VIKILIKS: Rusija je opominjala 2008. godine da je Ukrajini moguć građanski rat

VIKILIKS: Rusija je opominjala 2008. godine da je Ukrajini moguć građanski rat

13 maja 2014

iMF5gDawVUVcRuski zvaničnici su još 2008. izrazili strahovanje da bi u Ukrajini moglo doći do podele i građanskog rata, što bi „moglo da natera Rusiju da interveniše“.

U dokumentu koji je objavio „Vikiliks“ se navodi poruka ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da će Rusija širenje NATO na istok tumačiti kao vojnu pretnju.

U depeši američkog diplomate Vilijama Burnsa, tadašnjeg ambasadora SAD u Moskvi, navodi se da su pretenzije Alijanse, posebno prema Ukrajini, „emotivno i neuralgično“ pitanje za Rusiju.

„Strateška politika je čvrsto protivljenje članstva Gruzije i Ukrajine u NATO. Što se odnosa prema Ukrajini tiče, on uključuje i strahovanja da bi to pitanje moglo potencijalno da podeli zemlju na pola, dovede do nasilja, a neki tvrde čak i do građanskog rata, što bi nateralo Rusiju da donosi odluku o tome da li da interveniše“, navodi se u depeši.

Lavrov je govorio o tome da je održavanje „sfere uticaja“ u susednim zemljama anahrono i da su razumljivi i legitimni interesi SAD i Ervope u regionu.

„Ipak, on je naveo da, iako zemlje imaju pravo da donose odluke o bezbednosnim pitanjima i članstvima u političko-vojnim strukturama, moraju da imaju na umu uticaj na susede“, navodi se u depeši.

Američki diplomata ističe da je Lavrov naveo da „Rusija veruje da politika proširenja NATO nije bazirana na bezbednosnim pitanjima, već je nasleđe Hladnog rata“.

„On je odbacio tvrdnje da je NATO mehanizam za jačanje demokratskih vlasti. Rekao je da Rusija razume da je NATO u potrazi za novom misijom, ali da postoji tendencija da nove članice rade i govore šta žele samo zato što su pod kišobranom NATO (npr. pokušaji nekih novih članica da preprave istoriju i glorifikuju fašiste)„, piše u dokumentu koji objavljuje „Vikiliks“.

Navodi se i da je Lavrov u januaru 2008. godine na pres brifingu na pitanje o zahtevu Ukrajine za dobijanje Akcionog plana za članstvo rekao:

„Radikalno širenje NATO bi moglo da dovede do ozbiljnih vojno-političkih promena koje će neizbežno uticati na bezbednosne interese Rusije“.

Takođe, depeša ističe da je Dmitrij Trenin, zamenik direktora Karnegi centra u Moskvi, izrazio zabrinutost da je Ukrajina dugoročno potencijalno najjači destabilizujući faktor u odnosima Rusije i SAD, „uzimajući u obzir emocije i neuralgiju koje izaziva njena namera da se pridruži NATO-u“.

„Još jedno pitanje koje podstiče rusko protivljenje ukrajinskom pristupanju NATO jeste značajna saradnja u vojnoj industriji“, navodi se u depeši.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *