ВИЛИЈАМ ЕНГДАЛ: „Ускоро очекујте распад ЕУ!“

VILIJAM ENGDAL: „Uskoro očekujte raspad EU!“

25 jula 2016

06-engdal_720ZA Frederika Vilijama Engdala (71), jednog od vodećih svetskih geopolitičkih analitičara, dileme nema: puč protiv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana bio je stvaran i uz podršku Vašingtona.

– Puč i nije bio iznenađenje, a propao je jer je ruska obaveštajna služba, koja prati i nadgleda turske vojne komunikacije iz Sirije, „pokupila“ izveštaj o pokušaju svrgavanja i ubistva Erdogana – kaže u ekskluzivnom razgovoru za „Novosti“ Engdal, američko-nemački nezavisni autor, novinar i istraživač geostrateških pitanja.

* Da li će posle ovih događaja Erdogan i Putin ostati na istoj strani i kako bi na to mogla da utiče činjenica da je Turska članica NATO?

– Hajde da vidimo najpre kako će teći dalji pregovori o gasovodu „Gasprom“ i drugim pitanjima, posebno kako će se odvijati situacija u Siriji. Rusija je zatražila od Erdogana da zaustavi pružanje podrške teroristima u Siriji. U ovom trenutku Vašington je u dilemi jer im je Turska hitno potrebna kao NATO-baza za Siriju, ali i šire. Erdogan je na tački sa koje nema povratka. Da li će se osmeliti da izvede Tursku iz NATO, videćemo vrlo brzo. Veliki su ulozi za sve „igrače“ sada – za Rusiju, za Asada, za Erdogana i za SAD.

* Kako bi se događaji i posledice puča u Turskoj mogli odraziti na Evropsku uniju, pogotovo posle nedavnog „bregzita“?

– Ubeđen sam da ćemo biti očevici raspada EU kao političke tvorevine. Uslediće oslobađanje država iz tog saveza za koji je projekat postojao još 1950. godine u SAD s ciljem da se pomoću njega kontroliše Evropa. Danas je EU poput čudovišta u ime kojeg bezimene birokrate odlučuju o svim aspektima naših života, iz minuta u minut. Šarl de Gol je imao daleko bolji koncept – da nacionalne države sarađuju, pregovaraju o zajedničkim pitanjima, ali ostaju suverene u svakom aspektu. Italija je zreo kandidat za izlazak iz EU, kao i Mađarska, a uskoro možda i Francuska ako Le Pen dobije veću podršku. Tada će se sve razotkriti vrlo brzo. Reakcija protiv Brisela je tek počela. Valuta evro je potpuni promašaj. Uništava se ekonomija u Evropi u ime nekolicine velikih međunarodnih banaka, od kojih su neke na Volstritu. Na građanima Evrope je da odluče šta će biti njihova budućnost.

* Kakav rasplet u svetlu svih tih događaja čeka Balkan?

– Pa, videli smo šta EU I NATO imaju da ponude Balkanu, a to nije ni naročito dobro, ni lepo.

* Da li Srbija ima snage da ostane lider u regionu?

– Liderstvo zavisi od same Srbije, od toga s čime će se ona rukovoditi i šta će drugima da ponudi. Ako Srbija bude sledila svoju sudbinu prema Istoku, može zaista da igra vodeću ulogu u regionu. Posle 1999. više puta sam posetio Hrvatsku i imao sam priliku da se uverim kako je njihovo pristupanje EU uništilo hrvatsku ekonomiju. Sada su – o ironije – članovi NATO, i to nakon što su NATO i SAD tokom 90-ih rasparčali Jugoslaviju ratom.

* Šta bi bilo najblagotvornije za Srbiju?

– Moja želja bi bila da Srbija, koja je izdržala neverovatne poteškoće kroz istoriju, pronađe strategiju za napredak izvan NATO. Bio sam u Srbiji i mogu da kažem da ste divni ljudi sa izuzetnom istorijom.

NA ISTOK, MLADI ČOVEČE!

* Već nekoliko godina ukazujete u svojim knjigama i na tribinama da je svet na prekretnici…

– Američka dominacija u političkom, kulturnom i ekonomskom smislu se raspada. Nije trajala duže od sedam decenija. Na horizontu je ono što ja volim da zovem evroazijski vek. Kina, Rusija, možda Iran, na neki način sada možda i Turska – angažovane su u najvećim infrastrukturnim projektima čovečanstva. Brze železničke veze rastu širom centralne Azije, stvarajući nova tržišta tamo gde nikada pre nisu postojala, razvijajući ogromne zlatne resurse i dajući svojim valutama solidnu podršku. Kakav je naš izbor? Ako mene pitate, parafraziraću Horasa Grilija: idi na Istok, mladi čoveče!

TERORIZAM

* Evropa gori u požaru terorizma. Koliki vek predviđate ISIS-u?

– Njihov vek zavisi od izvora koji ih finansiraju i obučavaju. Do sada su to bili Katar, Saudijska Arabija i donedavno Turska. Ako novac presuši, mislim da će presušiti i fanatizam.

KOMENTARI3 komentara

 1. bane says:

  Nema ništa od raspada EU.Neće dozvoliti Aleksandar Vućić

  • Sančo Pansa says:

   ahaaaha...Odlično!+

   • Lajla says:

    Vucic jutros ijavio da mu SADe nece praviti vladu ili on odlazi,nece biti Premijer Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *