ВИЛИЈАМ МОНТГОМЕРИ: Ево шта се дешава између Србије и Косова…

VILIJAM MONTGOMERI: Evo šta se dešava između Srbije i Kosova…

14 februara 2019

Sve dok SAD i EU ne budu spremne da konkretno kazne kosovske Albance, na primer ukidanjem finansijske pomoći, oni neće odustati od sadašnjeg ponašanja, uveren je bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri.

„Ono što ja tražim nisu reč i/ili demarši, već konkretni koraci, kao što je ukidanje finansijske pomoći. Sve dok SAD i EU ne budu spremne da ih konkretno kazne, kosovski Albanci neće odustati“, kaže Montgomeri za Tanjug.On je tako odgovorio na pitanja kako i koliko ozbiljno treba shvatiti američke zahteve prema Prištini i šta bi mogao da bude odgovor Amerike na to što je Priština ignoriše kao partnera.

On, međutim, upozorava na opasnosti po Srbiju:

„Kosovski Albanci će učiniti sve, izvesti bilo kakvu provokaciju, kako bi naveli Srbiju da reaguje na način koji bi odvukao pažnju sveta sa kosovskih Albanca i ponovo je usmerio na Srbiju. Ne nasedajte na to!“.

On je naglasio da iznosi lične stavove i procene, budući da nema kontakt sa aktuelnom američkom administracijom, te da nije upoznat sa tim da li se odnos prema pitanju Kosova menja.

SAD su, u poslednjih 15 godina, imale daleko najveći uticaj na Kosovo i ujedno bile najjači podržavalac albanskog stava, podseća bivši američki ambasador.

„Ta apsolutna podrška izgleda da je počela, bar u nekim stvarima, da se krnji“, kaže Montgomeri, ističući da taj zaključak donosi „isključivo na osnovu pisanja medija“.

Bivši američki ambasador smatra da tačku preokreta predstavlja Briselski sporazum, koji kosovski Albanci mrze, jer je njihova namera da spreče formiranje Zajednice srpskih opština.

„Srpska strana je, ispunjavajući svoje obaveze, odigrala odlično. Strategija Albanaca bila je prvo odlaganje i potom — da odlažu i dalje“, rekao je on.

Nemačka glavna prepreka

Kosovski Albanci su, zatim, kaže Montgomeri, počeli sa izazivanjem provokacija i kao primer za to navodi odnos prema Marku Đuriću, takse od 100 odsto, formiranje kosovske vojske, čemu se, kako ističe, SAD od samog početka oštro protive i što je čak zapisano u ustavu kosovskih Albanaca.

„Glavna svrha svih ovih poteza bila je da se odvuče pažnja od potrebe da ispune svoje obaveze predviđene Briselskim sporazumom“, naveo je Montgomeri.

Bivši američki ambasador u Srbiji pretpostavlja da su sve te akcije stavile na probu američko strpljenje i da čak izgleda, kako kaže — čitajući između redova, da su SAD postale otvorenije prema ideji korekcije granica.

Čini se, dodaje on, da je prava prepreka korekciji granica — Nemačka.

Ipak, navodi Montgomeri, on sve to bazira na izveštajima medija.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  I ti si jedan od formiranja "pionira" ove narko nazovi države! Znao je Milošević kako se s vama belosvetskim šljamom "razgovara"!

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Fricko

 3. milorad2 says:

  hah mafija NE MOŽE da ispuni nikakve uslove, oni nisu u stanju da funkcionišu kao grupacija sem u sopstvenim porodičnim gazdinstvima totalnog kriminala, alo to je tamo mali porodični biznis, kao u japanu, samo što u japanu prave delove za automobile a ovde trgusju organima i robljem:)nema gore bande od njih, najniže od najnižeg, zato pregovori i ne mogu da postoje, biće rata, oni žele rat i misle da mogu da ga vode ali tada će saznati koja su stoka.Ovaj montgomeri je video te stvari iznutra i očigledno mu se zgadilo sve to ali da je cvećka to je činjenica, realno mi ne treba NIŠTA više amerikancima da verujemo ni na reč ni na potpis, i treba ih ispratiti odavde ŠTO PRE.

 4. Nikanor says:

  Opet tema razgraničenje Srbije sa delom sopstvene teritorije i zamlaćivanje naroda sa Zajednicom srpskih opština. I ko bi drugi o tome pričao ako ne bivši ambasador Vilijam Montgomeri,a vest preneo (ugašeni) Tanjug. Samo ponavljati mantru o razgraničenju dok se i poslednjem Srbinu ne ispere mozak i pristane da se da sve za ništa, što je već učinjeno Briselskim sporazumom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *