ВИКТОР ОРБАН СЕ НЕ ШАЛИ! Мађарска ће тужити Европску унију!

VIKTOR ORBAN SE NE ŠALI! Mađarska će tužiti Evropsku uniju!

28 oktobra 2016

Chancellor Merkel and Hungarian PM Orbán in economy press conference

Mađarska će tužiti Evropsku komisiju i opirati se uvodenju obavezujućih kvota za prihvat migranata za zemlje članice EU ako Brisel to pitanje ne skine s dnevnog reda, poručio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će njegova vlada upotrebiti nedavno održani referendum na kom je većina glasača odbacila migrantske kvote.

Taj referendum međutim nije pravno obavezujući zbog nedovoljnog broja izašlih, podsetio je Rojters.

Orban je naveo da je sada po tom pitanju nastala „pat pozicija“ i da bi premijer Slovačke, zemlje koja trenutno predsedava EU, Robert Fico trebalo da predloži rešenje do sledećeg samita EU u decembru.

– Ako Evropska komisija ne odustane od ideje kvota, onda ćemo se opirati…nećemo sprovesti odluku EU, tužićemo Komisiju – naglasio je Orban u izjavi za državnu radio stanicu.

– Biće ozbiljne pravne debate o tome da li strani državljani mogu da budu nametnuti narodu neke države članice EU protiv njene volje. To će biti velika borba i zbog toga nam je potrebna izmena ustava – poručio je Orban.

Prema njegovim rečima, odluka o prihvatanju migranta je pitanje nacionalnog suvereniteta.

Orban je dodao da bi želeo da sledećeg meseca bude potvrđena promena ustava kojim bi se zabranilo naseljavanje migranata u Mađarskoj.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *