VIRUS UBICA, BEZ KONTROLE: Ebola se širi, 50 novih slučajeva u još tri zemlje!

VIRUS UBICA, BEZ KONTROLE: Ebola se širi, 50 novih slučajeva u još tri zemlje!

9 јула 2014

0,edffb34e-29ce-4f76-bf7d-daed30394540--r--NjQweDM0Mw==U Sijera Leoneu, Liberiji i Novoj Gvineji, od 3. jula zabeleženo je 50 novih slučajeva ebole i 25 smrtnih ishoda od posledica zaraze ovim virusom, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO), dodajući da bolest nastavlja da se širi.

Agencija Ujedinjenih nacija u saopštenju navodi da poslednji podaci ministarstava zdravlja tri zemlje, pokazuju da su od februara, kada je epidemija počela, zabeležena 844 slučaja, uključujući 518 smrtnih slučajeva.

Portparolka SZO Fadela Čaib, rekla je u obraćanju novinarima da porast broja obolelih govori da se virus najčešće prenosi na članove porodice koji brinu o obolelom, kao i tokom priprema za sahranu preminulih, preneo je Rojters.

Lokalni običaji idu na ruku širenju bolesti, jer tamošnje zajednice obično čuvaju telo preminulog u kući po sedam dana, kupaju ga i ljube ga, pa čak i „zajedno jedu“, stavljajući hranu preminulom u usta.

Smrtonosna ebola izaziva dijareju i povraćanje, slabljenje bubrega i funkcije jetre i može da prouzrokuje spoljašnje i unutrašnje krvarenje.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u