ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ: „Бојим се новог сукоба на Балкану“

VILIJAM MONTGOMERI: „Bojim se novog sukoba na Balkanu“

10 oktobra 2021

Bivši američki ambasador u Hrvatskoj Vilijam Montgomeri izrazio je bojazan da bi moglo doći do novih sukoba na Balkanu.On smatra da je razlog tome to što nijedan problem u balkanskim zemljama nije rešen.

Montgomeri je istakao da je dodatni problem u tome što to više ne privlači pažnju drugih zemalja.

“Mislim da je devedesetih ovo mesto bilo glavno mesto na svetu na koje su naši lideri usmerili pažnju. Danas to nije tako i ne verujem da te zemlje mogu rešavati pitanja koja ih muče. Osećanja sa svih strana su toliko uznemirena da ne vidim rešenja”, istakao je Montgomeri gostujući na HRT-u, prenosi portal “Kliks”.

On je takođe naglasio da veruje da Evropska unija ne pruža pomoć i podršku za čitav region Balkana.

“Mislim da ljudi ovde nekako zaostaju u pogledu svojih pogleda na druge evropske zemlje. Ne treba zaboraviti da su Nemačka i Francuska bile u ratu vekovima i prestale tek posle Drugog svetskog rata. To će se dogoditi i ovom regionu. Ipak, ono što je najvažnije, za to će pre svega biti potrebna pomoć Evropske unije, jer ovaj region ne može uspeti sam. Potrebna mu je puna podrška Zapada, Sjedinjenih Američkih Država i EU kako bi se ove promene desile vremenom“, zaključio je Montgomeri.

Montgomeri je u emisiji govorio opširno o ratu u Vijetnamu, što je jedna od tema koja je našla mesto u njegovoj knjizi, zatim o NATO i o Titu, a o trenutnoj situaciji u SAD kaže da nije dobra.

“Danas ne bih mogao da budem diplomata, jer više ne verujem da je američki način nužno ispravan i da je naš demokratski sistem ispravan za svet”, kaže Montgomeri i dodaje da sada postoje dve Amerike, koje su podeljene gotovo napola.

Te dve Amerike, prema njegovim rečima, jesu kočnica da se išta preduzme u vezi sa zastojem sa gotovo svim mogućim pitanjima.

(klix.ba)

KOMENTARI16 komentara

 1. Boza says:

  Ti si sve to zapoceo, gov.aru jedan!!!

  • jovan says:

   Montgomeri, jedan od ratnih zlocinaca 90ih, uz Blera, Sarpinga, Fisera, Olbrajt , ...koje treba privesti prvdi i obesiti. Naravno, zajedno sa petoktoborske kvislinge.

 2. persida says:

  A sto se bojis, da neces da ratujes?

  • Veliki brat says:

   Živi u Cavtatu kraj Dubrovnika. Ako zbog godina ne može ratovati, može guliti krumpir za vojni gulaš.

  • MilanI says:

   Ratovao je taj nemoj da mislis. Po njemu su se i filmovi pravili. Ako on kaze da ce rata biti, bojim se da je neizbezan. Kao licnost je izazovan i opredeljuje se uvek na stranu slabijeg i protiv institucija. Bolje je da nam bude prijatelj.Zato ga saslusajmo i spremimo se!!!

  • tefke011 says:

   plasi se da mu kucu ne zapale ,jedva je ustedeo od postenog rada

 3. Gagi says:

  Covek samo kulturno najavljuje sta se sprema.

 4. padre says:

  Na licu mu se prosto vidi, koliko se bio uplašio i zabrinuo! Pa taj čovek noću ne može da spava zbog brige i straga za Balkan a naročito za zapadni, šta god to značilo!

 5. Kosovac says:

  Čuješ ba, više ne veruje da je američki način nužno ispravan….. Pa da, američki način je nužnički ispravan. Montgomeri je bio američki ambasador i u Srbiji. On je plasirao sorošoidnu kovanicu „želim da verujem“, koju su prihvatili mnoge Srpske gospodske pokondirene tikve, kada su trebali da se pokažu mnogo pametni. Takođe, Hrvati su ga titulisali i kao „Šef ureda za smenu Miloševića“. Znači, bio je šef srpske „patriotske“ opozicije, ili jasnije šef srpske Pete kolone. Numero Ćinkve. …………… Postoji neka sila koja ove zločinioce sa Zapada tera da u nekom trenutku svog života počnu da pričaju da su grešili i da se maltene kaju. Ovaj Montgomeri nije izuzetak, valjda računa da se zaboravila ta njegova zločinačka aktivnost. Tako je pričao i Čerčil, kao kaje se što je Tita doveo na vlast u Jugoslaviji. Tako nema potrebe da ih u nijednom trenutku ne zagrize savest….. Mogao bi ponovo Monti da se obrati Vučićevim sledbenicima, onima koji su mu zviždali na kongresu SNS kada ga je Vučić predstavio kao savetnika. Pred punom salom, a Vučić je u svom stilu opominjao te preletele radikale da „nije Srpski zviždati gostu“…..

 6. Pravda says:

  Imate dobar primjer pomoci Iraku, Avganistanu i Libiji, a i to sto je danas na Helmu je rezultat vase pomoci.

 7. milorad5 says:

  dok oni pokrenu masineriju za napad na nas, bajden je istorija, a u USA se vlast kotrlja po ulici i uskoro nece oni imati vremena da se bave balkanom,prava opasnost su nasi tradicionalni neprijatelji ali uz oslonac na kinu i rusiju ta govna nece smeti ni da pogledaju prema srpskoj granici a shiptari su ga ugasili SIGURNO.Jedina zalosna stvar i opasnost je da u ocajanju siptarska mafija pokusa neki napad na nas i to moze da dovede do ljudskih zrtava ali mislim da oni nemaju potencijal niti predstavljaju pravu opasnost sami po sebi i da ih ako nesto probaju treba udariti iz sve snage, ali bas zestoko.EU i NATO takodje imaju vece glavobolje od konstruisanja krize iz cista mira na balkanu sem ako ne zele da propagandno glume pobednike nad srbijom ali to je po mom misljenju vrlo opasna igra, samo radi propagande,medjutim koji balvani i idioti vode EU sve je moguce.

 8. Hunter says:

  Ovde je upravo detonacija i raspad nastupio kada je Zapad o b r a t i o p a ž nj u na Balkan. Do tada je bio mir, red i relativno blagostanje, poredjeno sa sadašnjim stanjem. Kad god hijena o b r a t i p a ž n j u na tebe, znaš da je gladna.

 9. Ivana says:

  Da baš ste dobro rešili pomogli rvatima proterati Srbe pomogli bošnjacima proterati Srbe pomogli milogorcima proterati Srbe, pomogli šiftarima preterati Srbe i na karaju proglasili Srbe genocidnima. Nakon Jasenovca i svih stratišta nad Srbima koje ste organizovali u svim ratovima.

 10. Beli Orao says:

  Jeste da se nisu mješali Balkan bi danas bio rasčišćen i riješen ali zapad je učinio što je učinio a danas se prave veliki dušobrižnici a ! Samo dalje od nas prste ako se budete miješali biće isto sranje kao i 90 - etih !

 11. Hi is life says:

  Nije li ovo Gering iz luftvafe-a?

 12. Triglav says:

  komunistička partija može rešiti sve probleme ne samo na humskom poluostrvu, nego i u sad i čak problem kapitalizma te imperializma u globalnom smislu. dokaz: kina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *