ВИКТОРИЈА НУЛАНД: Путин хоће да обнови СССР! РУСИ ОДМАХ ОДГОВОРИЛИ

VIKTORIJA NULAND: Putin hoće da obnovi SSSR! RUSI ODMAH ODGOVORILI

8 decembra 2021

Vašington brine mogućnost da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da uđe u istoriju tako što će ponovo stvoriti Sovjetski Savez, izjavila je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland. U Moskvi poručuju da je reč o apsurdnim spekulacijama na koje ne treba nasedati.„Postoje strahovi da Putin u svojstvu projekta svog nasleđa nastoji da ponovo stvori SSSR. A onda, ko zna da li će njegovi apetiti biti zadovoljeni ili će rešiti da ide dalje?“, rekla je Nulandova na saslušanju u američkom Senatu.

Zamenica državnog sekretara takođe je upozorila Rusiju da „ne sprovodi planove invazije na Ukrajinu“. Ona je istakla da bi sukob sa Ukrajinom, čija je vojska modernizovana u poređenju sa 2014. godinom, koštao mnogo krvi.

Kako kaže, Rusija je znatno veća, njena vojska je mnogo veća, ali je Kijev sada mnogo bolje pripremljen nego 2014. Pored toga, mnogi Ukrajinci su prošli vojsku i vratili se u civilni život, dodala je.

„Ima mnogo razloga zbog kojih niko od nas ne bi trebalo da želi rat. On bi bio izuzetno krvav i težak za Ukrajinu, ali i za Rusiju“, smatra ona.

Ruski senator o „obnovi“ SSSR-a: Apsurdna spekulacija

S tim u vezi, zamenik predsednika Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da su optužbe SAD da Moskva navodno želi da obnovi Sovjetski Savez apsurdne spekulacije koje se namerno šire u medijima.

„Poslednjih godina postala je jasna taktika Amerikanaca da u javni diskurs redovno ubacuju neosnovane i sve apsurdnije pretpostavke i optužbe na račun geopolitičkih konkurenata, uključujući Rusiju“, rekao je političar.

Prema njegovim rečima, cilj je isti, a osmišljen je traljavo – „da se rivali pravdaju, dokazujući svoju nevinost i neumešanost”.

„Mislim da ne treba da nasedamo na tako bezazlene zamke, posebno kada ih izgovaraju ne druga, već treća lica“, ocenio je Kosačov.

Tri decenije od raspada Sovjetskog Saveza

Ruski senator je podsetio da je pre trideset godina, 8. decembra 1991. godine, stvorena Zajednica nezavisnih država (ZND) i da se ovaj datum smatra danom raspada SSSR-a.

Lideri većeg broja sovjetskih republika pokušali su da ojačaju svoju moć na terenu poslednjih godina postojanja SSSR-a, zbog čega su preovladale centrifugalne sile, a savez je izgubio, dodao je.

„Susrela su se dva programa – centripetalni i centrifugalni. Iza svakog od njih stajali su milioni ljudi, desetine miliona. Iza svakog. Preovladao je centrifugalni program, koji su vešto odigrali tadašnji lideri niza saveznih republika u interesu jačanja sopstvene ‘republičke’ vlasti“, podsetio je Kosačov.

Prema njegovim rečima, „republike su pobedile, a SSSR je izgubio”.

„Pobednicima se ne sudi, ali nostalgija za našom zajedničkom prošlošću ostaje“, dodao je senator.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    "Ima mnogo razloga zbog kojih niko od nas ne bi trebalo da želi rat. On bi bio izuzetno krvav i težak za Ukrajinu, ali i za Rusiju“.TO i jeste plan nulandove i vašingtona,iskrvariti rusiju ponovo NEKAŽNJENO,Bože moj, rusija se kolje sa ukrajinom a ONI nemaju ništa sa tim dogadjajem,stoje po strani i smeškaju se.Medjutim, vreme takvog delovanja bez posledica je prošlo.Očigledno je KO stoji iza ukrajinske hunte, očigledno je ko pokušava da uništi rusku ekonomiju i ko zvecka oružjem oko ruskih granica.Mnogo MANJI povodi su izazivali ratove,a USA i NATO su prešli sve granice i de fakto su već krenuli u rat protiv rusije.To neće ovoga puta proći bez odgovora i kazne onima koji su i zakuvali sve ovo i krenuli u otvoren rat protiv rusije.Rusima je jasno da moraju da spale par igrača iz te ekipe kao upozorenje GLAVNOM komadantu parade, nevezano od ukrajinskog sukoba koji će sigurno izbiti.Ako počne rat u donbasu neće samo rusija i ukrajina učestvovati u tom ratu to je sigurno.To će biti svetski nuk.sukob i to ODMAH,i mislim da je zadnje upozorenje upravo i saopšteno onoj marioneti koja glumi američkog predsednika.Videćemo, ali mislim da NATO smatra ruska upozorenja BLEFIRANJEM a to je vrlo pogrešamn zaključak,vreme blefiranja je prošlo ,karte su VEĆ na stolu i kako god okrene NATO alijansa je KOMPLETNO predvidjena za UŽASAN STRATEŠKI UDAR IZ RUSIJE,nema tu više ni povlačenja ni dogovora.Rusi nemaju izbora ili da legnu i mirno nestanu ili da se obračunaju sa zlotvorima,misli da nije teško pogoditi šta će uraditi ruska vojna mašina.Ovo je predvečerje nuk.sukoba i možda poslednja mirna, a možda i globalno poslednja n.god.Zato poželite nešto od deda mraza jer možebiti to i poslednja želja:)Ovo što se dešava je katastrofalan razvoj situacije i pogodiće ceo svet, a da nepominjem kineska razmišljanja povodom rata rusije i amerike i šta će oni biti PRIMORANI da urade u takvom razvoju dogadjaja.Jasno je da je prva meta rusija ipak,ali čisto sumnjam da će kinezi čekati da dodju na red američkih arhineprijatelja,oni takodje sigurno ulaze u rat odmah.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *