatikanskog??) agenta Grigorija trebalo bi što pre eliminisati iz kruga vladika. Ja se dobro sećam njegov sramni proekumenski govor u tzv. Svepravoslavnom saboru u Kritu (na kojem je naša crkva, na opštu sramotu, za razliku od ruske, gruzijske, rumunske i bugarske crkve, učestvovala, zahvaljujući takvim sramnim ljudima kao tzv. episkop Grigorije. Što se tiče Dodika, on je praktičar, njemu je važna odbrana Republike Srpske, on bez ikakvog stida rukuje iz interesa sa predstavnicima srpskog političkog šljama, pa će rukovati i sa čovekom kao što je tzv. vladika Grigorije, bruka i sramota naše crkve (uz ostalih).

   • Monte says:

    Grigorije je kriminalac, ali na zalost ne vidim ni jednog dobrog vladiku u SPC-u, pa patrijarh nam je poluobrazovan covjek, zesce nefilozofican, ostrascen i primitivan. Prava inkvizicija. NArod treba da se okrene Hriscanstvu, a crkva vjeri nista za 2000 godina nije dobroga donijela..

  • Bjex says:

   Ja midlim da bas i nije dobar..a na istoj strani je kao Tadic i visoko pozicionirani rukovodioci iz SDSa..tako da u tekstu ima istineda je Gligorije tipicni zapadni igrac.

 5. igor says:

  Svi koji su u SPC danas su petekolonasi Vatikana. Svi do jedan su bradata demonska olos bez imalo serbskog dostojanstva,beda i jad sta drugo reci. Brat Antonije koji vodi litiju u BG je cist ko suza zato treba ga postaviti za Patrijarha,a ovu gamad oterati u svinjski brlog.

 6. Kosovac says:

  Ovoliki članak, da bi se objasnilo ko je u SPC igrač Zapada. Mogao je ovaj sveznalica „Radar“ da pita nekog od nas sa dna lestvice informisanosti, mi bi mu odgovorili u samo jednoj rečenici: „Igrači Zapada su svi SPC ekumenisti“. Onda bi naveli imena, pa ne treba da se troši ovoliki papir za članak. Međutim nekome je trebao lov u mutnom, na primer da držanje parastosa Ljotiću fol zameri ekumenisti Irineju Buloviću, a u stvari da podigne ugled Irineju Buloviću i bar malo opere ovo što je do sada brljao. Plus nije loše da se neki komentatori iskidaju od sekiracije što Srpska Pravoslavna Crkva ne plaća porez. Preporučujem im da sačekaju malo dok demokratija ne osvoji kompletnu pobedu.

 7. goran says:

  Natalitet Srbije na nuli, a mi raspravljamo o popinama.

  • milovan says:

   Popovi poboljsavaju natalitet. Svaki u proseku ima troje dece. Koliko imate vi kriticari SPC?

   • Boba says:

    Gde ste videli katolike da olajavaju svoje biskup izostala doglavnike. Ovaj tekst je pisala Udba a i mnogi komentari su udbaški. Napakovana priča. Što se tiče Ljotića, Udba će pre njega pominjati, koji je srpski patriota, i otud od njih omražen, nego njihova izdajstva, lopovluk i otimačine. Doći će na red da odgovaraju za sva ubistva i podmetačini, i to ih obeležiti sve imenom i prezimenom, kao i ovog textopisca

 8. Kosovac says:

  Ovaj članak je takođe dobro došao ateističkim vernicima da se malo ispucaju.

 9. goran says:

  Kosovca za ptarijarha i resen problem.

  • Kosovac says:

   @ goran….., Ne rekoh li ja da je nekome članak dobro došao? Samo se ti zanosi, kada se setiš da kažeš nešto pametno, možda će već biti kasno.

   • Budimir says:

    Crkva je institucija koja je postojala i pre ove države i zašto bi plaćala porez državi? Znači po vašem rezonovanju ova sadašnja država koja je stvorena raspadom ranijih država ima više prava od SPC koja u kontinuitetu traje više od 800godina? A država n8je postojala u ovakvom obliku u dugom istorijskom kontinuitetu. Prvo je bila skup raznih plemena, pa kraljevina, pa pod turcima i austrougarima, pa opet kraljevina, pa onda socijalistička federativna republika Jugoslavija, pa Savezna republika Jugoslavija pa na kraju Republika Srbija a za svo vreme crkva ostajala homogena...I zato je trn u oku komunjarskim parazitima i ovde i u Crnoj gori. I još da plaća porez tim vampirima...Hajte, molim vas...

 10. goran says:

  Ma kome dobrodošao, narod gladuje, natalitet na nuli, svi gledaju da pobegnu. A srpski popovi veruju da se neko njima bavi i da im veruje. Pukla je tikva, car je go, a naročito Kačavenda i njegov vrli zaštitnik, Irineus Veliki.

 11. Gagi says:

  Vekovna je teznja jedne verske sekte (katolika) da ovlada ovim ekonomskim prostorima. Njihova duhovna karakteristika je, nema poraza. Iz njihovih verskih nedara je proistekao kapitalizam. Otmi, ubij, ponizavaj, samo da mi budemo "znacajni" i vodimo ovaj svet. Bezgranicna istorijska narcisoidnost i samoljublje. Da li je njihova licna izmisljotina i njihovog pape, inkvizicija i lov na vestice. Ta sekta je bez pardona ubijala svoje najblize. Danasnji "savremeni" svet je njihova tvorevina u kojoj ponizavaju koga stignu. Osnovni postulat njihovnog zivljenja je da se neradi nista. Samo da se uziva, otimajuci od drugih, jer - to je normalno, "to je zivot". ONI su takodje ubili najpostenijeg od svih nas, i proglasili se (gle cuda)za njegovog naslednika. Naravno da to NJEGOVO IME komercijalizuju do besvesti. TO SU ONI. A, ko smo mi? da li smo svesni.

 12. nepodobni komentar says:

  Ne nasedajte na provokacije i Irinej i Grigorije su iz iste kuhinje, ekumenske a poštovaoci dela Ljotića nemaju veze ni sa jednim od ove dvojice ako su Ljotićevci. Glave ekumenizma u SPC su Amfilohije (čiji je igrač i zemljak Teodosije uzurpator Raško-Prizrenske eparhije), Irinej Bački, Atanasije Jeftić čiji je Grigorije naslednik (jel to slučajno?) i ostala ekipa iz Sinoda SPC ali i sabora. Zamislite sve te likove ekumensko-profiterske koji su učestvovali u kleveti, otimanju eparhije i proterivanju najpoštenijeg episkopa u SPC Artemija Radosavljevića koji je jedini tužio NATO pakt za agresiju na jednu suverenu zemlju da brinu za Crkveni i nacionalni interes? Pa to je nemoguće! Šuruju sa Papom Rimskim, imaju materijalnog interesa, recimo Teodosije je iz manastira Dečani prebacio proizvodnju sveća kod nekih članova svoje porodice, Amfilohije je uvek nastojao da bude glavni u Crkvi pa i preko blaženopočivšeg Patrijarha Pavla, Atanasije i Irinej Bački su stari novotarci, Irinej patrijarh je poznat po materijalizmu a i po pričama koje kruže Nišom ima ženu i decu, jedan Niški sveštenoslužitelj je njegov sin, kažu ljudi da neverovatno liče, itd,itd... Svi su oni ekipa ali samo igraju u različitim dresovima da nas zavaraju pa ako se sećate Pahomija je tadašnja državna vlast spasila suda a Kačavenda je morao pasti jer su se informacije otrgle kontroli i preplavile javnost te je morao biti sklonjen inače bi ostao do smrti na poziciji jer takvi im odgovaraju.

  • Gligo says:

   Da se ti uvaženi brate brineš za svoje grehe Kao sto si naveo tudje ti bi kao i fariseji koji osudiše onu bludnici pokupio rep i otišao u svoju klijet da se moliš da menjaš sebe a ne toliko smeča grehovnog izbacuješ po drugimaupravo govori o tvojoj unutrašnjoj nesređenosti i brvnu u oku , koja bljuje vatru po svetinji nad svetinjama Jednoj svetoj sabornoj SPC

 13. Beli Orao,, says:

  Na slici se vidi ko je pravi a ko posti i skromno živi i vjeru čuva a vidi se i ko roštilj tuče i rakiju pije i u boga ne vjeruje ,,,!!!!!!

 14. Darko says:

  Grigorije je opasan za Srpski narod! On je sve samo sveštenik nije!!

  • kRo ¥ says:

   Grigorije je moralna nakaza i sramota i srpskog roga i sveštenstva. Jedino to znam pouzdano, a koliko ima istine u članku ne znam, ali sam ga očima svojim gledao na nekom slavlju gde mu 2 klinke sjede u krilu i kasnije ih odveo nekuda, gledao sam kako šakama i nogama uz pomoć svog vozača tuče bolesnog čoveka! Grigorije nije dobra osoba i jedan je od najpodmuklijih likova koje sam u životu video

 15. vitez says:

  Najveći problem vladike Grigorija je što nije došao na to mesto UDAŠKIM sistemom. Mlad je i dobro poznaje noviju sadašnjost.Po logici stvari vidi kako funkcioniše sistem u koji je upao. Nije mu ni malo lako.Nadrljaće kao Vuk Drasković 80-ti i 90-ti samo zbog istine.

 16. milutin says:

  KAKAV BIZNIS. to je običan kriminalac koji je sav novac namewen SPC stavio u svoj džep. Na hiljade ljudi je pisalo i dokazivalo tog lopova i džukelu u redovima SPC.

 17. Deda Micko says:

  Uvek se setite narodne izreke koja nije pala s neba nego je znak mudrosti i dubokog iskustva: "Popine, lopine."

 18. Vlada says:

  Ne nasedajte na podmetači ne,najsmešnije,ljotićevci prozapadni igrači,pa ako je neko mrzeo politiku Britanaca to su Ljotić i njegov pokret!

 19. Dole says:

  Nemojte huliti na Crkvu, nisu vladike crkva, kad počnu javno propovedati jeres i pričešćivati iz istog putira jeretike, mi kao narod trebamo ih izbaciti iz Crkve i problem rešen, jer tad njihov autoritet prestaje biti legitiman. Nemojte pljuvati Svetu Crkvu koja postoji 2020. godina. Nisu vladike i sveštenici Crkva, oni su tu samo kao prolazni radnici. Postoje dobri i loši radnici - loši idu napolje, a ne da se zbog njih ruši cela firma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *