ВИКИЛИКС ОТКРИО: Велика завера САД и ЕУ о преузимању светске економије

VIKILIKS OTKRIO: Velika zavera SAD i EU o preuzimanju svetske ekonomije

5 juna 2015

wikileaks 4354„Vikiliks“ je juče objavio 17 tajnih dokumenata koji su povezani sa kontroverznim Opštim sporazumom o javnim uslugama“ (TiSA), na čijem potpisivanju iza zatvorenih vrata rade SAD, EU i još 23 države članice Svetske trgovinske organizacije, a koji otkrivaju da bi korporacije trebalo da preuzmu neke ključne ingerencije država.

„Vikiliks“ je objavio da se tajni pregovori o primeni kontroverznog sporazuma vode još od početka 2013. godine, a da glavnu reč vode SAD i EU, uz podršku Pakistana, Turske, Meksika, Australije, Izraela i drugih.

Prema podacima „Vikiliksa“, ekonomije ovih zemalja danas čine dve trećine svetskog bruto domaćeg proizvoda.

„Na sferu javnih usluga ide oko 80 odsto ekonomije SAD i EU”. Čak i u zemljama u razvoju, poput Pakistana, na sferu usluga ide 53 odsto ekonomije”, navodi se u dokumentu.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da učesnici u sklapanju sporazuma usmerenog ka “liberalizaciji trgovine uslugama” čine sedamdeset odsto svetske trgovine uslugama.

Zemlje članice BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) isključene su iz ovih pregovora, a „Vikiliks“ navodi da je cilj ovog sporazuma povećanje pritiska i protivteža zemljama BRIKS-a.

Objavljivanje ovih dokumenata najkrupnije je „curenje“ informacija u vezi s ovim sporazumom, a „Vikiliks“ piše da zemlje koje su ga potpisale de fakto predaju kontrolu nad delom svoje ekonomije.

Položaj TiSA dozvoljava da upravlja svim vidovima komercijalnih i nekomercijalnih usluga. Pod jurisdikciju ovog sporazuma preći će celokupna socijalna sfera, sfera usluživanja u koju ulaze vodosnabdevanje, energetika, saobraćaj, bankarski sektor, osiguranje, telekomunikacije, sistem za prenos gasa…

Nik Derden, direktor nevladine pravne organizacije „Globalna pravda sada“, izjavio je da ovo curenje “pojačava strah od pretnje koju TiSA predstavlja za životno važne društvene usluge”.

– To je crna stranica u istoriji demokratije, s obzirom na to da možemo jedino pomoću ovakvih curenja informacija da budemo u toku s radikalnim restrukturiranjem normativno-pravne baze u oblasti društvenih usluga koje predlažu naše vlade – rekao je advokat.

Dokumentacija otkriva brojne sporne anekse i nacrte ugovora o aviosaobraćaju, domaćim regulativama, telekomunikacionim uslugama i transparentnosti.

„Vikiliks“ piše da TiSa sporazum predstavlja ozbiljnu pretnju po vitalne javne usluge.

Pogodovanje korporacijama

Prema 17 dokumenata, sporazum bi države potpisnice sprečio da kontrolišu servere na kojima se čuvaju podaci njihovih građana, kao i ko iz inostranstva tim podacima može da pristupi.

Prema TiSA sporazumu, države ne bi tako lako špijunirale građane i kontrolisale njihovu komunikaciju, ali ne bi mogle da sprečiti da se njihovi podaci sele po svetu bez nadzora. U prevodu: građane bi mogli da špijuniraju svi ostali sem njihove sopstvene države.

Prema onome što je za sada prikupio „Vikiliks“, delovi sporazuma koji se odnose na tehnologiju nedvosmisleno promovišu interese korporacija na račun transparentnosti i prava na privatnost.

Cilj TiSA sporazuma je liberalizacija svetske trgovine uslugama, od bankarskih do zdravstvenih, a inicirale su ga SAD.

Naime, usluge čine 80 posto američkog ekonomskog autputa, a u EU u sektoru usluga radi gotovo 75 posto zaposlenih, dok same javne usluge čine isto toliko BDP-a.

TiSa sporazum je deo strateškog „T-partnerstva“, koje čine Trans-Pacifičko partnerstvo (TPP), TiSa i Transatlantsko partnerstvo o slobodnoj trgovini i ulaganjima (TTIP).

Nastavak „curenja“ dokumentacije

Ovo nije prvi put da je „Vikiliks“ objavio tajne delove TiSA sporazuma. U junu 2014. godine, javnost je upoznata sa delom nacrta teksta koji se odnosi na finansijske usluge (Annex X: Financial Services), a koji obuhvata 50 zemalja i 68,2 odsto svetskog protoka usluga.

U tadašnjem saopštenju za štampu, „Vikiliks“ je naveo da TiSA ima za cilj dalju deregulaciju globalnog finansijskog tržišta, uprkos očiglednim dokazima o neuspehu trenutne regulacije ove oblasti u vidu globalne finansijske krize 2007-2008. godine.

„Nacrt aneksa o finansijskim uslugama postavlja okvir koji će pomoći dalju ekspanziju finansijskih multinacionalnih biznisa, sa centrima u Njujorku, Londonu, Parizu i Frankfurtu, na druge države, pritom sprečavajući regulatorne barijere“, otkrio je „Vikiliks“ prošle godine.

Vikiliks“ namerava da uplati nagradu od sto hiljada dolara za tekst do sada neobjavljenih delova sporazuma o „Transpacifičkom partnerstvu“, a novac se prikuplja od privatnih donacija neposredno na sajtu „Vikiliksa“.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *