ВИЛИЈАМ ЕНГДАЛ: „Иза пуча у Турској стоје Фетулах Гилен и САД!“

VILIJAM ENGDAL: „Iza puča u Turskoj stoje Fetulah Gilen i SAD!“

5 avgusta 2016

06-engdal_720Piše: Vilijam Engdal

Moja nova knjiga se zove “Izgubljeni hegemon”. Hegemon je onaj koji ima najveću moć, on je super-moćan. Sjedinjene države su bile globalni hegemon od 1945. godine, te je ova knjiga o Sjedinjenim državama i nedostatku jasne strategije prilikom širenja ratova i uništavanja. Razlog je uništavanje sopstvene ekonomije od strane države gomilanjem dugova i bankarski skandali 2007. i 2008. godine. Dosadne, stare patriote kao Dejvid Rokfeler i Džordž Soroš dele istu zabludu da oni, u stvari, poseduju Sjedinjene države i da mogu da ih iskoriste kako bi pobedili bilo koga, bilo gde u svetu. Ali, oni moć gube.

U centru pažnje moje knjige su odnosi CIA i Muslimanskog bratstva u poslednjih 60 godina, baš u ovom kontekstu moći. Veliki deo knjige odnosi se na ulogu CIA u stvaranju nekog zvanog “Fetulah Gilen”, sedamdesetpetogodišnjeg Turčina, koji živi u izgnanstvu u lepoj planinskoj tvrđavi u Pensilvaniji.

On nadgleda organizaciju škola i centara za obuku širom sveta, koji su 2007. godine vredeli negde oko 50 milijardi dolara. Ove crkve deluju na isti način kao i Sajentološka crkva u Sjedinjenim državama. Imaju veoma uticajne poslovne mreže koje donose novac središnjoj organizaciji, ali je sve skriveno i nevidljivo, jer niko ne može da nađe glavnu kancelariju ili bilo kakav prostor organizacije. Sve je tajnovito.

Ono što je Gilen radio u Turskoj se, u stvari, radi više od tri decenije: infiltriranje u tursku vojsku, čuvara države i Ustava, još od Ataturka. Gilenova mreža se uvukla i u sudstvo, pa su neke sudije bile pod jakim gilenističkim uticajem. Pored toga, Gilen se uvukao i u policiju države. Kada su se Gilen i društvo politički približili Erdoganovoj partiji, za podršku koju su pružali tražili su mesto ministra obrazovanja, kako bi kontrolisali obrazovni proces. Na kraju krajeva, ko kontroliše obrazovanje, kontroliše sledeće generacije rukovodstava.

Nezavisni novinari su prilično dobro dokumentovali ulogu gilenista u pokušaju puča u Turskoj. Da se Gilne uvukao u tursku vojsku do te mere, da je većina Turaka bila šokirana. Mnogi vojnici su se osećali jadno dok su učestvovali u puču, jer je većina u turskoj vojsci patriotski i nacionalistički usmerena i ne podržava pučeve.

Ima i izveštaja da je General Kempbel, bivši šef američkih operacija u Avganistanu, zajedno sa vodećim turskim oficirima, preko alžirske banke UCB, uplaćivao dve milijarde dolara za kupovinu generala, za koje su smatrali da mogu da izvedu puč i koji bi zbog novca bili voljni da ubijaju svoje sunarodnike Turke.

Pokušaj puča je pokazao da gilenisti nisu nikakvi vojni stratezi. Pokušaj puča je propao i zbog toga zato što su ljudi iz CIA pokušali da upravljaju svime. Bivši potpredsednik Nacionalnog obaveštajnog saveta CIA, Graham E. Fuler, čitave noći tokom pokušaja puča, bio na ostrvu Princeza, koje se nalazi na dvadeset minuta od Turske i nadgledao razvoj događaja, dok puč nije propao.

Sâm Fuler je bio Gičenov mentor u svim belosvetskim operacijama. On je u jednoj svojoj knjizi čak i napisao: “Sada, kad je Hladni rat gotov, hajde da iskoristimo Islam protiv Rusije i Kine, jer je odlično poslužio u Avganistanu.” Ovaj čovek je bio glavni lutkar koji je svih ovih godina Gilenu davao zeleno svetlo, čak i nakon prigovora Stejt Departmenta 2007. godine, da Gilena finansira CIA. O svemu ovome postoje dokumenti.

(Katehon)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *