ВИКИЛИКС: САД наоружале војску Јемена пре рата са Хутима

VIKILIKS: SAD naoružale vojsku Jemena pre rata sa Hutima

25 novembra 2016

yemen-45z

Organizacija Vikiliks je objavila više od 500 dokumenata Ambasade SAD u Jemenu koji svedoče da je Vašington naoružavao, obučavao i sponzorisao militante još pre rata.

„Između ostalih, dokumenti pokazuju da su zaista postojale isporuke različite vrste naoružanja — aviona, brodova, transportnih sredstava i isporuke Jemenu američkih biometrijskih sistema“, navodi se na sajtu Vikiliksa.

Dokumenti obuhvataju period od 2009. godine do početka konflikta u martu 2015. godine. Kako je naveo Vikiliks, rat u Jemenu je počeo za vreme državne sekretarke Hilari Klinton i nastavio se kada je na njeno mesto došao Džon Keri. Američka ambasada u Jemenu je bila zatvorena u februaru 2015. godine — mesec dana pre početka rata, podseća Vikiliks.

U Jemenu je 2014. godine počeo oružani konflikt, dok su se 2015. godine u borbe umešale snage arapske koalicije. Jedna od zaraćenih strana su pobunjenici — Huti iz šiitskog pokreta „Ansar Alah“ i deo vojske koji je lojalan bivšem predsedniku Aliju Abdulahu Salehu, dok su sa druge strane vladine snage i samoodbrana, lojalne predsedniku Abdu Rabuu Mansuru Hadiju, a koju podržavaju SAD i snage arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Sputnik.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *